Tuesday, October 30, 2018

Fried Fish with Homemade Thai Sweet Chili Sauce and Mango Salads


Assalammualaikum dan Salam Sejahtera....

Hidangan yang simple sangat, especially kalau dah buat Thai Sweet Chili Sauce tu sehari awal ke atau simpan dalam peti sejuk.Yang lain cuma goreng ikan dan potong mangga muda.

Thai Sweet Chili Sauce
6 pcs cili merah
5 pcs cili padi
3 ulas bawang putih
100 gms gula perang
4 tbsp cuka
1 1/2 cawan air
1 1/4 tbsp sos ikan
Garam secukup rasa
1 tbsp tepung jagung + 2 tbsp air - untuk pekatkan kuah

Cara cara
1. Kisar cili merah, cili padi, bawang putih dan air hingga halus.
2. Tuang ke dalam periuk, masukkan gula dan cuka dan biarkan hingga mendidih. Kacau sehingga gula larut, kemudian perlahankan api dan biarkan ia mereneh.
3. Masukkan sos ikan dan garam. Kuatkan api dan masukkan larutan tepung jagung. Kacau sebati.
4. Matikan api dan biarkan ia sejuk sebelum simpan di dalam bekas.

Thursday, October 25, 2018

Puding Soya bersama Markisa dan Buah Naga


Assalammualaikum dan Salam Sejahtera...

Minggu lepas saya beli buah markisa, biasanya agak masam tapi kali ini manis pulak. Dah la beli sampai 7 biji, kalau masam entah apa nak buat.... Tapi sebab manis, sedap makan begitu saja. Buah naga memang kerap ada di dapur saya sebab saya suka makan, jadi semalam terfikir nak buat something untuk habiskan stok buah markisa dan buah naga.

Puding Soya tu saya cuma beli air soya dan panaskan bersama dengan serbuk agar agar. Saya gunakan serbuk agar agar brand Swallow, jadi boleh ikut arahan di belakang paket. So kalau nak puding sedikit lembut, kurangkan kuantiti serbuk agar agar.

Tuesday, October 16, 2018

Pulut Seri Muka Pandan


Assalammualaikum dan Salam sejahtera....


Lamanya saya tenggelam di lautan batu.... susah betul bila dah tenggelam nak timbul semula. Kalau timbul pun asyik tercungap cungap je.

Hujung minggu lepas rajinkan diri (walau sebenarnya takdelah rajin sangat pun), menyediakan kuih Pulut Seri Muka Pandan. Daun pandan kat rumah dah tinggal sikit je sebab big boss menebas apa yang dirasakan menyemakkan pandangannya. Nasib la juga dia tinggal sikit dapat la juga saya guna bila sesekali datang rajin nak masak.

Kebetulan ada bunga telang yang saya kumpul dan keringkan. Actually dah lama teringin nak gunakan pewarna dari bunga telang ni. Jadi saya sediakan Pulut Seri Muka menggunakan pewarna asli. Hijau dari daun pandan dan pandan serani dan biru dari bunga telang.

Lapisan atas sudah menepati citarasa saya cuma bahagian bawah tu pulutnya sedikit lembik mungkin sebab saya gunakan pulut susu dan terlebih waktu merendamnya.

Masih ada berbaki bunga telang, nanti kita fikirkan apa pula menu selanjutnya....

Erkkk harap harap takdelah sampai awal tahun pula menu berikutnya kan....


Tuesday, January 2, 2018

Onde Onde @ Buah Melaka



Assalammualaikum dan Salam Sejahtera....

Selamat Menyambut Tahun Baru 2018 semoga tahun ini membawa lebih keberkatan buat kita semua.

Semalam cuaca di Shah Alam agak baik, sedikit hujan di sebelah petang. Memandangkan kami tidak ke mana mana sempena cuti hujung tahun yang panjang, jadi ambil kesempatan mengemas kawasan luar rumah yang makin tidak terurus. Maklumlah tuan rumah sibuk sepanjang tahun + kurang rajin. So suami sibuk memangkas dahan dan daun daun kering yang menyemakkan pemandangan. Antara yang menjadi mangsa ialah rimbunan pokok pandan dan pokok kari.

Sebahagian pokok pandan terpaksa dibuang kerana risau menjadi tempat ular bersarang dan pokok kari terpaksa di tebang gara gara di serang serangga daun hingga langsung tidak boleh digunakan. 

Bila dah banyak sangat daun pandan yang dibuang, terasa sayang pula. Jadi terfikir nak buat Onde onde atau Buah Melaka untuk hidangan petang. Menggunakan pewarna asli daun pandan memang lain sekali wanginya. Masih ada baki daun pandan yang telah siap dipotong, mungkin kalau ada kerajinan boleh guna untuk buat kuih yang lain pula. Itu pun kalau ada "KERAJINAN"....





Monday, September 18, 2017

Matcha Pudding



Assalammualaikum dan Salam Sejahtera.....

