Friday, September 19, 2014

Kuih Siput



 Assalammualaikum dan Salam Sejahtera...

Dah boleh masuk dalam kategori "LAZY BLOGGER" kiranya ni kan... 

Sesekali saja menjelma. Once in a Blue Moon kata orang kampung teman. Susah juga nak ubati penyakit nan satu ni.

Beberapa hari lepas saya buat kuih siput. Angin tidak ribut tidak tiba tiba balik kerja terasa nak buat kuih siput pula. Apalagi google cari resepi yang bahannya memang dah ada di dapur.

Tengoklah kuih siput saya yang tak berapa nak macam siput. Itu belum tengok saiznya yang pelbagai - ada besar ada kecil. Bila rajin, saiznya kecil comel. Bila dah naik jemu menggentel, mulalah saiznya sebesar ibu jari. Hanya orang orang yang mempunyai kekuatan minda yang tinggi saja boleh maintain saiz yang comel. Saya tidak termasuk dalam golongan tersebut.



Mungkin sebab tekak saya yang kurang sihat atau silap di mana mana, rasanya tidak sama seperti kuih siput yang pernah saya makan sebelum ini. Tidak crunchy dan seakan akan lemau atau masuk angin.

Lain kali boleh cuba resepi yang lain pula. Kalau rasanya lebih kurang sama, confirm tekak saya yang punya angkara.

 

 Selamat berhujung minggu dan selamat kembali ke sekolah.

Thursday, September 11, 2014

Chia Seed Pudding with Poached Tangerines


Assalammualaikum dan Salam Sejahtera...

Hari ini agak sibuk so tak sempat nak buat karangan panjang lebar. Memandangkan stock Chia Seed masih banyak dalama simpanan, google cari resepi yang bersesuaian.


 


Chia Seed Pudding

Bahan bahan
1 cawan santan
1/4 cawan chia seed
3 sudu besar raw honey / maple syrup

Cara cara
1. Campurkan semua bahan ke dalam bekas sesuai. Gaul sekata dan biarkan pada suhu bilik lebih kurang 30 minit. Kemudian tutup bekas dan simpan dalam peti sejuk semalaman.


Poached Tangerines

3 biji buah limau tangerines - kupas dan ambil isi sahaja
1 1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan air
1 sudu teh vanilla

Cara cara
1. Masak gula, air dan vanila hingga pekat. Sejukkan.
2. Masukkan isi buah limau tangerines ke dalam syrup tadi. Simpan di dalam peti sejuk.

 


Chia Seed.
Gambar dari google

Tuesday, September 9, 2014

Chocolate Chips Peanut Butter Cookies


 Assalammualaikum dan Salam Sejahtera...

Baru saja cakap hari tu malas nak buat cookies lagi sebab baru lepas raya kan...

Sebenarnya hari Khamis lepas my BFF ajak "mengeteh" atau dalam bahasa rasminya minum petang lepas kerja keesokan harinya. Agak lama juga tak keluar sambil berbual. 

Macam la lama sangat kan.... Padahal baru jumpa masa open house sempena Hari Raya. Selalunya kalau berjumpa mesti ada yang bawa buah tangan atau belanja makan. So balik kerja hari khamis saya mula menggodek apa yang patut. Tak kan nak bawa perut je kan...

 

Memandangkan masih ada beberapa bahan untuk membuat cookies, saya google cari resepi yang mudah. Terjumpa resepi Choc Chips Peanut Butter Cookies dari Sweet & Delish. Hasilnya memang tidak mengecewakan cuma ia terlalu manis for my taste buds. So next time memang kena kurangkan gula.

Bagi mereka yang sukakan manis memang ok.
 

CHOCOLATE CHIPS PEANUT BUTTER COOKIES

Bahan bahan
1/2 cawan butter
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan gula perang
1 biji telur - dipukul ringan
1 1/2 cawan tepung serbaguna
1/2 sudu teh vanila
3/4 sudu teh baking soda
1/4 sudu teh garam
1/2 cawan peanut butter - yang kasar
1/2 cawan campuran chocolate chips

Cara cara
1. Ayak tepung, baking soda dan garam. Ketepikan.
2.Pukul butter dan gula hingga pucat dan kembang.Masukkan telur, vanilla dan campuran tepung tadi.Gaul sekata.
3. Kemudian masukkan peanut butter dan choc chips. Gaul sekata dan akan membentuk doh yang agak lembut.
4.Ambil sedikit doh, bulatkan dan letak di atas dulang pembakar yang telah digris. Atau boleh gunakan sudu.
5. Bakar di dalam oven pada suhu 170 darjah celcius selama lebih kurang 8-10 minit atau sehingga masak.
6. Sejukkan sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
 

Thursday, September 4, 2014

Masak Lemak Daging Salai dengan Mangga Muda




Assalammualaikum dan Salam Sejahtera...

