Monday, December 21, 2009

Madeleine


Dalam keadaan diri yang tak berapa nak ok ni pun ada hati nak membaking. Dah lama juga acuan madeleine ni ada dalam gobok, saja la ingat nak merasmikannya.
So saya pun membuka kitab ajaib untuk mencari resepi baulu mat salleh ni. Kalau bab membaking ni memang akak disiplin dik. Ikut resepi sebiji sebiji, tapi ada kalanya tak menjadi gak. Kali ni semua dah ok tapi bila dah masak, baulu akak melekat la pulak. Tekstur dan rasa dah ok, tapi bila melekat ni, akak tension dik.

Bila my husband rasa, dia cakap, baulu apa ni rasa cam limau? Maaf la ye, suami akak ni konservatif sikit. Mesti dia tengah fikir kenapa rasa tak sama cam baulu yg selalu dia makan sejak dia muda belia dulu. Tapi saya tak akan putus asa, nanti saya buat lagi. Sape nak tolong saya habiskan? Tapi kalau sakit perut ke, tanggung sendiri ye....

12 comments :

Jiya said...

chaiyok2 kak! jangan putus asa.. chewahh! kalo tak habis pos jek sini senang. hahaha

kucingorengemok said...

jalan² ke sini, tengok² counter, pikir² muat ke lagi grobok pinggan aku nak letak ramekin 1 set... hehehehe :)

Hezrin Ahmad said...

maybe sebab acuan baru tu.... saya pun selalu alami masalah yg sama dgn acuan baru... nnt buat lagi ye..

Alimaz-Kembara Terasing said...

tak pa nanti buat lagi...jangan putuih asa nooo.

hana said...

kita ader satu acuan yg kaler dier sama cam akak punyer... mmg melekat! pehtu kita bli lagik, kaler itam alhmdulillah tk melekat! tp yg kaler itam tuh mahal sket lah! akak sapu butter jerk ker? buh tepung tak? kene wat dua2 lah.. pas sapu butter, taburkan tepung then hentak2kan bg kuar lebihan tepung pastu baru tuang adunan. lagi satu maybe juga sbb acuan tuh baru.. mana tau pas nih dier elok tk melekat! jgn putus asa yer kak! takpelah! makan jerk semua tuh..kang membazir ler pula.. hehehehe.... panjang pulak kiter membebel kat sini! ngeee ngeee......

hazila said...

Jiya,
Ok, nanti akak berexperiment lagi, boleh pos kat jiya.

hazila said...

Lee lin,
Muat, kecik je ramekin tu.

hazila said...

Hezrin,
Rasanyalah. Nanti nak cuci dengan hampas kelapa.

hazila said...

Alimaz,
hehehe...insyallah. Cuma tengah dok cari sapa nak tolong peghabih.

hazila said...

Hana,
Akak letak butter je, tak letak tepung pun. Mungkin sebab baru kot. Nanti nak cuba lagi. Kalau jumpa yg hitam, akak nak beli pulak.

blogresipi.com said...

Kite pun tak pandai buat kuih mat saleh ni.. makan je tau.hehehe

MamaFaMi said...

Mama dah lama cari loyang Madeline ni, tapi lom jumpa lagi. Akan ku teruskan pencarian ku ini...