Tuesday, October 21, 2014

Ebi Tempura



Assalammualaikum dan Salam Sejahtera...

Hari ini saya buat tayangan EBI TEMPURA @ UDANG TEMPURA. Saya ni kalau dengan udang, pantang sikit.

Pantang jumpa, boleh lupa diri.

Saya pernah buat dulu tapi menggunakan resepi dari Kylie Kwong, tapi kali ini saya cuba resepi dari RASA MALAYSIA.
 


Sedap makan begitu saja atau cicah sos cili thai.

Saya tahu saya masih berhutang resepi Pie Tee dan sekarang tambah satu lagi resepi. Insyaallah ada kelapangan sikit, saya akan update semua resepi.

 

Monday, October 20, 2014

Pie Tee



Assalammualaikum dan Salam Sejahtera....

Sudah beberapa hari rancangan untuk buat Pie Tee tergendala dek kerana kekangan masa. Alhamdulillah petang semalam sempat juga meneruskan rancangan. Memandangkan sekarang bila petang cuaca mula bertukar menjadi agak menakutkan. Bukan setakat hujan lebat malah dengan angin kuat serta guruh dan kilat. So kalau perlu uruskan kerja di luar, kena selesaikan sebelum petang. Sekarang kalau park kereta bawah pokok, bila nampak cuaca macam pelik saja mulalah risau nak alihkan kereta.
 

Berbalik kepada entry kali ini, saya sediakan pie tee. Resepi saya ambil dari Nasi Lemak Lover rasanya.

Semenjak beli acuan pie tee, rasanya ini baru kali kedua saya membuatnya. Casingnya tak begitu cantik, tapi bolehlah untuk makan sendiri.

Resepi akan menyusul kemudian.
 

Friday, October 17, 2014

Miso Soup with Spinach & Mushrooms


Assalammualaikum dan Salam Sejahtera...

Since tuan rumah agak fully occupied 2,3 hari ni, maka tak sempat nak bereksperimen di dapur. So hari ini saya jamu mata dengan Miso Soup.

Biasanya guna clam and tofu, kali ini kita tukar sikit menjadi ala ala vegetarian gitew...

Beberapa hari lepas, masa balik kerja saya saya singgah pasaraya mencari lamb since my husband nak makan kambing bakar. Seperti biasa, mata meliar melihat apa yang ada. Tiba tiba terpandang "MISO PASTE HALAL". Selalunya ada alcohol. Apalagi terus angkut masuk troli.

Untuk keterangan mengenai MISO PASTE HALAL sila lihat di sini.

 

Wednesday, October 15, 2014

Stuffed Omelette



Assalammualaikum dan Salam Sejahtera...

Hari ini kita bersarapan gaya ala ala western gitew....

Dua tiga hari kebelakangan ini saya agak sibuk dengan kerja jadi kalau masak pun cuma yang ringkas dan siap dalam masa yang singkat. Bila otak penat, malas nak fikir menu yang ambil masa yang lama untuk disediakan. Kebelakangan ini kami suka makan yang bakar bakar je. Guna arang lagi tau... Beza aroma ikan bakar menggunakan arang dengan menggunakan oven.

 


Tak perlu resepi lah ye... Telur dadar je pun. Bahan untuk di isi dalam omelette tu saya gunakan bawang kecil, bawang putih, capsicum kuning, Jalapeno dan shiitake mushroom. Stir fry dengan olive oil dan perasakan dengan garam. Pejam mata pun pun boleh buatkan. Senang, cepat dan berkhasiat.
 

Selamat Menjamu Mata.


 

Monday, October 13, 2014

Cucur Badak



Assalammualaikum dan Salam Sejahtera...

Hari ini kita sarapan dengan Cucur Badak. Inipun sebab ada lebihan kelapa parut dan ubi keledek Jepun dirumah. Dapatlah 8 ketul cucur badak yang saiznya tidaklah besar sangat.

Saya siapkan malam tadi dan sebelum ke tempat kerja boleh goreng buat sarapan dan bekal sekali.
 


Tiada sukatan tepat sebab bahan bahannya agak sedikit,malas pula nak timbang. Untuk dohnya cuma keledk yang telah direbus di adun dengan tepung gandum dan sedikit air.

