Monday, August 10, 2015

Roti Jala Kuah Durian


Assalammualaikum dan Salam Sejahtera.....

Maaf kerana agak lama mendiamkan diri dan membiarkan blog tanpa sebarang cerita. Sebenarnya tuan rumah dalam proses mengurangkan berat badan yang sudah berlebihan. Maklumlah bila nak ambil gambar masakan, kena memasak. Bila sudah memasak, kena habiskan makanan yang telah disediakan. Akhirnya tuan rumah dah bagai belon yang dipam pam saja.

Jadi sebelum berlarutan dan menimbulkan banyak lagi masalah, terpaksalah berkorban. Itu saja alasan kenapa agak lama blog ini dibiarkan.

Memandangkan sekarang musim lambakan buah durian di pasaran, suami minta disediakan Roti Jala Kuah Durian sebagai menu minum petang semalam. Sejujurnya saya lebih sukakan Roti Jala dimakan dengan kuah kari.

Jadi layan gambar saja untuk kali ini. Masih mencari mood untuk kembali berblog. Dan terima kasih kerana masih sudi singgah walau tiada cerita baru.

 

Monday, June 1, 2015

Tart Nenas Cheese


Assalammualaikum dan Salam Sejahtera....

Maafkanlah tuan rumah yang semakin teruk dalam mengemaskini blognya sendiri. Kadang rasa macam banyak sangat benda yang hendak dicuba bila hujung minggu. Tapi bila sampai hujung minggu ada saja alasan untuk mengabaikan semua plan yang dah dirancang di dalam kepala. Ada masanya sampai 2 @ 3 kali asyik keluar masuk butter dari peti sejuk.

Kesian betul bila tengok blog yang tidak terurus. So semalam rajinkan diri ( yang penting tekadkan hati ) menggodek membuat Tart Nenas, cuma kali ini saya tambahkan keju cheddar di dalam adunan dan taburkan di atas tart sebelum di bakar. Sudah lama resepi ini bertebaran di alam maya, tetapi seperti biasalah saya selalu jadi pengikut yang berada dihujung garisan.

Resepi doh masih lagi saya gunakan dari blog Kak Azie cuma tambahkan keju cheddar.
 

Monday, May 11, 2015

Pulut Mangga


Assalammualaikum dan Salam Sejahtera....
 
Maaf kerana agak lama tiada entry baru. Bukan kerana merajuk membawa diri cuma kurangkan aktiviti yang berkaitan memasak dan "terpaksa" menghabiskan makanan yang di masak ataupun di beli. Seram bila tengok diri sendiri di cermin, itu belum lagi dapat komen yang tersangat "manis" bila bertemu kawan kawan. Jadi bila tiada aktiviti di dapur maka tiadalah aktiviti mengambil gambar.
 
Tapi kesian pada blog sendiri bila nampak seperti terbiar dan terabai. So sebagai permulaan, saya letakkan gambar Pulut Mangga yang saya sediakan petang semalam. Maklumlah sekarang ini musim kawan kawan asyik tayang Pulut Mangga dengan Mempelam Harum Manis. Tak dapat Mempelam Harum Manis, gunakan saja apa jua jenis mangga yang manis.
 
Sehingga bertemu kembali...
 
 

Monday, March 23, 2015

Browned Butter Chocolate Chips





Assalammualaikum dan Salam Sejahtera....

Wahhhh seminggu lebih tak update blog. Cuti sekolah, cuti berblog juga. Maklumlah keluarga datang, kita pun sibuk melayan. Sekarang ini saya cuma ada masa weekend saja untuk mencuba resepi dan mengambil gambar. Weekdays memang tak sempat + malas. So bila weekend ada tetamu memang tak sempat langsung nak ambil gambar food.

Ini pun saya sempat ambil gambar pagi tadi. Memang teruk kualiti gambar. Tapi masukkan juga sebab dah lama tiada entry.

Layan dulu gambar Browned Butter Chocolate Chip Cookies.

Monday, March 9, 2015

Mee Kari Ala Cina

 Assalammualaikum dan Salam Sejahtera....

Semalam my husband request nak makan mee kari. Lama juga tak masak mee kari kat rumah. Kebetulan saya ada beli Majalah Saji dan di dalamnya ada resepi Mee Kari Ipoh. Bila belek resepi, rasanya agak senang cuma banyak menggunakan bahan bahan yang digunakan di dalam yong tau foo seperti bebola ikan, kek ikan dan dan sebagainya. Ia tidak menggunakan ayam seperti kebiasaan mee kari Melayu. 

