Saturday, December 26, 2009

Asam Pedas Kepala Ikan Tenggiri



Antara menu lunch hari ni ialah Asam Pedas Kepala Ikan Tenggiri.

Orang kata kalau suka makan kepala ikan, nanti lama lama jadi pelupa. Betul ke? Rasanya kalau umur dah meningkat, lambat laun pun akan kerap terlupa juga. Tapi kadang kala buat buat tak tau je sebab teringin sangat nak makan kepala ikan.

Bahan bahan

1 ketul kepala ikan tenggiri
3 sudu besar cili kisar
5 ulas bawang merah - dimayang
2 ulas bawang putih - dimayang
2 cm halia - dikisar
2 cm kunyit hidup - dikisar
2 cm belacan - dikisar
1 sudu kecil halba
1 batang serai - dititik
Beberapa biji bendi
3 tangkai daun kesum
1 tangkai bunga kantan
11 sudu makan pati asam jawa
3 cawan air
Garam secukup rasa
Lada hitam - jika suka
Minyak untuk menumis

Cara-cara

1. Pijarkan minyak di dalam periuk, tumis bahan mayang hingga kekuningan.
2. Masukkan cili kisar, serai, halba, bahan kisar. kacau rata dan biarkan ia masak hingga naik minyak.
3. Masukkan air, asam jawa dan garam, masak hingga mendidih.
4. Masukkan ikan, daun kesum, bunga kantan. Setelah mendidih masukkan bendi. Biarkan seketika hingga sayur layu sebelum diangkat.

2 comments :

blogresipi.com said...

Bukan kepala ikan yg kite terliur tapi bunga kantan tu la kak..huhuhu

kakintan said...

salam Hazila..gigi ikan tu dah gosok ke?..he..he..sorry gurau ya.