Lama tak update blog kan.... Maafkan kami, maafkan kami, maafkannn kamiiii....

Hendak dikatakan sibuk, tidaklah sibuk sangat sebenarnya. Tetapi lebih kepada tak tahu nak masak apa. Kadang kala menu yang berulang kali nanti jemu pula orang nak membaca. Nak buat kek dan biskut, rasanya raya dan rumah terbuka baru saja berlalu, masih belum hilang lagi "rasa kuih raya" kat tekak ni.

Itu yang membuatkan rasa malas nak buka blog sendiri.

Sempena cuti Hari Kemerdekaan yang lepas kami pulang ke kampung.Kebetulan ada jemputan kenduri jiran sebelah rumah sambil ambil peluang menghabiskan sisa sisa buah buahan di kampung.

Setiap kali pulang ke kampung kami akan melalui jalan yang penuh dengan orang menjual ikan patin sangkar atau patin sungai. Memandangkan kami (saya + suami) tidak makan ikan patin, so just cuci mata sajalah. Kalau sempat kami akan singgah di pasar tani yang kebanyakannya menjual hasil kampung. Memang seronok sebab boleh jumpa pelbagai tanaman kampung yang sukar ditemui di bandar.

Kebetulan masa itu musim buah dokong yang manis, kalau di Shah Alam, harganya sekitar RM5 sekilo. Di pasar tempohari, hanya dijual dengan harga RM2 sekilo.Saya beli 4 kilo tetapi penjual menambah hampir sekilo sambil menyuruh kita makan buah yang dijual. Memang boleh pengsan kekenyangan makan buah dokong...
  

Selain ikan patin, daging salai, ikan keli salai antara yang boleh didapati di tepi jalan. Sudah beberapa kali pesan dengan suami kalau ternampak tolong berhentikan kereta sebab saya hendak beli. Akhirnya saya dapat membelinya semasa pulang tempohari.

So menu malam tadi ialah Masak Lemak Daging Salai dengan Mangga muda dan Sambal Hitam Pahang. Bertambah tambah makan nasi. Yang dah gebu bertambah tambah gebu...

Masak Lemak Daging Salai dengan Mangga Muda

Bahan bahan (untuk 2 orang makan)
200 gms daging salai - dihiris nipis
1 biji mangga muda - dihiris saiz yang sesuai. Saya gunakan mangga lemak.
2 cawan santan pekat
10 ulas cili padi - ditumbuk
1 batang serai - diketuk
1 inci kunyit hidup - ditumbuk
Sedikit daun kunyit
Garam secukup rasa

Cara cara
1. Masukkan santan pekat, cili padi, kunyit, serai dan daun kunyit. Masak dengan api perlahan sehingga mendidih. Sentiasa dikacau supaya tidak pecah minyak.
2. Masukkan pula daging salai dan mangga muda. Masak sebentar, kemudian perasakan dengan garam.
3. Matikan api dan sedia disajikan bersama sama nasi hangat dan sambal hitam.

 
 

Friday, August 29, 2014

Grilled Chicken with Cous Cous




Assalamualaikum dan Salam Sejahtera....

Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan yang ke 57 untuk negara tercinta, MALAYSIA.

Walaupun kebelakangan ini rakyat Malaysia di landa pelbagai musibah, tetapi buruk dan baik apa yang jua yang terjadi kita tetap rakyat Malaysia. Sama samalah kita bersatu hati berusaha mengharunginya bersama sama bukannya menunding jari  mencari salah orang lain.

Nampaknya hujung minggu merupakan cuti panjang, ramai yang ambil kesempatan untuk bercuti bersama keluarga dan masih ada yang membuat rumah terbuka walau Syawal sudah berlalu. Untuk menjamu jiran tetangga dan rakan taulan tidak semestinya dalam bulan Syawal saja kan...
 