Eh tiba tiba timbul entah dari mana kan. Memang betul betul lama blog ni tidak berpenghuni. Tuan rumah memang lama sungguh tenggelam di lautan dalam. Apatah lagi sekarang memang jarang sangat memasak atau mencuba resepi baru. Kadang kala ada juga rasa nak update blog tapi entahlah, tak tau kemana hilangnya rasa excited nak update blog seperti dulu.

Dua minggu lepas bila encik suami tiba tiba cakap saya dah lama tak buat kek, mungkin dia teringat dulu pantang ada masa mulalah tangan rasa gatal je nak membaking. Bila sesekali nak buat kek, puas mencari di mana semua peralatan yang diperlukan. Dah lupa letak dimana.

Semalam tiba tiba rasa gatal tangan nak buat something, kebetulan saya baru beli serbuk green tea / matcha powder. Selalunya saya buat Green Tea Latte di rumah kerana boleh kawal kemanisan mengikut kemahuan sendiri. So semalam saya buat Matcha pudding.



MATCHA PUDDING

300 ml susu segar
1 sudu besar serbuk matcha
4 sudu besar madu
1/2 sudu besar serbuk agar agar
1 sudu besar air panas

Cara cara
1. Campurkan serbuk matcha dengan air panas dan kacau hingga sebati.
2. Panaskan susu tetapi jangan sampai mendidih, sekadar untuk melarutkan serbuk agar agar. Masukkan serbuk agar agar dan kacau hingga larut. kemudian matikan api.
3. Tuang campuran matcha dan madu kedalam susu dan kacau hingga sebati.
4. Sediakan ramekin @ bekas kaca yang sesuai, tuang dan biarkan sehingga sejuk. Boleh simpan di dalam peti sejuk.

## Boleh gantikan madu dengan gula pasir jika suka.



Monday, April 17, 2017

Sambal Tumis Udang dengan Petai





Assalammualaikum dan Salam Sejahtera.....

Dah jadi macam rumah yang ditinggalkan sejak zaman jepun je blog ni. Aduhaiiiii entah apa nak jadi dengan tuan rumah pun tak tahulah...... Bukan blog saja yang tak berupdate, FB @ Insta pun jarang sangat update status. Kadang tu "kagum" juga tengok ada kawan kawan yang update media sosial selang 2@3 minit sekali.

Sejujurnya sekarang memang dah jarang sangat memasak, tak seperti dulu dulu. Masa tengah aktif berblogging, boleh dikatakan setiap hari ada update yang terbaru. Sekarang, sebulan dua baru muncul kan.... Maafkan tuan rumah ya.

Setelah sekian lama saya tak memasak , tiba tiba teringin pula nak ke dapur. Saya memang agak lama tak membeli barang basah sebab saya tahu akhirnya akan keras kejung dalam freezer. Kebetulan jumpa sahabat yang menjual ikan, saya beli ikan, udang dan sotong. Tapi hampir seminggu masih belum disentuh lagi, membazir pula kalau akhirnya terpaksa dibuang. Jadi menu hujung minggu semalam ialah Sambal tumis udang dengan petai dan ikan sardin goreng.

So sehari dua ni saya kena fikirkan menu untuk habiskan stok barang basah yang masih berbaki. Kalau rajin, saya akan update lagi......


Friday, February 10, 2017

Apam Daun Rambai




Assalammualaikum dan Salam Sejahtera....

Bersua kembali, kali ini kita tayang gambar Apam Daun Rambai. Sekarang memang dah makin jarang bereksperimen di dapur jadi jarang juga nak ambil gambar makanan. Sesekali kalau mood rajin datang ada juga buat itu dan ini tapi malas pula nak ambil gambar.

Memandangkan kuih Apam Daun Rambai ni dalam kategori "RARE" jadi rajinkan juga ambil gambar, itupun hanya guna handphone. Memang terserlah kemalasan tuan tanah di situ....



Apam Daun Rambai

Bahan bahan
300 gms tepung gandum
2 sudu butter - dicairkan
100 gms gula melaka dilarutkan dengan 1 1/2 cawan air
2 sudu besar gula pasir
1/2 bungkus serbuk yis
Daun rambai yang sederhana besar secukupnya - bersihkan.

Cara cara
1. Campurkan tepung gandum bersama sama dengan butter, gula pasir dan yis. Gaul sekata kemudian masukkan air gula melaka sedikit demi sedikit.
2. Gaul sebati, adunan tidak terlalu pekat atau cair.
3. Biarkan adunan lebih kurang 1 jam sehingga naik sekali ganda.
4. Panaskan kukusan, ambil sehelai daun rambai, sapukan sedikit minyak dan isikan 1 sudu besar adunan tadi. Bungkus dan tinggalkan sedikit ruang di atas.
5. Kukus apam anggaran 8-10 minit.


Monday, December 19, 2016

Gulai Itik



Assalammualaikum dan Salam Sejahtera....