Jadi saya ambil keputusan untuk mencuba resepi Mee Kari ini, lagipun my husband agak biasa dengan Mee Kari Ipoh kerana bersekolah asrama di sana.

Sejujurnya saya juga lebih sukakan style yang ini.



Penuh mangkuk saya dengan accessories sampingan.

Kebetulan saya ada menyimpan kepala dan kulit udang di dalam esbok, plan asalnya nak masak mee udang tapi saya gunakan untuk membuat stok untuk memasak Mee Kari Ala Cina ini.

Saya difahamkan bahawa Mee kari Ipoh menggunakan stok ikan bilis tetapi saya masukkan juga air rebusan kepala dan kulit udang.
 


Bahan bahan
3 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
5 sudu besar rempah kari
1 tangkai daun kari
2 sudu besar ikan bilis - rendam, tos dan kisar
1 1/2 cawan santan
Minyak masak
1 batang kulit kayu manis- saya tambah
4  buah pelaga - saya tambah
2  bunga lawang - saya tambah
2 sudu besar cili kering kisar - saya tambah
1 liter stock udang
1/2 cawan air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa

Bahan lain
Mee kuning - celur dan toskan
Taugeh - celur dan toskan
Bebola ikan, kek ikan, tauhu pok dan sebagainya - potong saiz yang sesuai

Cara cara
1. Satukan bawang merah, bawang putih yang telah dikisar bersama sama dengan rempah dan cili kisar bersama sedikit air. Gaul dan jadikan seperti paste.
2. Panaskan minyak, tumis buah pelaga, kulit kayu manis dan bunga lawang. Masukkan paste rempah dan air asam jawa. Kacau dan masak hingga pecah minyak.
3. Kemudian masukkan ikan bilis yang telah dikisar halus. Tuangkan santan dan juga stock udang dan biarkan sehingga mendidih.
4. Perasakan dengan garam dan gula. Masukkan bebola ikan dan sebagainya. Biarkan seketika dan matikan api.
5. Masukkan mee ke dalam mangkuk, letakkan taugeh dan tuang kuah bersama sama bahan sampingan.
6. Enak ditambah dengan Cantonese Chili Oil/ Sambal Udang kering.

 

Friday, March 6, 2015

5 Spice Fried Chicken



Assalammualaikum dan Salam Sejahtera...

Hari ini kita explore satu lagi menu simple. Ayam Goreng. Kanak kanak biasanya suka sangat dengan ayam goreng. Kadang nasi dengan ayam goreng saja pun dah cukup. Kalau meratah begitu saja pun mereka suka.

Ada pelbagai resepi ayam goreng yang boleh kita jumpa di internet. So kita boleh cuba yang mana satu kita berkenan.

Kali ini kita cuba resepi Five Spice Fried Chicken. Biasanya saya gunakan 5 spice untuk memasak udang, kali ini saya jumpa resepi ayam goreng yang menggunakan rempah ini.

 

5 Spice Fried Chicken
Sumber: Internet

Bahan bahan
12 ketul peha ayam - cuci bersih dan toskan
1 sudu besar rempah 5 spice
Garam dan lada hitam secukup rasa
1/2 sudu teh serbuk bawang putih
1 sudu serbuk paprika
2 biji telur
1 sudu besar air
1 1/2 cawan tepung serbaguna
2 1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh lada sulah
Minyak untuk menggoreng

Cara cara
1. Perasakan peha ayam dengan 1/2 sudu besar rempah 5 spice,serbuk bawang putih,serbuk paprika, garam dan lada hitam.
2.Di dalam bekas lain, pukul ringgan telur dengan air dan tuang ke dalam bekas berisi ayam. Toss semua sehingga sebati. Ketepikan.
3. Di dalam bekas lain campurkan tepung, baki rempah 5, baking powder dan lada sulah. Gaul rata.
4. Panaskan minyak, ambil peha ayam tadi dan salutkan dengan tepung. Shake off excess tepung dan goreng hingga masak dan golden brown.
5.Hidang kan.
  
 
 
 

Tuesday, March 3, 2015

Koay Teow Soup with Homemade Fishball

  
Assalammualaikum dan salam sejahtera...

Agak lama juga simpan resepi Homemade fishball dari FB Tahrunnisah ni. Tapi belum sampai seru untuk mencubanya.