Bahan bahan untuk inti / serunding kelapa
1/2 biji kelapa parut
2 batang serai
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
10 tangkai cili kering - dihiris dan direndam dalam air panas sebentar
4 ekor udang basah - ambil isinya
2 sudu makan udang kering - rendam dan tos
1 inci kunyit hidup
1 sudu teh ketumbar *
1 sudu teh jintan manis *
1 sudu teh jintan putih *
Garam dan gula
Air secukupnya
Bahan bertanda * Goreng tanpa minyak sebentar.

Cara cara
1. Kisar halus semua bahan kecuali kelapa parut.
2. Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga pecah minyak. Kemudian masukkan kelapa parut. Gaul sebati.
3. Masak serunding/inti kelapa hingga hampir kering dan sesuaikan rasa.Matikan api dan biarkan sejuk seketika.
 

Masih ada baki inti kelapa, kalau rajin nanti boleh buat pulut panggang pula.

Kalau rajin la kan.....


 

Saturday, October 11, 2014

Thai Beef Rice Noodles Soup



Assalammualaikum dan Salam Sejahtera...

Selamat berhujung minggu.

Percubaan membuat Bihun Sup Siam, walaupun tidak dapat menyamai rasa Bihun Sup Siam yang saya suka sangat makan bila ke Bazaar/Arked Padang Besar di Perlis. 

Pertama mungkin sebab mereka menggunakan sup ayam. Kedua saya mencuba resepi dari internet yang berlainan sekali dari yang sepatutnya.

Walau bagaimanapun kita perlu try and error, kalau tidak mana nak dapat hasil seperti yang kita kehendaki.
 


Sila menjamu mata dulu. Resepi akan menyusul kemudian, mungkin hari Isnin.
 
Banyak betul lemak. Sepatutnya kena sejukkan sup dan buang lemak dahulu.
  
Bahan Bahan
8 cawan beef stock
1 sudu teh kicap
1 sudu besar Fish sauce
1 batang kulit kayu manis
2 kuntuk bunga lawang
1 sudu besar bawang putih - tumbuk lumat
1 sudu makan halia - tumbuk lumat
1 sudu makan cuka makan / jus limau
1 sudu teh cili padi - tumbuk lumat
Garam / Gula
Bihun - dicelur dan toskan
Kangkung - dicelur
Taugeh - dicelur sebentar
Kacang tanah tumbuk
Serbuk cili thai
Hirisan limau nipis
Hirisan daging

Cara cara
1. Campurkan Beef stock, fish sauce, kicap, kulit kayu manis, bunga lawang,semua bahan yang telah ditumbuk, cuka/jus limau ke dalam periuk. Panakan hingga mendidih.
2. Perlahankan api,biarkan sup mereneh seketika. Perasakan dengan garam dan gula jika perlu.
3. Masukkan bihun ke dalam mangkuk. Tuangkan sup dan tambahkan hirisan daging,kangkung, taugeh, kacang tanah tumbuk, serbuk cili dan potongan limau.

Thursday, October 9, 2014

Pau Kelapa

 Assalammualaikum dan Salam Sejahtera..

Hari ini mari kita menjamu selera dengan Pau Kelapa kegemaran my husband. Beberapa hari lepas dia cakap nak makan Bun Kelapa selepas saya buat Bun Kacang Merah, tetapi memandangkan oven saya mengalami sedikit masalah teknikal dan saya belum berkesempatan "menyiasat" punca kejadian tempohari maka permintaan Bun Kelapa terpaksa ditunda kepada suatu masa yang akan diberitahu kelak....

Tetapi untuk tidak menghampakan permintaan, saya buatkan Pau Kelapa. Angkat dari kukusan 3 ketul hilang...



Terlupa nak beli Tepung Hong Kong, jadi saya cuma gunakan tepung pau. Kalau gunakan Tepung Hong Kong, teksturnya akan lebih gebu. Tapi masih berpuashati dengan hasilnya yang lembut dan gebu. Lupa pula saya masih ada baki inti kacang merah, patutnya boleh buat dua jenis inti.
 


Penggambaran dibuat selepas subuh, so capai apa yang sempat untuk buat props. Baru perasan gambar yang out of focus,blur dan sebagainya.Maklumlah masa agak terhad, kena siap nak pergi kerja lagi...