Kebelakangan ini saya kekeringan idea untuk menyediakan makan malam. Bosan dengan menu yang sering kali dimasak. Ada masanya penat memikirkan apa yang rasa selera di tekak. Bayangkan masak nasi secawan pun tak habis. Tapi masalahnya tidak juga kurus...

Semalam saya suka suka mencuba membuat ayam panggang dan dimakan bersama sama cous cous. Mula mula plan nak memasak Moroccan Chicken, tapi ada sesetengah bahan tiada dalam simpanan. So saja just grilled ayam dan masak cous cous ikut arahan di paket dan saya campurkan dengan daun ketumbar dan potongan lobak merah.

Ayam anda boleh panggang menggunakan resepi Rosemary Grilled Chicken atau hanya guna simple ingredients seperti garam, serbuk cili, minyak zaitun, sedikit butter dan sedikit jintan manis.
 
  

Tuesday, August 26, 2014

Kek Sarang Semut



Assalammualaikum dan Salam Sejahtera....

Hari ini hari terakhir bulan Syawal bagi tahun ini. InsyaAllah semoga bertemu lagi di tahun mendatang.

Agak lama juga tidak menggodek godek di dapur. Ada beberapa bahan yang terpaksa dibuang memandangkan sudah tamat tempoh. Maklumlah masa membeli tu tak ingat dunia, main capai saja tapi tak terbuat juga akhirnya.

Entah kenapa semalam terasa nak membuat kek sarang semut atau kek gula hangus. Cari cari resepi yang tidak memerlukan masa yang lama untuk memeram adunan. Selalunya resepi akan mengatakan gunakan api bawah saja, tetapi memandangkan oven cap ayam saya tu tak ada fungsi api atas atau bawah sahaja, terpaksalah gunakan apa yang ada.

Pembentukan "sarang" atau lubang lubang kecil tu tidak berapa menjadi seperti yang sepatutnya. Tetapi bolehlah daripada tak jadi langsung. Masih nampak seperti Kek Gula Hangus.
 

Monday, August 18, 2014

Ketupat Palas Gulai Daging


Assalammualaikum dan Salam Sejahtera.....


Amboiiiiii lamanya saya berhari raya kan... Sudah beberapa minggu blog dibiarkan sepi bagai tiada tuan rumah. Ampun dan maaf buat semua pengunjung setia My Small Kitchen. Bila sudah agak lama menyepi dan untuk mulakan semula rutin biasa memang mengambil sedikit masa dan usaha yang lebih sikit. Maklumlah urat saraf semua dah berkarat dek banyak sangat makan ketupat dan rendang......

Ehhh salahkan ketupat dan rendang pula kan. Padahal, tuan rumah memang agak malas kebelakangan ini.

Tiada cerita yang menarik mengenai sambutan hari raya kami, sama saja. Asyik jadi tukang masak saja sepanjang hari. Tak perlu pakai baju raya pun tak apa....
 

Bercakap pasal ketupat dan rendang, setiap kali hari raya menu yang wajib tentulah ketupat - Ketupat daun palas iaitu ketupat pulut dan ketupat daun kelapa iaitu ketupat nasi. So dua jenis ketupat ini mesti ada di meja makan setiap pagi raya.

Sejujurnya saya memang tidak pernah ambil pusing pasal ketupat pulut sebab kalau beraya di rumah saya, emak atau dulu arwah nenek saya yang akan selesaikannya. Saya dan abah akan bertungkus lumus menganyam daun kelapa dan merebusnya. Sementara kalau pulang ke Perlis, arwah ibu mertua saya yang akan menyediakan ketupat palas.

Sekarang bila usia makin meningkat, ibu mertua pun dah tiada, emak saya pun bukannya semakin muda. So saya "terpaksa" belajar untuk membalut ketupat daun palas memandangkan suami saya hanya makan ketupat ini. Bermula dengan hari raya yang lepas, saya sudah mula belajar. Itupun bila umur dah masuk angka 4...

Aduhaiiiii memang kelakar. Emak saya dah siap 3-4 biji, saya masih terkial kial. Bila siap sebiji, emak akan tegur "itu ketupat betina, bila rebus nanti masuk air". Saya lebih rela anyam ketupat daun kelapa lagi...