So semalam saya tekad untuk mencuba dan di makan bersama koay teow soup simple. Sekarang semua dah buat yang simple saja.

Kalau diikutkan homemade fishball agak costly berbanding dengan jika beli saja yang ready made. Memang banyak sangat beza harganya especially kalau menggunakan ikan tenggiri.



Fishball

Bahan bahan
300 gms ikan tenggiri ( ambil isinya )
2 sudu kecil tepung jagung
1/2 sudu kecil serbuk lada sulah
1 sudu kecil garam
1/2 - 3/4 cawan air ais

Cara caranya
1. Kisar semua bahan hingga sebati sehingga adunan menjadi seperti hendak menyediakan adunan cucur pisang.
2. Bentukkan seperti bebola dan masukkan ke dalam bekas berisi air ais yang dicampur sedikit garam.
3. Buat sehingga habis. Biarkan selama lebih kurang 15 minit.
4. Rebus bebola ikan dan bila ia timbul keluarkan.

* Untuk langkah demi langkah boleh lihat di FB Tahrunnisah.
 

Sementara untuk simple koay teow soup, cuma gunakan kembali air rebusan bebola tadi, masukkan segenggam ikan bilis dan rebus. Kemudian tapis dan masukkan kembali air tapisan ke dalam periuk. Perasakan dengan kicap cair atau garam. Hidangkan bersama koay teow dan bok choy yang telah dicelur. Dan taburkan bawang goreng.

Jika suka boleh buat sambal kicap atau makan bersama sambal udang kering.

Monday, March 2, 2015

Cantonese Chili Oil / Sambal Udang Kering


Assalammualaikum dan Salam Sejahtera....

Bertemu kembali, maafkan tuan rumah kerana kebelakangan ini semakin kurang update blog. Bila masak benda yang sama agak malas untuk upload dalam blog. Dan malas juga nak gayakan makanan untuk diambil gambar. Penyakit kronik betul....

Kadang kala bila dah ambil gambar rasa macam tak kena je... itu yang jadi malas nak masukkan dalam blog.
 


Beberapa hari lepas saya buat Cantonese Chili Oil atau boleh dikatakan seperti sambal udang kering. Ia boleh digunakan dalam pelbagai cara. Saya suka makan bersama sama bubur nasi, bihun sup dan boleh juga digunakan untuk menggoreng nasi atau mee. Kepedasannya boleh di adjust bergantung pada individu. Jika suka yang agak pedas boleh gunakan cili padi jika tidak hanya gunakan cili merah.

Bahan bahan

6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
5 biji cili padi / boleh gantikan dengan cili merah
50 gms udang kering - rendam dan toskan
70 gms chili flakes
Garam dan gula secukupnya
2 sudu kecil serbuk ayam knorr
500 ml minyak masak

Cara cara
- Kisar semua bahan di atas kecuali garam, gula, serbuk ayam dan minyak. Jangan terlalu halus.
- Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga pecah minyak. Perlahan api dan reneh sebentar.
- Perasakan dengan garam, gula dan chicken powder.
- Bila rasa dah sebati, matikan api dan biarkan sejuk sebelum di simpan di dalam bekas kedap udara.


Monday, February 23, 2015

Butter Cake



Assalammualaikum dan Salam Sejahtera...

Hari pertama bekerja selepas cuti panjang Tahun Baru Cina. Mungkin masih ramai yang sambung cuti sebab hari ini suasana agak lengang.

Saya tak suka betul travel dalam musim perayaan kerana berserabut fikiran bila memikirkan kekesakan lalulintas. Tetapi mengenangkan agak lama tidak menjenguk kampung halaman, redah juga.

 

Sebelum cuti saya ke BAGUS BAKERY sekadar cuci mata. Kebetulan ada promosi ANCHOR Premium Butter, dan ada Chef yang hadir. Disediakan butter cake dan cookies untuk dirasa. Saya ambil butter cake dan rasanya memang sedap dan lembut sekali. Bila anda membeli 2 tin akan diberi buku resepi percuma.

So saya teruja untuk mencuba resepi butter cake berdasarkan resepi yang diberi. Semasa membaca resepi tidaklah perasan sangat mengenai kunatiti telur yang digunakan kerana ia dalam bentuk gram. Contohnya kuning telur 100 gms. Tetapi bila sudah mula menimbang, agak terkejut juga kerana kuantiti telur yang digunakan agak banyak, hampir 10 biji bersaiz L.