Resepi akan di update kemudian. Perlu siapkan kerja yang lebih penting.

 


PAU KELAPA

Bahan untuk intinya
1/2 biji kelapa parut - ambil bahagian putih sahaja
Secubit garam
2 sudu besar gula pasir
2 ketul gula melaka
Air secukupnya - anggaran 3/4 cawan
Sedikit tepung gandum
2 helai daun pandan - disimpul

Cara caranya
1. Masukkan air, gula pasir, gula melaka, garam dan daun pandan ke dalam kuali.
2. Masak hingga gula hancur. Kemudian masukkan kelapa parut. Gaul sebati dan masak hingga hampir kering.
3. Taburkan sedikit tepung gandum dan gaul sekata. Matikan api dan biarkan ia sejuk. Kemudian bulatkan kepada saiz yang sesuai.

Bahan untuk kulit Pau
2 1/2 cawan tepung pau
1 sudu besar yis segera + secubit gula + sedikit tepung pau + air - biarkan sehingga berbuih
1 sudu besar gula pasir
2 sudu besar shortening
1 sudu besar Double Action Baking Powder
Secubit garam
Air secukupnya

Cara caranya
1. Pasang hook untuk menguli pada mixer. Masukkan bahan kering dahulu kecuali shortening. Diikuti oleh campuran yis tadi. Putar pada kelajuan perlahan.
2. Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga adunan menjadi doh. Putar pada kelajuan sederhana, masukkan shortening dan putar lagi.
3. Rehatkan doh selama lebih kurang 30 minit, tutup dengan tuala lembab.
4. Keluarkan doh, tumbuk beberapa kali untuk mengeluarkan udara. Jika perlukan ketepatan, boleh timbang doh. Jika tidak, ambil sedikit doh, anggaran saiz yang sesuai, leperkan dan masukkan inti kelapa. Balut dan letakkan di atas kertas minyak atau daun pisang. Buat hingga selesai.
5. Rehatkan pau sehingga naik 1 kali ganda. Tutup dengan tuala basah.
6. Panaskan kukusan, masukkan 1 sudu besar cuka makan ke dalam air kukusan. Kukus pau sehingga masak.

 
 
 

Tuesday, October 7, 2014

Masak Lemak Telur Itik & Belimbing Buluh


Assalammualaikum dan Salam Sejahtera....

Bagaimana dengan sambutan Hari Raya Eidul Adha anda? Alhamdulillah kita rakyat Malaysia masih mampu untuk menyambutnya walaupun sederhana tetapi yang paling penting negara kita aman dan dikelilingi oleh keluarga, rakan rakan dan jiran tetangga yang baik. Bersyukurlah dengan apa yang kita miliki daripada mengimpikan sesuatu yang belum pasti kita gapai. Bila kita lihat kepayahan orang lain, barulah kita sedar betapa bernilainya apa yang kita sedang miliki. Sesungguhnya ini peringatan untuk diri sendiri.

Hari raya kali ini agak bermakna buat saya kerana diberi kesempatan bertemu kawan kawan lama yang terpisah bertahun lamanya. Kesempatan bertemu walaupun untuk seketika menggamit kenangan waktu persekolahan.Berbual tentang kenangan lama sambil bertanya khabar setelah sekian lama.

Berbalik kepada entry kali ini saya sajikan Masak Lemak Telur Itik dengan Belimbing Buluh. Selalunya kalau pulang ke kampung, tempat yang saya suka sangat ialah pasar tani yang menjual pelbagai hasil kampung. Kadang kala berjam lamanya kerana bila nampak hasil jualan yang jarang atau tidak pernah saya nampak mulalah ringan saja mulut saya bertanya. Apa namanya, bagaimana cara untuk memasaknya. 

Kata orang kalau malu bertanya sesat jalan....

