Friday, April 20, 2012

Kerabu Nangka dengan Kerang


Salam semua,

Sudah makan malam? Apa agaknya menu malam ni ye?


Menu saya malam ini ialah Asam Rebus Tempoyak Ikan Bawal Emas, Sambal Sardin dan Kerabu nangka bersama kerang. Agak lama juga tak masak nangka, ingat nak buat gulai nangka dengan ikan kering tapi baru je makan kari. So postponed dulu plan nak buat gulai nangka ke minggu depan pulak.

Actually badan ni bukannya boleh makan nangka sangat, berangin kata orang tapi tekak teringin pulak. Bila dah teringin tu, pandai pandailah kena buat kan.... Atau pandai pandai pergi beli.

Bahan bahan

3 potong nangka muda - saya beli yang sudah siap dipotong
1 cawan isi kerang
1 cili merah *
3 cili padi *
Sedikit Belacan *
1 sudu makan jus limau - sesuaikan rasa
Garam
Gula
2 sudu makan kerisek
1 biji bawang besar - dipotong bulat.
Santan pekat

Cara cara
1. Potong nangka muda kepada saiz yg sesuai.Rebus hingga embuk dan toskan.
2. Tumbuk bahan bertanda * hingga lumat. Masukkan nangka ke dalam bekas, campurkan dengan isi kerang, bahan bahan yg telah ditumbuk, kerisek, jus limau, bawang besar garam dan gula.
3. Gaul sebati dan perasakan dengan santan pekat, garam dan gula.
4. Siap untuk dinikmati.



Ada berbagai bagai versi kerabu nangka, ada yang tambah lada hitam, ada yang letak isi ikan yang telah direbus dan sebagainya. Ia bergantung pada citarasa masaing masing.

15 comments :

kasihredha said...

kerabu nangka...ohhh lama tak makan.
akak biasanya mkn yang mak akak buat aje..sendiri buat tak pernah..teruk kan. Sebab suami akak tak suka...malas nak buat.

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam... tak pernah cuba dan langsung tak pernah makan yang macam ni... mesti sedap ni... kecur dah ni......

Liza said...

salam zila....peberet akak niiii...dapat yg ni mmg xbgn dr meja dah...hihihihi

KakAsma said...

Zila,
sama laa kalau makan nangka mesti berangin,tapi kata orang ada cara kalau makan nangka takmo kena angin..tapi tu arrr tak lak gi tanya..

makan sikit ok kot...sapu minyak angin bebanyak masa nak tido..hihihi

Mamasya said...

Salam Zila.akakpun tak boleh mkn nangka..alahan.tp sesekali jamah juga.tp kalau kerabu mmg suka....meratah....

Amie said...

Malam Hazila,
Kak Amie tak perasanlah pulak badan berangin ke tidak, tapi kalau dah nak makan sayur nangka.... memang Kak Amie pulun habis! Sedapppp...

ummiaisyah said...

salam kak Zila..rajinnya akak buat kerabu ye..biasanya seronok buat kerabu ni masa kenduri..makan ramai2 kalo keluo angin pon sama-sama...heheheh

Watierman said...

Assalam Dik zILA...sedapnya kerabu Dik...Akak pun tak berapa boleh ambil nangka ni...sebab angin...tapi Akak suka resepi nangka muda...just that bila dah masak Akak memang tak makan sebab buah yg berbau memang Akak tak makan!

blogresipi.com said...

Salam kak,
Bila akak sebut asam rebus tempoyak, tertelan air liur saya. Seminggu dua ni dok teringat kat tempoyak pulak. hehe

Sue @ Nenie said...

Salam Kak..saya simpan resipi dulu...sedapppp je nampaknya...

Gee® said...

Zila...nmpk menyelerakn kerabu nangka tu...teringin la pulak...

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam hazila..lamayaaaaaaaa xmkn...xbuat..xjumpa kerabu nangka.
Dulu2 arwah mak selalu buat tuk kami adik berdik.Sedap menjilat jari,
Tak trpikir pon nk buat kerabu camni...asyik ingat buat gulai jer
lain kali nk try buat kerabu lak...

mama sara nur said...

assalam
salam ziarah
sedapnye kerabu nangka, rajin tuan umah ni
lama tak makan kerabu, kalu nak makan time blk kg je airtangan mak he he

zila 4ever said...

salam zila
x pernh lg buat kerabu nangka..camner erk rasanya..mesti sedap kan..tgk pic tue pun dh cukup terliurr zila:)

HomeKreation said...

Aslmkm. Sedap ni.... rasa cam nak buat nanti tapi xda bahan....