Tuesday, March 3, 2015

Koay Teow Soup with Homemade Fishball

  
Assalammualaikum dan salam sejahtera...

Agak lama juga simpan resepi Homemade fishball dari FB Tahrunnisah ni. Tapi belum sampai seru untuk mencubanya.

So semalam saya tekad untuk mencuba dan di makan bersama koay teow soup simple. Sekarang semua dah buat yang simple saja.

Kalau diikutkan homemade fishball agak costly berbanding dengan jika beli saja yang ready made. Memang banyak sangat beza harganya especially kalau menggunakan ikan tenggiri.



Fishball

Bahan bahan
300 gms ikan tenggiri ( ambil isinya )
2 sudu kecil tepung jagung
1/2 sudu kecil serbuk lada sulah
1 sudu kecil garam
1/2 - 3/4 cawan air ais

Cara caranya
1. Kisar semua bahan hingga sebati sehingga adunan menjadi seperti hendak menyediakan adunan cucur pisang.
2. Bentukkan seperti bebola dan masukkan ke dalam bekas berisi air ais yang dicampur sedikit garam.
3. Buat sehingga habis. Biarkan selama lebih kurang 15 minit.
4. Rebus bebola ikan dan bila ia timbul keluarkan.

* Untuk langkah demi langkah boleh lihat di FB Tahrunnisah.
 

Sementara untuk simple koay teow soup, cuma gunakan kembali air rebusan bebola tadi, masukkan segenggam ikan bilis dan rebus. Kemudian tapis dan masukkan kembali air tapisan ke dalam periuk. Perasakan dengan kicap cair atau garam. Hidangkan bersama koay teow dan bok choy yang telah dicelur. Dan taburkan bawang goreng.

Jika suka boleh buat sambal kicap atau makan bersama sambal udang kering.

Monday, March 2, 2015

Cantonese Chili Oil / Sambal Udang Kering


Assalammualaikum dan Salam Sejahtera....

Bertemu kembali, maafkan tuan rumah kerana kebelakangan ini semakin kurang update blog. Bila masak benda yang sama agak malas untuk upload dalam blog. Dan malas juga nak gayakan makanan untuk diambil gambar. Penyakit kronik betul....

Kadang kala bila dah ambil gambar rasa macam tak kena je... itu yang jadi malas nak masukkan dalam blog.
 


Beberapa hari lepas saya buat Cantonese Chili Oil atau boleh dikatakan seperti sambal udang kering. Ia boleh digunakan dalam pelbagai cara. Saya suka makan bersama sama bubur nasi, bihun sup dan boleh juga digunakan untuk menggoreng nasi atau mee. Kepedasannya boleh di adjust bergantung pada individu. Jika suka yang agak pedas boleh gunakan cili padi jika tidak hanya gunakan cili merah.

Bahan bahan

6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
5 biji cili padi / boleh gantikan dengan cili merah
50 gms udang kering - rendam dan toskan
70 gms chili flakes
Garam dan gula secukupnya
2 sudu kecil serbuk ayam knorr
500 ml minyak masak

Cara cara
- Kisar semua bahan di atas kecuali garam, gula, serbuk ayam dan minyak. Jangan terlalu halus.
- Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga pecah minyak. Perlahan api dan reneh sebentar.
- Perasakan dengan garam, gula dan chicken powder.
- Bila rasa dah sebati, matikan api dan biarkan sejuk sebelum di simpan di dalam bekas kedap udara.


Monday, February 23, 2015

Butter Cake



Assalammualaikum dan Salam Sejahtera...

Hari pertama bekerja selepas cuti panjang Tahun Baru Cina. Mungkin masih ramai yang sambung cuti sebab hari ini suasana agak lengang.

Saya tak suka betul travel dalam musim perayaan kerana berserabut fikiran bila memikirkan kekesakan lalulintas. Tetapi mengenangkan agak lama tidak menjenguk kampung halaman, redah juga.

 

Sebelum cuti saya ke BAGUS BAKERY sekadar cuci mata. Kebetulan ada promosi ANCHOR Premium Butter, dan ada Chef yang hadir. Disediakan butter cake dan cookies untuk dirasa. Saya ambil butter cake dan rasanya memang sedap dan lembut sekali. Bila anda membeli 2 tin akan diberi buku resepi percuma.