Kesian tengok blog sendiri yang terbiar. Adoiiiii memang malas betul nak update. Saya kurang aktif sikit beberapa bulan ni. Kamera pun dah lama tak tengok, sampai my husband tanya apa dah jadi dengan kamera you. Dah lama tak nampak isterinya sibuk usung kamera dari dapur ke luar rumah agaknya. Ini pun gunakan kamera handphone, nampak sangat tuan rumah makin lemau....

Bukan tak sayang tengok blog terbiar sepi cuma belum ada semangat yang membuak buak nak mulakan semula aktiviti seperti dulu. Mana tau azam tahun 2017, tiba tiba terajin pulak nak aktif berblogging semula.

Oh ya semalam saya masak Gulai itik. Kebetulan saya terjumpa kedai yang menjual rempah cap Bunga Ros yang popular di Pantai Timur. Saya beli rempah tu di Shah Alam. Plan asal nak gandingkan dengan nasi minyak tapi my husband nak makan nasi putih biasa. Resepi Gulai itik boleh tengok dekat link sebab saya pernah masak suatu waktu dahulu... ( Lamaaaaaaa tu )

Moga jumpa lagi. Harap harap lepas ni makcik jadi rajin sikit....



Monday, April 25, 2016

Homemade Acar Limau


Assalammualaikum dan Salam Sejahtera...

Oh ya, saya sudah mula berjinak jinak dalam arena membekalkan makanan secara kecil kecilan. Bermula dengan atas permintaan teman teman rapat.

Salah satu "signature dish" emak saya ialah Acar Limau style utara. Selalu mendapat tempahan dari masyarakat setempat. Walaupun ia sesuai di makan bila bila masa, tetapi ia sinonim dengan bulan puasa. Sebagai penambah selera terutamanya di waktu bersahur.

Untuk pertayaan lanjut boleh hubungi 019-3636 001. Penghantaran sekitar Shah Alam & Klang.

  

Wednesday, April 20, 2016

Mango Cheesecake






Assalammualaikum dan Salam Sejahtera....


Wow lamanya dapur My Small Kitchen tidak berasap....
Aduhaiii kalau sudah lama tidak update, bila hendak mulakan kembali memang ambil masa dan mood. Tuan rumah kurang sihat sihat + kurang mood nak update blog. Bila umur makin meningkat, ambil masa yang lebih lama untuk kebah. Salah makan sikit pun boleh memberi kesan. Tambahan cuaca yang agak melampau menambah kepada keadaan kesihatan yang kurang memuaskan.

Selama sebulan berhibernasi ni bukanlah tidak masak, ada juga sesekali tetapi most adalah menu ulangan. Itupun kalau ada tetamu yang berkunjung ke rumah. Kalau tidak memang makan yang simple je.

Kebelakangan ini ramai kawan kawan FB menayang Mango Cheesecake. Maklum la sekarang musim mangga esspecially Mangga Harum Manis dari Perlis. Harganya sekilo ermmmm mengalahkan buah mangga import. Tak boleh tahan, saya buat juga. Lepas tu puas nak habiskan sebab my husband tak gemarkannya.


Selamat menjamu mata...

Bahan A ( Base )
70 gms butter - cairkan
20 keping biskut Digestive - hancurkan

Cara cara
1. Campurkan kedua dua bahan kemudian bahagikan sama rata untuk 4 bekas seperti di dalam gambar. Tekan hingga mampat. Kalau suka boleh masukkan ke dalam peti sejuk sementara menunggu proses selanjutnya.

Bahan B ( Cheese Filling )
250 gms TATURA Cream cheese atau yang sesuai
80 gms gula pasir
100 ml cream - Saya guna Nestle cream dalam tin
1 biji mangga - ambil isinya dan potong dadu
15 gms gelatin dicampurkan dengan 50 ml air panas sehingga sebati.

Cara cara
1. Masukkan cream cheese dan gula pasir ke dalam mangkuk. Pukul hingga sebati.
2. Masukkan pula gelatin yang telah dilarutkan tadi. Gaul sebati.
3. Kemudian masukkan kiub mangga. Gaul sebati.
4. Tuang adunan cheese ke dalam bekas yang berisi base tadi. Ratakan.

Bahan C ( Puree Mangga )
1 biji mangga
1/3 cawan air
1 sudu besar gula pasir - jika mangga kurang manis, lebihkan kuantiti gula.

Cara cara
1. Kisar isi mangga bersama sama gula dan masukkan air hanya sekdar untuk membolehkan isi mangga dikisar sehingga halus.
2. Tuang puree mangga ke atas adunan cheese tadi.
3. Simpan di dalam peti sejuk sekurang kurangnya 4 jam.

Untuk hiasan mangga seperti bunga ros

- Kupas buah mangga dan bahagikan kepada 2 bahagian.
- Ambil sebelah/ sebahagian dan hiris nipis.
- ambil hirisan yang paling kecil dan letak dibahagian tengah.
- Kemuadian ambil satu hirisan dan susun seperti kelopak bunga ros.
- buat sehingga kelihatan seperti bunga ros.