Monday, September 18, 2017

Matcha Pudding



Assalammualaikum dan Salam Sejahtera.....

Eh tiba tiba timbul entah dari mana kan. Memang betul betul lama blog ni tidak berpenghuni. Tuan rumah memang lama sungguh tenggelam di lautan dalam. Apatah lagi sekarang memang jarang sangat memasak atau mencuba resepi baru. Kadang kala ada juga rasa nak update blog tapi entahlah, tak tau kemana hilangnya rasa excited nak update blog seperti dulu.

Dua minggu lepas bila encik suami tiba tiba cakap saya dah lama tak buat kek, mungkin dia teringat dulu pantang ada masa mulalah tangan rasa gatal je nak membaking. Bila sesekali nak buat kek, puas mencari di mana semua peralatan yang diperlukan. Dah lupa letak dimana.

Semalam tiba tiba rasa gatal tangan nak buat something, kebetulan saya baru beli serbuk green tea / matcha powder. Selalunya saya buat Green Tea Latte di rumah kerana boleh kawal kemanisan mengikut kemahuan sendiri. So semalam saya buat Matcha pudding.



MATCHA PUDDING

300 ml susu segar
1 sudu besar serbuk matcha
4 sudu besar madu
1/2 sudu besar serbuk agar agar
1 sudu besar air panas

Cara cara
1. Campurkan serbuk matcha dengan air panas dan kacau hingga sebati.
2. Panaskan susu tetapi jangan sampai mendidih, sekadar untuk melarutkan serbuk agar agar. Masukkan serbuk agar agar dan kacau hingga larut. kemudian matikan api.
3. Tuang campuran matcha dan madu kedalam susu dan kacau hingga sebati.
4. Sediakan ramekin @ bekas kaca yang sesuai, tuang dan biarkan sehingga sejuk. Boleh simpan di dalam peti sejuk.

## Boleh gantikan madu dengan gula pasir jika suka.



6 comments :

sudipVSsenduk said...

Yummm!
entah bila la mood memasak sVs nak muncul :(

hazila said...

I pun tenggelam timbul je ni. Timbul sesaat tapi tenggelam tak terkira lamanya.

Rohah said...

Assalam kak..ramai yg dahbtenggelam lama timbul sekali sekala..kikii

Saya pun camtujuga..haruu..😅

Teruja jap nmpk puding hijau2 kat sini

mahmoud elsayed said...



خدمات شركة ركن الامثل بالمنطقة الشرقيه 0502644550 وتقديم كافة الخدمات المنزلية

شركة كشف تسربات المياه بالاحساء
شركة المثالية للتنظيف بالدمام
شركة تسليك مجارى بالخبر
شركة مكافحة حشرات بالخبر
شركة تسليك مجارى بالدمام
شركة مكافحة حشرات بالدمام
شركة تسليك مجارى بالقطيف
شركة مكافحة حشرات بالقطيف
شركة تنظيف بالدمام

mahmoud elsayed said...


شركة المثالية لمكافحة الحشرات بالدمام
شركة المثالية للتنظيف بالقطيف
شركة مكافحة حشرات بالخبر
شركة تسليك مجاري بالقطيف
شركة تنظيف منازل بالقطيف
شركة مكافحة حشرات بالاحساء



mahmoud elsayed said...


شركة التميز المثالي للخدمات المنزلية وتنظيف المنازل والشقق والفلل بالدمام والخبر والقطيف والجبيل
قسم خاص لتسليك المجاري بالضغط ومكافحة الحشرات وتنظيف للمجالس والسجاد والموكيت وتنظيف الخزانات
نقدم افضل الخدمات المنزلية بالمنطق الشرقية 0551844053

شركة تسليك مجاري بالدمام
شركة تنظيف منازل بالدمام
شركة مكافحة حشرات بالدمام
شركة تنظيف منازل بالجبيل
شركة مكافحة حشرات بالجبيل
شركة تنظيف سجاد بالجبيل
شركة تسليك مجاري بالخبر
شركة تنظيف منازل بالخبر
شركة تركيب وصيانة الكهرباء بالدمام والخبر
شركة المثالية للتنظيف بالجبيل