Friday, January 15, 2010
Pannacotta with Strawberry Jelly
Sorry la ye, hari ni entry berderet sikit sebab akak nak cover yg dah berapa hari kurang entry.
Resepinya nanti nantilah ye, saya sibuk sikit. Maklumlah nak kena siapkan kerja kalau tak nanti tak boleh pergi jalan jalan.
Updated.
Bahan bahan
1 cawan fresh cream
2 cawan susu segar
1/4 cawan gula ( ikut kemanisan yg disukai )
10 gms serbuk agar agar ( kalau suka lembut, kurangkan sikit )
Strawberry jelly jenama Nona
Buah strawberry untuk hiasan
Cara cara
1. Panaskan susu segar bersama fresh cream dan gula dengan api yg sederhana kuat supaya susu tidak mendidih dengan cepat.
2. Masukkan serbuk agar agar, kacau hingga sebati. Biarkan seketika.
3. Angkat dan tuangkan ke dalam bekas yang sesuai dan sejukkan.
4. Sementara menunggu pannacotta tadi sejuk, masak strawberry jelly mengikut arahan di paket. Biarkan ia sejuk pada suhu bilik. Bukan beku ye.
5. Tuang jelly ke dalam bekas pannacotta perlahan lahan supaya tidak bercampur. Letakkan buah strawberry sebagai hiasan.
6. Sejukkan di dalam esbok sebelm dinikmati.
P/s - Ada org guna gelatine, tapi bagi saya yg tak cukup masa dan malas nak tunggu lama, saya lebih suka guna serbuk agar agar.
Subscribe to:
Post Comments
(
Atom
)
17 comments :
merahnya mak ngah....
isk ni yg geram tgk pannacotta yg mengancam ni.. takpe le kawe buat dadih la.. (kalu rajin) hehehehe
Mgancamnya tengok stoberi tu...Kalau dapat kat Sara tu, mesti buah merah ni yang dia korekkk duluuu.
salam zila
mesti nyaman jer masuk tekak tu kan..ermmm...telan ayaq liuq ja kak ni...aduhhhh...
Ernie,
Makngah memang suka merah.
Umi,
Dadih pun sedap.
Sue,
Stoberi ni manis. Dari korea kot. 1 packet tu RM 8.90. Makan cam tu je pun sedap sebab manis.
Kak NJ,
Kalau akak sesat kat Shah Alam, bolehlah saya jamu.
kak... saya pun nak gak... nanti singgah b4 pegi kelas ...hehe
Salam...apsal dtg umah td x bawa skali dessert yg mengancam kt atas tu!!! E-na suke sgt ichigo...rasa nk ngapp skrin ni!
boleh tak gigit strawberry tu terus dari dalam bekas tu...
Hezrin,
Kalau singgah nanti hanya ada gelas kosong je lah. Akak jamu air kosong...
E-na,
alamak, terlupa sudah.
Kak gerau,
Amboi kak, ganasnya. Marah abang Badang nanti....
Sedap betulla dessert tu.Colournyer je dah buat Akak tergoda.
salam zila..mai ni nak tanya
kak nak belajaq..camane buat ada label kiss tu kat tiap pic n3 tu..saya budak baru belajar..hehe
mabeles..tak terkata..
Post a Comment