Salam semua,
Bagaimana hari ini? Harap semuanya mengikut apa yang kita rancangkan. Kalau ia tidak mengikut 100 % seperti yang kita harapkan, mungkin DIA sudah ada perancangan yang terbaik untuk kita.
Hari ini saya nak letak entry Kamhiong Prawns yang saya masak untuk makan malam tadi. Resepi asal menggunakan ketam dan saya substitute dengan udang sebab hanya ada udang dalam esbox.
KAMHIONG PRAWNS
Bahan bahan
3 ekor udang harimau
2 ulas bawang putih *
3 ulas bawang merah *
2 cm halia *
1 sudu makan paste tomyam
1 sudu makan kicap pekat
1 sudu makan sos tiram
Garam dan gula perang secukup rasa
Daun bawang untuk hiasan
1/3 cawan air
Minyak untuk menumis
Cara cara
1. Udang di belah bahagian belakang - buang kotoran. Goreng udang separuh masak dan ketepikan.
2. Tumbuk bahan bertanda * hingga hancur.
3. Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk hingga naik bau. Masukkan paste tomyam, sos tamato, sos tiram, kicap dan air.
4. Kacau hingga sebati dan masak hingga sos mendidih, perasakan dengan garam dan gula perang. Biarkan hingga kuah hampir pekat.
5. Masukkan udang yang telah digoreng tadi, gaul rata dan biarkan seketika.
6. Angkat dan hidangkan dalam pinggan hidangan. Taburkan dengan daun bawang jika suka.
7 comments :
sihat ka cik kak,sedapnya uddang tu
Chik mi,
Sihat cara cara orang dah tua la.... Sibuk sikit la ni. Lama tak nampak?
as-salam
menggoda sanubariku udang tu...i like!!!tq 4 sharing the resepi ya...
aduhhh kak Hazila...sedapnya tgk udang yg besau2 tu...myelerakan n mgugat selera betul la..kecur ni haaa tgk
Aslmkum Hazila.sedap nampak lauk udang yg dihidangkan....nengok bahan2nya ada tomyam dan sos tiram..pasti sedap..
Tahniah Hazila muncul di Kitchen On Line Magazine...moga terus berkongsi resepi.
assalamualaikum..
kamheong ni mmg sedap.. hari tu makan kam heong daging.. mantoppp.. sedapppp kena ngan tekak.. :)
salam zila, betul tu, kamheong ni masak la dgn lauk ape pun, mmg sedap kan...
Post a Comment