Sunday, April 22, 2012

Wadai Kepeng



Salam dan Selamat Petang,

Wah tiba tiba saya terajin pulak hujung minggu ni. Selalunya jarang sangat ada entry, kalau ada pun cuma satu. Hari ni sampai 2 entry pulak, layan je lah sementara mood nak memasak dan upload gambar tengah ada.

Lagipun hari ni tak kemana mana, cuma pagi tadi saja kami ke pasar dan lepas hantar saya balik rumah, my husband terus pergi office.


Lepas siapkan menu untuk makan tengahari, sambil layan TV dan tunggu my husband balik, saya belek belek majalah resepi yang ada. Mencari idea untuk buat minum petang nanti.

Selalunya kalau siang makan di rumah, kami akan keluar lepas asar, jalan jalan cuci mata dan terus makan malam di luar. Tetapi memandangkan hari ni memang takde plan nak merayap di luar, jadi kena cari menu untuk minum petang dan makan malam.


Kebetulan masa membelek Majalah NONA keluaran Julai 2011, ternampak satu resepi yang menarik hati dan bahan yang digunakan pun tidak banyak dan semuanya ada di dapur.

Saya memang sukakan resepi yang mudah dan senang dibuat, sebab itu jarang ada resepi yang canggih dan complicated dalam blog ni. Bukan tak teringin nak mencuba kek yang cantik dan pelbagai rupa tapi belum sampai seru lagi agaknya.


WADAI KEPENG

Bahan bahan
300 gms tepung pulut
4 helai daun pandan - dipotong kecil
1 cawan air
Secubit garam
50 gms sagu
600 ml santan
1 helai daun pandan di simpul
Sedikit garam
1/2 ketul gula melaka
150 gms gula pasir - atau secukup manis yg dikehendaki

Cara cara
1. Kisar daun pandan yg telah do potong kecil dengan air, tapis dan ambil air pandan.
2. Masukkan tepung pulut dan secubit garam ke dalam bekas, tuangkan air pandan sikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh seperti hendak membuat buah melaka.
3. Panaskan air di dalam periuk, ambil sedikit adunan, bulatkan dan tekan di bahagian tengah. Bila air mendidih, masukkan ke dalam. Bila terapung, angkat dan masukkan ke dalam air paip.
4. Masukkan santan, garam, gula merah, gula pasir dan daun pandan simpul ke dalam periuk. Panaskan dengan api sederhana.
5. Bila hampir mendidih, masukkan sago dan wadai kepeng tadi. Biarkan seketika tetapi jangan sampai santan mendidih dan pecah minyak. Saya selalunya perah kelapa parut menggunakan air masak.
6. Bila sago berubah menjadi lutsinar, bolehlah dimatikan api. Siap untuk dinikmati.




24 comments :

Amie said...

Ingatkan 'vadai', baca lagi rupanya wadai... ada kepengnya lagi, memang bahannya mudah dan tak banyak, tapi asal dari mana pulak menu ini ye... sebab first time dengar wadai kepeng.

kasihredha said...

akak pun mula2 ingat vadai.
kenapa 2 mangkuk je..tambah semangkuk lagi unk akak ye :))

hazila said...

Kak amie,
Sebab namanya yg unik tu tertarik nak buat. Mungkin resepi ni dari seberang.

hazila said...

Kak kasih,
Setakat 2 mangkuk lagi pun boleh.

ummiaisyah said...

kak Zila ni menu org banjar ..saya pon br kenal bila dpt org banjar..arwah MIL sure buat ni kalo ada kenduri..biasanya buat sebungkus tepung pulut..anak2 dara yg kena gentel..hehehe..rasionalnya bubur ni supaya adik beradik sentiasa berbaik..mcm tepung pulut tu melakat-lakat (slang banjar sikit..hehehee)

ummiaisyah said...

kak Zila ni menu org banjar ..saya pon br kenal bila dpt org banjar..arwah MIL sure buat ni kalo ada kenduri..biasanya buat sebungkus tepung pulut..anak2 dara yg kena gentel..hehehe..rasionalnya bubur ni supaya adik beradik sentiasa berbaik..mcm tepung pulut tu melakat-lakat (slang banjar sikit..hehehee)

hazila said...

Ummiaisyah,
Itulah akak agak je dari seberang sebab selain namanya, ada persamaan dgn bubur biji salak.

KuNanGKuNanG said...

btl ni manisan tradisional org banjar..mak sy suka wat wadai kepeng ni..sedap...:)

Shahriah Abdullah Novelis said...

SAlam... wahhhh... gerenti sedap sangat ni.. nak2 makan bulan puasa wahhh best!

blogresipi.com said...

Salam Kak,
Resipi senang saya pun suka... mudah nak buat cepat pulak boleh makan. hehe... :)

Jay said...

looks super inviting & yummy...great cliks
Tasty Appetite

Asyifa Mustaffa said...

As salam sis,
menu kegemaran sy nie...
wadai kepeng nie kegemaran kuarga sy, makanan terkenal orang banjar nie kak...mmg sedap..!!

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

sedap!!
nak buat gak
tapi tepung pulut dah habis stok la
kena order from mesia dulu la jawabnyer

Chik Mimi said...

hehheheh ingatkan wadai mamak ,sedap nampak

quinnie said...

saya tak pernah makan ni kak..jakun je..heehehe..

KakAsma said...

ahaa laa zila ingatkan wadai tadi,tapi tengok pic ghuper nyer bubur..ada cam bubur candil gitu yer..kalau buat bubur nie mmg laku kat rumah...

SHAFINIE MOKHTAR said...

wah ni resepi org banjar ni

sabar dubai said...

kak hazila..kite xpnh makan ni..tp tgk resepi mudah...nasib semalam terbeli tepung pulut..uwaa nk cubelaa

zila 4ever said...

salam zila
mudah dan ringkas kan..cantik2 pic tue..lg la bertambah2 selera nk makan..:)

SHAFINIE MOKHTAR said...

bubur gayam n wadai kepeng dessert yg same tp bubur gayam buat dr tepung pulut, wadai kepeng pulak dr pulut.. itu kata nenek sy, banjarian mari.

http://shafiniemokhtar.blogspot.com/search?updated-max=2011-12-04T07:29:00-08:00&max-results=2&start=8&by-date=false

Liza said...

salam zila, resepi ni lebih kurang mcm bubur butir nangka kat kelate, tp xletak inti...sedapppp

Ayu said...

Assalam zila,
ha baru nak tanya..liza kat atas ni dah sedikit kasi penjelasan ..rupanya pun macam bubur candil ..tapi akak belum pernah cuba lagi bubur candil tu nampak dah selalu juga rasa belum lagi..interesting juga namanya tu

Mamasya said...

Salam Zila.pertama kali dengar nama wadai kepeng....tengok bahan2nya lebih kurang butir nangka.suka bubur gini buat minum ptg...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

wahh.. sedap ni...
lebih kurang macam bubur candil penyediaannya.. cuma doh tu je berlaian aroma.. yg ni aroma daun pandan.. manakala bubur candil aroma air kapur.. hehehe... husband sy suka sgt kalau jenis2 bubur ni... lepas buat bubur candil pulut hitam tempohari.. ada 2 kali lagi permintaan buat bubur candil.. tp yg tu buat guna pulut biasa je.. malas je nak amik gambar.. hahaha..