Kek yang terhasil memang lembut dan gebu cuma agak berbau telur. Dan saya pula terlupa untuk memasukkan vanila.
 

Resepi akan diupdate kemudian.

Bahan bahan
330 gms butter
200 gms tepung naik sendiri
2 biji kuning telur
100 gms telur ( whole egg )
90 gms gula pasir
110 gms sour cream ( 110 gms whipping cream + 1 sudu besar jus lemon )
170 gms putih telur
150 gms gula pasir
Sedikit cream of tartar

Cara cara
1. Pukul butter dengan gula hingga pucat dan kembang.
2. Kemudian masukkan kuning telur dan whole egg sambil dipukul hingga sebati.Kemudian masukkan tepung yang telah diayak dan gaul sekata. Ketepikan.
3. Pukul putih telur, cream of tartar dan gula pasir hingga menjadi meringue.
4. Menggunakan kaedah kaup balik, campurkan meringue ke dalam adunan butter tadi. Akhir sekali masukkan sour cream dan sebatikan.
5. Lenserkan loyang dengan butter atau boleh gunakan bundt pan. Tuang adunan dan bakar di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu selama 45 minit pada suhu 180C atau sehingga kek masak.

Nota Kaki: Resepi asal hanya gunakan warna asal, tapi saya tambahkan serbuk koko untuk jadikan seperti marble.
 

 

Monday, February 16, 2015

Har Gow - Dim Sum


Assalammualaikum dan salam sejahtera...

Kali ini saya mencuba untuk menyediakan Har Gow atau Chrystal Shrimp Dumpling.

Memang agak tricky sikit untuk beginner seperti saya. Ini kerana kulitnya agak lembut berbanding kulit wonton/gyoza. Dan kena buat dari scratch kerana tiada dijual di pasaraya. Atau mungkin saya tidak pernah terjumpa.

Sepatutnya kulit har Gow akan menjadi lutsinar selepas dikukus, membolehkan isi di dalamnya kelihatan. Tetapi ia memerlukan skill yang lebih sikit. Takpelah, practice makes perfect.
Apa itu Har Gow..
  

 HAR GOW:-

"These shrimp dumplings are transparent and smooth. The prawn dumplings first appeared in Guangzhou outskirts near the creek bazaar Deli. This dish is said to be the one that the skill of a dim sum chef is judged on. Traditionally, ha gow should have at least seven and preferably ten or more pleats imprinted on its wrapper. The skin must be thin and translucent, yet be sturdy enough not to break when picked up with chopsticks. It must not stick to the paper, container or the other ha gow in the basket. The shrimp must be cooked well, but not overcooked. The amount of meat should be generous, yet not so much that it cannot be eaten in one bite."



Resepi saya ambil dari internet.

Bahan bahan untuk inti/filling
300 gms isi udang
30 gms isi ayam
1 sudu makan daun bawang ( ambil bahagian putih sahaja) - dicincang
1.5 sudu teh halia - disagat/ditumbuk halus
1/2 sudu teh garam
1/8 sudu sudu teh lada putih
1 sudu teh tepung jagung
1 sudu teh minyak bijan
1/6 sudu teh stock ayam/air

Cara cara
1. Cincang isi ayam dan isi udang hingga lumat.
2. Campurkan dengan semua bahan lain dan gaul sebati. Simpan di dalam peti ais sebentar sementara hendak menyediakan kulit atau pembalutnya.

Bahan untuk pembalut/kulit
2/3 wheat starch - boleh didapati di kedai bakery
3 sudu makan tepung ubi kayu
155 gms air mendidih ( anggaran )
2 sudu teh minyak sayuran

Cara cara
1. Campurkan kedua dua jenis tepung. Kemudian masukkan air mendidih dan minyak,gaul menggunakan chopstick atau senduk kayu.
2. Gaul sehingga doh menjadi sedikit sejuk dan kemudian uli menggunakan tangan sehingga doh menjadi licin springy.
3. Bahagikan doh kepada 2 bahagian, roll doh menjadi panjang dan potong kepada beberapa bahagian kecil.
4. Ambil satu bahagian kecil, leperkan menggunakan rolling pin menjadi anggaran diameter 2 inci.
5. ambil sedikit inti dan bungkus seperti membalut gyoza. Buat sehingga habis.
6. Lapik pengukus dengan kertas yang sesuai dan kukus lebih kurang 7 minit.
7. Sedia dinikmati dengan kicap cair. Saya tambahkan sedikit bawang putih yang telah digoreng garing dan dihancurkan.