So saya teruja untuk mencuba resepi butter cake berdasarkan resepi yang diberi. Semasa membaca resepi tidaklah perasan sangat mengenai kunatiti telur yang digunakan kerana ia dalam bentuk gram. Contohnya kuning telur 100 gms. Tetapi bila sudah mula menimbang, agak terkejut juga kerana kuantiti telur yang digunakan agak banyak, hampir 10 biji bersaiz L.

Kek yang terhasil memang lembut dan gebu cuma agak berbau telur. Dan saya pula terlupa untuk memasukkan vanila.
 

Resepi akan diupdate kemudian.

Bahan bahan
330 gms butter
200 gms tepung naik sendiri
2 biji kuning telur
100 gms telur ( whole egg )
90 gms gula pasir
110 gms sour cream ( 110 gms whipping cream + 1 sudu besar jus lemon )
170 gms putih telur
150 gms gula pasir
Sedikit cream of tartar

Cara cara
1. Pukul butter dengan gula hingga pucat dan kembang.
2. Kemudian masukkan kuning telur dan whole egg sambil dipukul hingga sebati.Kemudian masukkan tepung yang telah diayak dan gaul sekata. Ketepikan.
3. Pukul putih telur, cream of tartar dan gula pasir hingga menjadi meringue.
4. Menggunakan kaedah kaup balik, campurkan meringue ke dalam adunan butter tadi. Akhir sekali masukkan sour cream dan sebatikan.
5. Lenserkan loyang dengan butter atau boleh gunakan bundt pan. Tuang adunan dan bakar di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu selama 45 minit pada suhu 180C atau sehingga kek masak.

Nota Kaki: Resepi asal hanya gunakan warna asal, tapi saya tambahkan serbuk koko untuk jadikan seperti marble.
 

 

Monday, February 16, 2015

Har Gow - Dim Sum


Assalammualaikum dan salam sejahtera...

Kali ini saya mencuba untuk menyediakan Har Gow atau Chrystal Shrimp Dumpling.

Memang agak tricky sikit untuk beginner seperti saya. Ini kerana kulitnya agak lembut berbanding kulit wonton/gyoza. Dan kena buat dari scratch kerana tiada dijual di pasaraya. Atau mungkin saya tidak pernah terjumpa.

Sepatutnya kulit har Gow akan menjadi lutsinar selepas dikukus, membolehkan isi di dalamnya kelihatan. Tetapi ia memerlukan skill yang lebih sikit. Takpelah, practice makes perfect.
Apa itu Har Gow..
  

 HAR GOW:-

"These shrimp dumplings are transparent and smooth. The prawn dumplings first appeared in Guangzhou outskirts near the creek bazaar Deli. This dish is said to be the one that the skill of a dim sum chef is judged on. Traditionally, ha gow should have at least seven and preferably ten or more pleats imprinted on its wrapper. The skin must be thin and translucent, yet be sturdy enough not to break when picked up with chopsticks. It must not stick to the paper, container or the other ha gow in the basket. The shrimp must be cooked well, but not overcooked. The amount of meat should be generous, yet not so much that it cannot be eaten in one bite."



Resepi saya ambil dari internet.

Bahan bahan untuk inti/filling
300 gms isi udang
30 gms isi ayam
1 sudu makan daun bawang ( ambil bahagian putih sahaja) - dicincang
1.5 sudu teh halia - disagat/ditumbuk halus
1/2 sudu teh garam
1/8 sudu sudu teh lada putih
1 sudu teh tepung jagung
1 sudu teh minyak bijan
1/6 sudu teh stock ayam/air

Cara cara
1. Cincang isi ayam dan isi udang hingga lumat.
2. Campurkan dengan semua bahan lain dan gaul sebati. Simpan di dalam peti ais sebentar sementara hendak menyediakan kulit atau pembalutnya.

Bahan untuk pembalut/kulit
2/3 wheat starch - boleh didapati di kedai bakery
3 sudu makan tepung ubi kayu
155 gms air mendidih ( anggaran )
2 sudu teh minyak sayuran

Cara cara
1. Campurkan kedua dua jenis tepung. Kemudian masukkan air mendidih dan minyak,gaul menggunakan chopstick atau senduk kayu.
2. Gaul sehingga doh menjadi sedikit sejuk dan kemudian uli menggunakan tangan sehingga doh menjadi licin springy.
3. Bahagikan doh kepada 2 bahagian, roll doh menjadi panjang dan potong kepada beberapa bahagian kecil.
4. Ambil satu bahagian kecil, leperkan menggunakan rolling pin menjadi anggaran diameter 2 inci.
5. ambil sedikit inti dan bungkus seperti membalut gyoza. Buat sehingga habis.
6. Lapik pengukus dengan kertas yang sesuai dan kukus lebih kurang 7 minit.
7. Sedia dinikmati dengan kicap cair. Saya tambahkan sedikit bawang putih yang telah digoreng garing dan dihancurkan.

