Tuesday, October 30, 2018

Fried Fish with Homemade Thai Sweet Chili Sauce and Mango Salads


Assalammualaikum dan Salam Sejahtera....

Hidangan yang simple sangat, especially kalau dah buat Thai Sweet Chili Sauce tu sehari awal ke atau simpan dalam peti sejuk.Yang lain cuma goreng ikan dan potong mangga muda.

Thai Sweet Chili Sauce
6 pcs cili merah
5 pcs cili padi
3 ulas bawang putih
100 gms gula perang
4 tbsp cuka
1 1/2 cawan air
1 1/4 tbsp sos ikan
Garam secukup rasa
1 tbsp tepung jagung + 2 tbsp air - untuk pekatkan kuah

Cara cara
1. Kisar cili merah, cili padi, bawang putih dan air hingga halus.
2. Tuang ke dalam periuk, masukkan gula dan cuka dan biarkan hingga mendidih. Kacau sehingga gula larut, kemudian perlahankan api dan biarkan ia mereneh.
3. Masukkan sos ikan dan garam. Kuatkan api dan masukkan larutan tepung jagung. Kacau sebati.
4. Matikan api dan biarkan ia sejuk sebelum simpan di dalam bekas.

Thursday, October 25, 2018

Puding Soya bersama Markisa dan Buah Naga


Assalammualaikum dan Salam Sejahtera...

Minggu lepas saya beli buah markisa, biasanya agak masam tapi kali ini manis pulak. Dah la beli sampai 7 biji, kalau masam entah apa nak buat.... Tapi sebab manis, sedap makan begitu saja. Buah naga memang kerap ada di dapur saya sebab saya suka makan, jadi semalam terfikir nak buat something untuk habiskan stok buah markisa dan buah naga.

Puding Soya tu saya cuma beli air soya dan panaskan bersama dengan serbuk agar agar. Saya gunakan serbuk agar agar brand Swallow, jadi boleh ikut arahan di belakang paket. So kalau nak puding sedikit lembut, kurangkan kuantiti serbuk agar agar.

Tuesday, October 16, 2018

Pulut Seri Muka Pandan


Assalammualaikum dan Salam sejahtera....


Lamanya saya tenggelam di lautan batu.... susah betul bila dah tenggelam nak timbul semula. Kalau timbul pun asyik tercungap cungap je.

Hujung minggu lepas rajinkan diri (walau sebenarnya takdelah rajin sangat pun), menyediakan kuih Pulut Seri Muka Pandan. Daun pandan kat rumah dah tinggal sikit je sebab big boss menebas apa yang dirasakan menyemakkan pandangannya. Nasib la juga dia tinggal sikit dapat la juga saya guna bila sesekali datang rajin nak masak.

Kebetulan ada bunga telang yang saya kumpul dan keringkan. Actually dah lama teringin nak gunakan pewarna dari bunga telang ni. Jadi saya sediakan Pulut Seri Muka menggunakan pewarna asli. Hijau dari daun pandan dan pandan serani dan biru dari bunga telang.

Lapisan atas sudah menepati citarasa saya cuma bahagian bawah tu pulutnya sedikit lembik mungkin sebab saya gunakan pulut susu dan terlebih waktu merendamnya.

Masih ada berbaki bunga telang, nanti kita fikirkan apa pula menu selanjutnya....

Erkkk harap harap takdelah sampai awal tahun pula menu berikutnya kan....


Tuesday, January 2, 2018

Onde Onde @ Buah Melaka



Assalammualaikum dan Salam Sejahtera....

Selamat Menyambut Tahun Baru 2018 semoga tahun ini membawa lebih keberkatan buat kita semua.

Semalam cuaca di Shah Alam agak baik, sedikit hujan di sebelah petang. Memandangkan kami tidak ke mana mana sempena cuti hujung tahun yang panjang, jadi ambil kesempatan mengemas kawasan luar rumah yang makin tidak terurus. Maklumlah tuan rumah sibuk sepanjang tahun + kurang rajin. So suami sibuk memangkas dahan dan daun daun kering yang menyemakkan pemandangan. Antara yang menjadi mangsa ialah rimbunan pokok pandan dan pokok kari.

Sebahagian pokok pandan terpaksa dibuang kerana risau menjadi tempat ular bersarang dan pokok kari terpaksa di tebang gara gara di serang serangga daun hingga langsung tidak boleh digunakan. 

Bila dah banyak sangat daun pandan yang dibuang, terasa sayang pula. Jadi terfikir nak buat Onde onde atau Buah Melaka untuk hidangan petang. Menggunakan pewarna asli daun pandan memang lain sekali wanginya. Masih ada baki daun pandan yang telah siap dipotong, mungkin kalau ada kerajinan boleh guna untuk buat kuih yang lain pula. Itu pun kalau ada "KERAJINAN"....