Thursday, June 26, 2008

Udang Vietnam Style

Jumpa resepi ni dalam salah satu majalah kat rumah. Boleh tahan juga rasanya.... Ala ala rasa tomyam sebab letak paste tomyam.

Bahan Bahan

4 ekor udang bersaiz besar ( 300 gms)
1 biji bawang besar - dikisar
2 biji cili merah - dikisar
4 biji cili padi - dikisar
2 ulas bawang putih - dikisar
1 sudu makan sos cili
1 sudu makan sos tomato
1 sudu makan kicap cair
1 sudu makan paste tomyam
Sedikit Belacan
Sedikit air
Garam dan Gula secukup rasa

Cara caranya
  1. Tumis bahan kisar sehingga naik baunya. Masukkan sos cili,tomato, paste tomyam dan kicap cair.
  2. Masukkan sedikit air bergantung kepada kepekatan kuah yg dikehendaki. Biarkan ia mereneh seketika. Masukkan belacan.
  3. Masukkan udang dan gaul sekata. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
  4. Biarkan ia masak seketika, tutup api dan boleh dihidangkan.

No comments :