Wednesday, October 9, 2013

Kek Pisang Gula Apong



Assalammualaikum dan Salam Sejahtera


Sudah sarapan pagi? Apa agaknya menu hari ini, biasanya saya cuma ambil susu dan cereal saja memandangkan my husband tidak bersarapan di rumah. Adakalanya saya ambil sarapan di tempat kerja saja. Memang jarang sangat saya masak untuk sarapan pagi.

Tetapi malam tadi since tak perlu masak untuk makan malam dan bila nampak pisang emas yang sudah kehitaman, maka merajinkan diri buat kek pisang.



Oh ya, 2 minggu lepas semasa Karnival Usahawan Desa yang diadakan di Putrajaya, saya terjumpa Gula Apong yang dijual di sana. Sebelum ini hanya sekadar mendengar dan lihat di alam maya saja. Saya beli satu bekas yang berharga RM6, tiada plan nak buat apa sebenarnya. Motto saya, beli dulu kemudian baru fikir bagaimana nak gunakannya...
(sila jangan ikut tabiat yang tidak berapa bagus ni ye adik adik......)


Saya sukakan kek pisang yang tidak teralu manis kerana pisang emas memang sudah ada manisnya yang tersendiri.

Layan gambar dulu ye, perlu siapkan kerja yang berlonggok atas meja.




4 comments :

Qhaifa Nur said...

macam-macam bole tambah nak sedap...
lama tak buat kek pisang...

sudipVSsenduk said...

yg dalam bekas muffin tu nampak lebih menyelerakan drp yg seketul besar.. Oh, yg pasti kedua-duanya sedap

Puan Ida said...

besnye
ni rasa nak buat kek pisang lak heheh
salam perkenalan dari ida
jemput snggah blog ida ye
umielman.blogspot.com
dah follow blog ni no 1503

zana fahmi said...

Alaaa....pisang kakpb baru je licin semalam buat popia pisang. Ni yg nak bgtau ni, akak copy paste resipi sos vanila ye. Terima kasih.
Akan ditunggu resipi ni sb kakpb hantu dgn pisang...haha. Gula apong tu bukan gula melaka yg merah bentuk bulat ke? Biasa kat Kelantan banyak tapi ada setengah orang buat tak sedap.