Showing posts with label Jalan-Jalan. Show all posts
Showing posts with label Jalan-Jalan. Show all posts

Sunday, February 12, 2012

Jalan Jalan Makan Ice Cream



Semalam saya ikut my husband ke Bangi atas urusan kerja. Selain saya dan suami, isteri sepupu suami saya dan anaknya pun ikut sekali.

Mula mula kami lunch di Restoren Anje Nasi Bariani, punyalah ramai orang sampai terpaksa beratur panjang sampai ke luar. Tapi sebab my husband cakap nasi bariani kat situ sedap dan murah so dia nak suruh saya rasalah juga.


Namanya Haziq.


Masa kami sedang leka makan ice cream di Ice Room Bangi, tak sedar si Haziq bersandar di kerusi dan kerusi tu terbalik. Siap benjol juga la dahi si Haziq ni, nasib baik dia nangis sekejap je lepas tu dia sambung makan ice cream semula.


Saya pilih Mixed Tropical Fruit


Ibu si Haziq pun pilih yang sama, sempat si Haziq suruh ibunya jangan makan ice cream ni sebab masam. Dia cakap ice cream ni dah basi so tak boleh makan.  Masam sebab ada isi durian belanda.


My husband pilih Nuts apa ntah, sedap la pulak. Saya asyik curi makan yg my husband punya je. Tapi yang paling best, my husband dah jatuh chenta kat ice cream ni. Dia cakap, kalau ada kat Shah Alam confirm seminggu 2,3 kali dia pergi.

Sunday, January 1, 2012

Jalan Jalan Cari Makan

Selamat Menyambut Tahun Baru 2012

Rasanya belum terlewat lagi untuk saya mengucapkan Selamat Tahun Baru buat semua pengunjung My Small Kitchen.

Maaf kerana beberapa hari tak ada entry kerana tuan rumah kurang sihat, baru sehari dua ni saja keadaan agak okay. Mungkin salah makan atau barang kali cuaca yang tidak menentu menyebabkan saya dan suami agak kurang sihat.

Since takde planning nak kemana mana cuti tahun baru ni, kebetulan keluarga saya pergi melawat saudara di Rompin, jadi saya dan suami ambil keputusan berehat di rumah saja. Bosan duduk di rumah, my husband ajak saya jalan jalan cari makan. Dah beberapa kali saya dengar kawan kawan saya bercerita pasal Medan Ikan Bakar Pantai Jeram di Kuala Selangor. Memandangkan kami belum pernah sampai dan tak pasti lokasi yang tetap, jadi kami keluar agak awal dari rumah untuk mencari...

Alhamdulillah walaupun tanpa bantuan GPS, kami berjaya sampai. Kebanyakan tempat sudah ditempah, since kami datang awal, bolehlah dapat meja dan cepat dapat makanan.



Sotong Bakar



Ikan Senangin Sweet & Sour



Kailan Ikan Masin



Udang Masak Sambal

Monday, May 31, 2010

Jalan Jalan Kuantan Part 2


Bila dah tengahari, perut pun mulalah berkeroncong minta diisi. Jadi mak saya ajak makan di tepi sungai. Saya memang dah lama tak datang Kuantan jadi tak pasti sangat tempat makan yang menarik atau sedap. Kat sini yang paling senang, so ikut je lah kan. Antara masakan hari tu ialah siput sedut masak lemak.

Ketam Goreng Bersambal

Sayur Bendi, tak banyak pilihan.


Ikan Kembong Bakar dengan sambal kicap dan Singgang Ikan Aye ( tiada gambar)

Jalan Jalan Kuantan Part 1


Saya balik kampung lepas solat Jumaat, sampai rumah my parents lebih kurang pukul 4 ptg. Sampai je terus beli laksa utara bawa balik makan kat rumah. Ada kakak ni jual laksa utara sebungkus RM1.50 sebungkus, sedap pulak tu. Sambil makan, sembang sembang then terbit idea nak lepak kat Cherating. Tapi sebabkan ada masalah yang tak dapat dielakkan, kena postponed cuti cuti cerating di lain masa. ( Akak tension tau, tak dapat pergi Cherating). Tapi pergi ke Kuantan sekadar balik hari. Ada la 2 jam je kot duduk kat Kuantan.


Saya pernah terbaca mengenai seorang lelaki yang boleh berdiam diri tanpa bergerak selama berjam jam dalam Harian Metro tak berapa lama dulu. Tapi saya tak pasti kat mana lelaki ni berada. Sebabkan masih awal, kami terus ke Pantai Telok Chempedak. Masa sampai di Pantai ni, ternampak seorang lelaki duduk di sebelah "Patung". Memang cam patung sebab dia tak bergerak. Then tiba tiba teringat seperti pernah nampak "Patung" ni. Puas fikir, baru teringat dalam Harian Metro kalau tak silap.


Memang dia berbungkus cam tu, tak nampak pun kulit atau wajah sebenarnya. Lelaki di sebelahnya akan ikut bila "patung" ni bergerak.