Thursday, December 17, 2009

Milky Marble Cup Cakes

Saya nampak resepi ni kat rumah MamaFami. Saya selalu failed kalau bab membaking ni, ada je yg tak menjadi. Tapi kali ni walaupun masih belum perfect, tapi ok lah. Yang penting memang gebu dan lembut.


MILKY MARBLE CAKE
Ingredients :
250g butter
230g castor sugar
2 teaspoons ovalette
4 eggs
270g superfine flour
1 teaspoon baking powder
60g condensed milk
2 tablespoons cocoa powder
2 tablespoons fresh milk or evaporated milk
1 teaspoon chocolate paste or chocolate emulco

Method :
1. Sift superfine flour and baking powder. Set aside.
2. Cream butter, castor sugar and ovalette till light and fluffy.
3. Add eggs, one at a time, beating well after each addition.
4. Fold in the sifted ingredients. Add in condensed milk.
5. Divide the bater into 2 portions. Leave one as it is.
6. To the other portion, add in cocoa powder, fresh milk and chocolate paste/chocolate emulco.
7. Scoop 2 tablespoons of plain mixture onto the centre of a well-greased and floured cake tin.
8. Scoop 2 tablespoons of cocoa mixture on top of the plain mixture. Repeat till finished.
9. Bake in a preheated oven at 180 C for 40 - 45 minutes.

10 comments :

MamaFaMi said...

Cantik tu... masih tak puas hati juga ke? Aduhai, Mrs Perfect dot Com ke ni? Hehehe... Cake ni memang sedap kan? Teringat lagi, arwah abah, bila makan kek ni, dia kata sedap...

blogresipi.com said...

Wow...cantiknye kak!!! memang nmpak lembut sangat tue..esh, gerammnyer!

E-na Zarina said...

gebuss tu! elok je jadinya...sedap ye? bole try...

LOVE2COOK said...

Owh looks really soft cupcake tuh! Adeyyy...Love lagik tak pandai baking! Actually tak pernah try pun..hikhik! :))

HomeKreation said...

Isyk, apa yang tak perfect lagi ni...? Along dah tergoda dah ni...!

hazila said...

Mamafami,
hehehe..bukan Mrs Perfect. Yg ni je yg ok sikit, yg lain tu tak semenggah je rupanya.

hazila said...

Ijan,
akak tunjuk yg ok je, kalau tunjuk yg tak ok tu, confirm kena gelak sampai esok la....

hazila said...

E-na,
Memang gebu dan sedap. Masa tengah bakar tu pun dah semerbak baunya.

hazila said...

Love,
Akak pun very seldom or rarely do the baking. Tapi dah lama tak buat kek, so just give it a try.

hazila said...

Along,
hehehehe....yg tu je yg ok. Yang lain tu faham faham je lah ye.