  

Memandangkan sekarang masih bulan Syawal, ramai orang buat rumah terbuka maka senanglah untuk dapatkan daun palas dan daun kelapa di pasar. So saya beli satu ikat konon kononnya untuk mencuba di rumah.

Ermmmmm still the same. Walau tengok cara cara membalut ketupat di internet, masih tunggang terbalik. My husband cakap "oklah tu... asal ada bentuk dan rasa ketupat pulut jadilah". Nak tak nak kena belajar juga, kalau ikutkan saya, saya lebih kepada ketupat nasi. Kalau orang tak bagi ketupat pulut pun saya tak kisah....


Gulai Daging Utara
Bahan bahan
½ kilo daging batang pinang
1 cawan santan pekat
2 cawan santan cair
1 keping asam gelugor
4 sudu besar kerisek
Gula dan garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Bahan Rempah
3 sudu besar rempah kari daging
1 sudu besar cili kisar
½ sudu teh jintan manis
½ sudu teh jintan putih
5 ulas bawang merah – ditumbuk
2 ulas bawang putih – ditumbuk
1 inci lengkuas – ditumbuk
Sedikit air untuk membentuk pes

Bahan menumis
4 ulas bawang merah – dimayang / dihiris
2 ulas bawang putih – dihiris halus
1 inci halia – dihiris halus
1 tangkai daun kari
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih

Cara cara
1. Panaskan minyak, tumis bahan menumis hingga naik bau. Kemudian masukkan bahan rempah yang telah dicampur air menjadi pes. Masak hingga pecah minyak.
2. Kemudian masukkan daging yang telah dipotong kepada saiz yang sesuai. Gaul sekata dan masak hingga daging menjadi kecut dan mengeluarkan air.
3. Masukkan santan cair dan masak sehingga daging menjadi empuk. Kemudian masukkan santan pekat, asam gelugor dan kerisek.
4. Perasakan dengan garam dan gula dan masak hingga kuah menjadi sedikit pekat. Matikan api dan angkat. 
5. Sedia dinikmati bersama sama ketupat daun palas.


 

Wednesday, July 16, 2014

Kuih Goyang/Loyang/Rose



Assalammualaikum dan Salam Sejahtera...

Alhamdulillah kita sudah memasuki minggu ketiga bulan Ramadhan. Pastinya ibu-ibu rumahtangga sedang sibuk berkira kira untuk membuat kuih / biskut untuk dijamu pada tetamu dihari raya nanti. Pada yang tiada kesempatan untuk membuat sendiri sudah pasti membeli biskut yang banyak dijual di pasaran.

Tunggu sahaja di akhir Ramadhan nanti, pasti ada jualan lelong kuih kuih raya terutamanya di pasaraya. Bagi penduduk Shah Alam / Klang, Kompleks PKNS selalu ada peniaga biskut raya yang akan membuat lelongan raya. Biskut yang biasanya dijual sekotak dengan harga RM28 hanya akan tinggal RM18 atau RM16 sahaja. Tetapi kalau sanggup boleh tunggu malam raya, mesti lagi murah....

Kepada yang rajin dan ada kesempatan boleh membuatnya sendiri. Mungkin lebih nikmat bila keluarga menikmati air tangan ibu sendiri.
 
 Kuih Goyang/Loyang/Rose antara kuih lama yang tak lapuk dek zaman. Antara kuih yang sentiasa ada setiap kali menyambut lebaran. Kuih yang agak senang untuk disediakan cuma agak stressed kalau kuih melekat di acuan. Tetapi alhamdulillah, kebanyakkan kuih saya menjadi. Mungkin yang awal tu kurang elok memandangkan perlu sesuaikan dengan kepanasan minyak.

Resepi saya ambil dari leng's Kitchen. Cuma agak manis pada deria rasa saya. Lain kali saya akan kurangkan jumlah gula yang digunakan.

Bahan bahan

250 gms tepung beras
4 sudu besar tepung gandum
3 biji telur
1/4 sudu teh garam
200 gms gula
400 ml santan pekat
Minyak untuk menggoreng.

