Salam
Apa khabar semua pengunjung My Small Kitchen?
Harap semoga semuanya sentiasa sihat, maklumlah sejak sehari dua ni cuaca agak tidak menentu dan hujan boleh dikatakan sepanjang hari terutamanya di Shah Alam. Dalam keaadaan macam ni, memang senang untuk dapat demam dan selsema.
Maaf juga sebab agak lama blog ni tidak updated. Bukan tidak masak, cuma menu ulangan jadi tidak berapa ada mood nak ambil gambar. Tambahan cuaca yang lembab membuatkan saya juga menjadi lembab....
Since tiada gambar masakan yang baru, saya cuma upload gambar lama yang ada dalam folder dalam komputer saya. Harap tidak jemu dan terus bertandang ke My Small Kitchen yang kadang kala agak lama menyepi....
Steamed Fish with Lime and Chilies
Bahan bahan
1 keping isi ikan merah - cuci dan toskan
1/2 sudu teh lada putih
Garam secukupnya
1 tangkai daun ketumbar - hiris halus
1 tangkai daun bawang - hiris halus
1/2 biji limau nipis
3 biji cili padi
1 inci halia - dihiris nipis
2 kuntum cendawan shiitake - hiris nipis
1 sudu teh minyak bijan
2 sudu makan kicap cair
Cara cara
1. Lumur ikan dengan lada putih dan sedikit garam. Letak ikan di dalam pinggan untuk mengukus.
2. Susun kepingan limau nipis, halia, daun bawang, daun ketumbar dan hirisan cendawan shiitake
di atas kepingan ikan.
3. Kukus ikan lebih kurang 8 minit atau sehingga ikan masak.
4. Discard ( buang) air kukusan ikan dari piring pengukus, campurkan minyak bijan dan kicap cair,
tuang ke atas ikan.
5. Hias dengan hirisan daun ketumbar dan daun bawang. Enak dinikmati bersama sama nasi putih.
7 comments :
Sedapnya... dh lama tak makan ikan kukus
tq kongsi resepi... mmg tgh mencari resepi lain utk stim ikan..
bestnya, lauk ala2 diet ni, akk sukaaa...hihihii
Betul tu.. puchong pun hujan gak.. skrg ni sampai bulan 12 kot hujan je kan... tak per la.. dah masuk musim tengkujuh,, nak wat camne kan.. semoga kita sihat2 selalu lah... :)
time2 hujan mmg best sumbat perut je... makan.. ehehehe
mmmm... pantang jumpa ikan kukus! suka sangat!!!!
nampak meriah
Post a Comment