Tuesday, April 10, 2012

Sotong Goreng Cili Kering


Salam di pagi Selasa yang dingin...


Hari tu saya ada nampak rakan blogger buat entry berkenaan sotong yang kelihatan seperti bunga. Nampak cantik seperti bunga berkembang. yelah, walau macam mana pun di potong, sotong tetap rasa sotong cuma dari segi persentation, ia memang menarik mata. Bagus juga untuk menarik minat kanak kanak untuk makan.

Ermmm kadang kala habis idea nak masak apa dengan sotong. Menu yang selalu terlintas cuma sambal sotong, sotong masak kunyit atau sotong bakar. My husband selalu cakap, haiii buku masakan bertimbun tapi masih takde idea nak masak apa? Kadang kala memang nak mencuba resepi yang berlainan dari buku masakan, tapi masalahnya kalau menu menu yang "pelik" dia juga yang tak akan sentuh. Dah membazir makanan dan tenaga nak memasaknya. Jadi lebih baik cari resepi yang biasa dibuat, walaupun menu ulangan.


SOTONG GORENG CILI KERING

Bahan bahan
2 ekor sotong berrsaiz besar - cuci dan potong anggaran 1 1/2 inci. Gunting satu bahagian tetapi tidak putus.
1 inci halia - dimayang *
5 tangkai cili kering - dipotong menyerong  *
3 ulas bawang putih - dimayang *
1 ulas bawang besar - dihiris bulat *
2 tangkai cili besar(hijau/merah) - dihiris untuk hiasan
1 tangkai daun kari *
1 sudu teh serbuk cili
1 keping asam gelugor
2 sudu makan kicap pekat
1 sudu teh minyak bijan
1 sudu makan sos tiram
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara cara
1. Panaskan minyak, tumis bahan dimayang * dan serbuk cili hingga naik bau.Masukkan 2 sudu besar air supaya tidak hangit.
2. Masukkan kicap, sos tiram dan minyak bijan, gaul rata. Masukkan sotong dan asam keping. Biarkan sebentar dan perasakn dengan garam jika perlu.
3. Biarkan sebentar dan taburkan dengan hirisan cili merah dan hijau, gaul sekata dan tutup api. Jangan biarkan sotong masak terlalu lama kerana ia akan menjadi liat.


14 comments :

sudipVSsenduk said...

tabik spring! kreatif sungguh...
saya tiru ya, hihihi

Gee® said...

cantik!!

Watierman said...

Assalam Dik Zila....musim sotong agaknya kan....cute & berseri aje kejadian sotong dalam mangkuk tu...3 kali cedok..sendawa Akak!!!

-zalehaj- said...

Biz Online :

http://bizonline2012.wordpress.com/

Qasey Honey said...

sgt sedap tgk lauk sotong tu...

kasihredha said...

sotong yg x cantik jadi cantik oleh tangan seni zila :)
sukeee sotong bunga2

zila 4ever said...

salam zila
camner nk potong jadi mcm tue..ya allah tertarikk tgok..:)

::Azura Rahman:: said...

sedapnyer.... dh lama x makan sotong.. menarik masak camnie.. TQ

Amie said...

Cantik rupa sotong bunga kembang mekar tu Hazila, kreatif sungguh... Amie pun pernah terserempah dengan sotong bentuk bunga dalam buku resepi tapi entah di mana buku tu.

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

1st time tgk sotong bentu bunga gituew...curlastt sangat...rajin akak dok bentuk gituew....nak makan pong sayang ngeee

Sue @ Nenie said...

salam Kak Zila..saya sokong tu..kadang2 memang teringin nak mencuba resipi lain dari yang lain especially kat buku2 resipi tapi tulah, klu kena hubby yang cerewet makan (senang citer, jenis yg pelik2 tak makan) kite yang tukang masak mesti fikir berpuluh2 kali utk masak..kan kan kan kan...

Chah said...

Sayapun ada tengok kt blog mana dh lupa sotong cumil tu...berkira2 gak nk buat eh tiru... Kt sinipun ada, cantik tul...mulalah sayang nk mkn...

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Bukan main lawa lagi sotong tu...boleh ganti Paul the sotong. ..kreatif dan menarik

dapurCikWan said...

canti sotong ni..berselera CW tengok.. =)