 

Kuih Tako



Assalammualaikum dan Salam Sejahtera...

Kembali bersiaran di pagi Isnin.
Suasana terasa sedikit lengang mungkin kerana ramai yang mengambil kesempatan bercuti panjang sempena cuti Tahun Baru Cina.

Tuan rumah kurang sihat sikit, tekak terasa perit. Mungkin sebab terlebih makan limau agaknya. Kalau ikutkan bagai tak mahu berhenti mengunyah...

Walaupun kurang sihat tapi ada mood untuk menyediakan kuih Tako. Lagipun kuih ini senang sangat kan. Kalau malas nak buat bekasnya menggunakan daun pandan, boleh gunakan bekas atau gelas kecil. Maklumlah kadang kala sukar untuk mendapatkan daun pandan yang lebar. Boleh juga gunakan daun pisang.
 

Jamu mata dulu ye.. nanti saya update resepi.

Lapisan Bawah
25 gms tepung hoen kwe hijau
1 1/2 cawan air
1/2 cawan gula pasir
5-6 biji sengkuang cina @ water chestnut

Cara
1. Campurkan semua bahan kecuali sengkuang cina, gaul sebati.
2. Masak di atas api perlahan, kacau sehingga adunan kental dan kelihatan letusan kecil. Masukkan sengkuang cina yang telah dipotong dadu.
3. Matikan api dan tuangkan adunan ke dalam bekas yang sesuai.

Lapisan Atas
25 gms tepung hoen kwe putih
2 cawan santan
1/2 cawan air
secubit garam

Cara
1. Masukkan semua bahan ke dalam periuk, gaul sebati kemudian masak dengan api perlahan dan cara yang sema seperti lapisan bawah.
2. Setelah dimatikan api, tuang adunan ke atas lapisan bawah tadi. Sejukkan sebelum dinikmati.
 

 

Monday, February 9, 2015

Pau BAGUS


Assalammualaikum dan Salam Sejahtera...

Sekarang hanya sempat update sekali seminggu. Semakin kurang memasak di rumah. Kadang kala malam pun dah hampir jarang makan nasi, maklumlah bila umur makin meningkat selera makan makin berkurangan. So masa ada selera, makan selagi terasa nak makan. Tetapi kena ambil kira faktor kesihatan juga, jangan sampai memudaratkan pada tubuh badan sendiri pula kan.
 
 

Saya dan suami adalah peminat pau. Saya lebih sukakan yang savory manakala suami lebih sukakan yang sweet. Jadi pau memang kerap disediakan di rumah saya.

So saya suka google cari pelbagai resepi pau untuk dicuba. Kali ini saya mencuba resepi Pau BAGUS dari blog Noor Masri. Saya buat bite size pao, kecil dan comel.
 

Monday, February 2, 2015

Chicken & Shrimp Gyoza


 Assalammualaikum dan Salam Sejahtera...

Sekejap saja February datang lagi. Mesti ramai yang bercuti hari ini terutamanya warga Kuala Lumpur kerana cuti yang agak panjang. Kepada yang bercuti, selamat bercuti dan sentiasa berhati hati di mana jua anda berada.

Kepada yang bekerja, selamat bekerja. 



Agak lama juga tak menyediakan Gyoza/Wonton/Dumpling di rumah. Kali ini saya buat dlm kuantiti yang lebih sedikit dan frozen kan. Bila terasa nak makan, boleh terus keluarkan.

Saya lebih suka menggunakan kulit yang berwarna putih berbanding yang berwarna sedikit kekuningan. Ia lebih lembut dan sedang dibentuk.

Kebiasaannya kalau Japanese Gyoza menggunakan kulit yang berwarna putih sementara wonton menggunakan kulit yang sedikit kekuningan. Isinya lebih kurang sama.