Bahan bahan
3 biji telur itik
250 ml santan pekat
1 cm kunyit hidup
10 biji cili padi - kurangkan jika terlalu pedas
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 batang serai - diketuk
10 biji belimbing buluh
Daun kunyit
Garam secukup rasa
Air secukupnya

Cara cara
1.Tumbuk bawang merah, bawang putih, cili padi hingga lumat. Masukkan ke dalam periuk
2. Masukkan santan pekat dan tambah air ke dalam periuk tadi. Masukkan juga belimbing buluh, serai dan daun kunyit. Kacau selalu sehingga mendidih.
3. Setelah mendidih, masukkan telur itik satu persatu sambil dikacau perlahan supaya telur tidak pecah.
4. Perasakan dengan garam secukupnya. 

  

Thursday, October 2, 2014

Donut Kentang



Assalammualaikum dan Salam Sejahtera....

Tiba tiba terlebih rajin pula kan. Semalam sebelum balik kerja my husband suruh sediakan makan malam tiba tiba dia called dan cakap tak perlu masak sebab dia akan beli sebelum balik. So sambil bersandar di sofa + menonton drama Korea sempat fikiran melayang layang... Ermmm tak perlu masak, apa yang boleh buat ye...
 

Mari kita buat donut kentang. Selalunya saya beli donut di sebuah bakery di Shah Alam yang menjual donut terbaik pernah saya makan dengan harga RM2.50 sebiji. Tapi sebiji pun dah kenyang kerana ia bersaiz agak besar.

 

 Puashati dengan hasilnya. Masih lembut walaupun sudah sejuk.

Resepi saya ambil dari FB Tahrunnisah Jali. Nanti kalau free saya salin resepinya di sini.


Selamat menjamu mata. Dan selamat menyambut Hari Raya Aidil Adha buat semua umat Islam dan selamat bercuti kepada mereka yg tidak meraikannya.

Bahan bahan
250 gram tepung gandum
1 biji kentang - rebus dan lenyek (mashed) hingga halus
1 biji telur ayam + 1/2 sudu kecil garam (dikacau dlm bekas lain dulu)
2 sudu besar susu tepung
70-100 ml air ais
1 1/2 sudu besar shortening/marjerin
2 sudu besar gula
1 sudu kecil baking powder
1 3/4 sudu kecil yis mauripan

Cara cara

1. Masukkan semua bahan kering dulu dalam bekas adunan, kemudian masukkan telur yang dipukul dulu dlm bekas lain serta masukkan air sedikit demi sedikit. Kemudian masukkan shortening atau marjerin dan uli hingga tidak melekat pada tangan. Pastikan Doh betul-betul lembut dan elastik, Uli selama 20 minit.

2. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda.

3.Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin. bentuk doh tersebut dgn acuan donut dan susun donut di atas dulang yang ditabur tepung gandum... dan biarkan sehingga donut naik dua kali ganda.

4. Goreng di dalam minyak panas, semasa menggoreng turunkan suhu panas supaya donut tidak hangus.
5. Angkat dan tabur dengan gula halus / icing sugar.


# tips nak gebu lagi
masukkan 1 sudu makan shortening di dalam minyak semasa menggoreng.

 

Wednesday, October 1, 2014

Jus Lobak Merah & Oren Sunkist


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Memandangkan cuaca yang kadang kala hujan lebat dan panas terik, kita digalakkan banyak minum air kosong. Elok juga mengambil jus buah buahan dan kurangkan minuman berais.

Tetapi kalau nampak ais dalam cuaca yang panas terik memang tak boleh nak cakap apa lagi. Nampak sedap sangat walaupun cuma ais kosong.

Saya gemar makan lobak merah mentah, kadang kala saya jadikan seperti snack untuk dikunyah semasa menonton TV atau saya bawa bekal ke tempat kerja. Sambil menghadap komputer, sambil mengunyah lobak merah. Dah nampak seperti Bugs Bunny la pulak kan...

Kebiasaanya saya gemar minum jus lobak merah yang ditambah susu pekat manis tapi kali ini kita cuba versi yang lebih menyihatkan.

Bahan bahan
3 biji lobak merah - buang kulit dan potong kecil
2 biji oren sunkist - buang kulit dan ambil isinya sahaja
1 sudu makan organic cane sugar - abaikan jika sukakan rasa masam manis buah
Air secukupnya

Cara cara
1. Masukkan semua bahan ke dalam blender, kisar halus dan tapis.
2. Sesuai diminum untuk sarapan pagi.

Hampasnya boleh digunakan sebagai masker muka.