Cara cara
1. Masukkan telur, gula dan santan ke dalam mangkuk. Kacau menggunakan whisk sehingga gula larut dan sebati.
2. Ayak tepung beras, tepung gandum dan garam ke dalam mangkuk tadi (1). Kacau hingga sebati.
3. Panaskan minyak. Rendamkan acuan loyang ke dalam minyak panas lebih kurang 1 minit. Kemudian celupkan ke dalam adunan (2) tetapi jangan sampai tenggelamkan acuan loyang.
4. Angkat acuan loyang dan biarkan beberapa saat sebelum memasukkannya ke dalam minyak panas.
5. Biarkan ia di dalam minyak lebih kurang 15 saat, kemudian goyangkan acuan loyang tadi supaya kuih tertanggal dari acuan. Biarkan acuan di dalam  minyak panas. Balikkan kuih sehingga keperangan. Angkat dan Toskan.
6. Ulang prosess yang sama sehingga habis. Sejukkan sebelum di simpan di dalam bekas kedap udara.



Monday, July 14, 2014

Solok Lada


Assalammualaikum dan Salam Sejahtera...


Hari ini ada sedikit lebih kerajinan dari hari biasa. Second update untuk hari ini. Mari kita layan Solok Lada pula.Actually bukan sebab saya buat nasi kerabu tetapi saja untuk di makan dengan nasi putih biasa.

Banyak resepi Solok Lada yang bertebaran di alam maya. Pilih sahaja yang mana berkenan di hati. Ada versi kukus dan ada versi rebus.

SOLOK LADA
Sumber : Pelbagai

Bahan bahan

4 biji lada berwarna hijau muda - belah tetapi tidak putus. Buang empulur dan bijinya. Rendam seketika.
5 ekor ikan selayang/sardines
1 cawan kelapa parut yang muda
1/2 inci halia
Sedikit garam dan gula
Kalau ingin lebih pedas boleh potong kecil cili padi.
4 ulas bawang merah
1 batang serai - dimayang halus
1 cawan santan pekat

Cara cara
1. Rebus seketika ikan selayang - ambil isinya sahaja.
2. Tumbuk isi ikan, kelapa parut, bawang merah,halia dan serai hingga lumat. Masukkan ke dalam bekas dan gaul sebati dengan garam dan gula.
3.Ambil sebiji cili hijau muda, sumbat adunan yang telah digaul sebati tadi ke dalam cili. Buat sehingga habis.
4. Susun solok lada ke dalam periuk, tuangkan santan. Tidak perlu sampai tenggelamkan lada. Tutup periuk.
5. Masak seketika, jangan sampai santan kering. Anggaran sehingga santan mendidih.
6. Enak di makan dengan nasi kerabu/nasi putih atau ratah begitu sahaja.

 

Peach Iced Tea


Assalammualaikum dan Salam Sejahtera....

Sedar tak sedar sudah melepasi 15 Ramadhan. Alhamdulillah. Antara yang memeningkan kepala dalam bulan Ramadhan ini tentulah menu apa yang hendak disediakan untuk berbuka. Rasanya habis gobok resepi dibuka untuk mencari resepi yang sesuai. Kalau nak "tawaf" Bazaar Ramadhan pun makanan yang hampir sama saja. Itu belum lagi cerita bab harga dan rasanya.

Sesetengah orang tidak begitu kisah harga yang sedikit mahal tetapi berbaloi dengan rasanya, especially untuk keluarga kecil. Bayangkan kalau tekak terasa nak makan Rendang ayam kampung, berapa modal dan masa yang perlu dihabiskan berbanding membeli seketul dengan harga RM7. Lagipun bukan setiap hari terasa nak makan rendang ayam kan.. Saya selalunya membeli dari orang/restaurant yang sama. Sebabnya kita dah tahu bagaimana rasa masakannya. Tidaklah baru makan secubit, bakinya terbang ke dalam tong sampah.


Selain makanan, minuman juga sama pentingnya.Hari biasa selalunya hanya minum air kosong, tetapi bila bulan puasa pelbagai jenis air minuman ada di atas meja makan. Selain jus buah buahan, air tebu dan soya menjadi pilihan ramai.

Hari ini saya upload minuman Teh O Ais berperisa buah peach. Teh O Ais saya kelihatan agak kehitaman kerana saya menggunakan brown sugar/gula perang. Boleh gunakan fresh peaches atau buah peach dalam tin. Boleh masukkan hirisan buah peach atau kisar buah peach dan masukkan ke dalam teh o anda.

Selamat mencuba.