Resepi pertama yang saya sediakan ialan sup. Just a plain & simple soup. Saya cuma gunakan air, pati ikan bilis dan sedikit kicap cair. Saya juga masukkan hirisan lobak putih. Rebus semuanya hingga mendidih.

Senang kan....
 


Monday, January 26, 2015

Mix Veggies & Sausage Bun


 Assalammualaikum dan Salam Sejahtera...

Sekarang ini kurang berkesempatan untuk masukkan entry dalam blog. Selain factor saya jarang masak, kesihatan juga tidak begitu memberangsangkan. Bukan ada penyakit yang serius cuma bila badan rasa lemah automatically tahap kemalasan itu agak tinggi.

Sepatutnya hari sabtu saya ada perjumpaan dengan beberapa rakan sekolah tetapi terpaksa dibatalkan di saat akhir. So saya dah beli bahan untuk membuat sedikit juadah untuk dibawa bersama. Memandangkan tak jadi, saya tukar plan untuk mencuba Mix Veggies & Sausage Bun dari blog Azlita Masam Manis.

Saya hanya buat separuh dari adunan yang diberikan.


Tidak terlalu susah untuk menyediakannya. Kalau dulu kena beli di bakery kalau terasa hendak menikmatinya. Resepi boleh rujuk di sana kerana beliau menunjukkan langkah demi langkah untuk memudahkan kita memahaminya.

Kemudian petang semalam tekak terasa hendak makan bubur cha cha jadi saya sediakan untuk minum petang.

 
Bubur Cha Cha dengan Keledek Jepun. Memandangkan saya tiada stok gula melaka, saya hanya gunakan gula perang.


Alhamdulillah....

Monday, January 19, 2015

Talam Kacang Merah



Assalammualaikum dan Salam Sejahtera...

Agak lama juga tidak menjengah ke sini untuk update new entry. Agak malas sebenarnya untuk mencuba resepi di dapur. Kebetulan kebelakangan ini saya jarang masak untuk makan di rumah jadi tiada yang menarik untuk dikongsi di sini.

Tetapi bila nampak blog sunyi sepi tanpa entry baru, rasa macam serba salah pun ada. Yalah bila pengunjung datang asyik menu yang dah lama tidak ditukar. Harap tidak serik untuk berkunjung lagi ke sini.

Kebelakangan ini sering berbual dengan kawan kawan lama dan ramai dari mereka yang membuat kuih muih tempahan dan ada yang khusus dalam pembuatan talam. Ada masanya sampai berbelas belas bekas tempahan talam diterima dalam satu hari. Seronok bila mendengarnya. Ada yang setiap malam tidur pukul 2 dan bangun semula pukul 4 pagi untuk memenuhi permintaan pelanggan. Walaupun penat, tetapi itulah sumber rezeki untuk membantu menyara keluarga.
 


Tiba tiba terasa macam nak buat talam juga. Kali ini saya mencuba Talam Kacang Merah dari buku Talam Klasik Malaysia oleh Hasma Noor Basir.

Saya buat separuh dari adunan asal tetapi nanti saya akan beri resepi seperti yang di dalam buku.

Lapisan Bawah
Bahan A
200 gms tepung beras
250 gms gula pasir
1000 ml santan cair
1 sudu teh tepung keledek atau 2 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu teh garam

Bahan B
50 gms kacang merah
800 ml air
1 sudu besar minyak masak 
( rebus sehingga empuk )
Kalau nak senang beli saja kacang dlm tin

Lapisan Atas
1000 ml santan pekat
80 gms tepung beras
2 sudu makan tepung kacang hijau
2 sudu makan tepung pulut
1 sudu teh garam
Sedikit pewarna merah

Cara cara
1. Sediakan adunan lapisan bawah. Satukan semua bahan di dalam periuk, gaul sebati. Masak di atas api sederhana kacau hingga pekat. Matikan api dan masukkan kacang merah.
2. Tuang ke dalam loyang berukuran 12 X 12 yang telah disapu sedikit minyak. Kukus selama 20 mimit.
3. Sementara itu sediakan adunan Lapisan Atas/Kepala. Satukan semua bahan dan gaul sebati. Masak di atas api sehingga pekat. Gores  permukaan lapisan bawah dengan garfu dan tuang adunan lapisan atas. Kukus selama 20 minit.
4. Sejukkan sebelum dipotong.