Monday, April 17, 2017

Sambal Tumis Udang dengan Petai





Assalammualaikum dan Salam Sejahtera.....

Dah jadi macam rumah yang ditinggalkan sejak zaman jepun je blog ni. Aduhaiiiii entah apa nak jadi dengan tuan rumah pun tak tahulah...... Bukan blog saja yang tak berupdate, FB @ Insta pun jarang sangat update status. Kadang tu "kagum" juga tengok ada kawan kawan yang update media sosial selang 2@3 minit sekali.

Sejujurnya sekarang memang dah jarang sangat memasak, tak seperti dulu dulu. Masa tengah aktif berblogging, boleh dikatakan setiap hari ada update yang terbaru. Sekarang, sebulan dua baru muncul kan.... Maafkan tuan rumah ya.

Setelah sekian lama saya tak memasak , tiba tiba teringin pula nak ke dapur. Saya memang agak lama tak membeli barang basah sebab saya tahu akhirnya akan keras kejung dalam freezer. Kebetulan jumpa sahabat yang menjual ikan, saya beli ikan, udang dan sotong. Tapi hampir seminggu masih belum disentuh lagi, membazir pula kalau akhirnya terpaksa dibuang. Jadi menu hujung minggu semalam ialah Sambal tumis udang dengan petai dan ikan sardin goreng.

So sehari dua ni saya kena fikirkan menu untuk habiskan stok barang basah yang masih berbaki. Kalau rajin, saya akan update lagi......


Friday, February 10, 2017

Apam Daun Rambai




Assalammualaikum dan Salam Sejahtera....

Bersua kembali, kali ini kita tayang gambar Apam Daun Rambai. Sekarang memang dah makin jarang bereksperimen di dapur jadi jarang juga nak ambil gambar makanan. Sesekali kalau mood rajin datang ada juga buat itu dan ini tapi malas pula nak ambil gambar.

Memandangkan kuih Apam Daun Rambai ni dalam kategori "RARE" jadi rajinkan juga ambil gambar, itupun hanya guna handphone. Memang terserlah kemalasan tuan tanah di situ....



Apam Daun Rambai

Bahan bahan
300 gms tepung gandum
2 sudu butter - dicairkan
100 gms gula melaka dilarutkan dengan 1 1/2 cawan air
2 sudu besar gula pasir
1/2 bungkus serbuk yis
Daun rambai yang sederhana besar secukupnya - bersihkan.

Cara cara
1. Campurkan tepung gandum bersama sama dengan butter, gula pasir dan yis. Gaul sekata kemudian masukkan air gula melaka sedikit demi sedikit.
2. Gaul sebati, adunan tidak terlalu pekat atau cair.
3. Biarkan adunan lebih kurang 1 jam sehingga naik sekali ganda.
4. Panaskan kukusan, ambil sehelai daun rambai, sapukan sedikit minyak dan isikan 1 sudu besar adunan tadi. Bungkus dan tinggalkan sedikit ruang di atas.
5. Kukus apam anggaran 8-10 minit.