Monday, February 23, 2015

Butter Cake



Assalammualaikum dan Salam Sejahtera...

Hari pertama bekerja selepas cuti panjang Tahun Baru Cina. Mungkin masih ramai yang sambung cuti sebab hari ini suasana agak lengang.

Saya tak suka betul travel dalam musim perayaan kerana berserabut fikiran bila memikirkan kekesakan lalulintas. Tetapi mengenangkan agak lama tidak menjenguk kampung halaman, redah juga.

 

Sebelum cuti saya ke BAGUS BAKERY sekadar cuci mata. Kebetulan ada promosi ANCHOR Premium Butter, dan ada Chef yang hadir. Disediakan butter cake dan cookies untuk dirasa. Saya ambil butter cake dan rasanya memang sedap dan lembut sekali. Bila anda membeli 2 tin akan diberi buku resepi percuma.

So saya teruja untuk mencuba resepi butter cake berdasarkan resepi yang diberi. Semasa membaca resepi tidaklah perasan sangat mengenai kunatiti telur yang digunakan kerana ia dalam bentuk gram. Contohnya kuning telur 100 gms. Tetapi bila sudah mula menimbang, agak terkejut juga kerana kuantiti telur yang digunakan agak banyak, hampir 10 biji bersaiz L.

Kek yang terhasil memang lembut dan gebu cuma agak berbau telur. Dan saya pula terlupa untuk memasukkan vanila.
 

Resepi akan diupdate kemudian.

Bahan bahan
330 gms butter
200 gms tepung naik sendiri
2 biji kuning telur
100 gms telur ( whole egg )
90 gms gula pasir
110 gms sour cream ( 110 gms whipping cream + 1 sudu besar jus lemon )
170 gms putih telur
150 gms gula pasir
Sedikit cream of tartar

Cara cara
1. Pukul butter dengan gula hingga pucat dan kembang.
2. Kemudian masukkan kuning telur dan whole egg sambil dipukul hingga sebati.Kemudian masukkan tepung yang telah diayak dan gaul sekata. Ketepikan.
3. Pukul putih telur, cream of tartar dan gula pasir hingga menjadi meringue.
4. Menggunakan kaedah kaup balik, campurkan meringue ke dalam adunan butter tadi. Akhir sekali masukkan sour cream dan sebatikan.
5. Lenserkan loyang dengan butter atau boleh gunakan bundt pan. Tuang adunan dan bakar di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu selama 45 minit pada suhu 180C atau sehingga kek masak.

Nota Kaki: Resepi asal hanya gunakan warna asal, tapi saya tambahkan serbuk koko untuk jadikan seperti marble.
 

 

4 comments :

Nooriah Abdullah said...

cam sedap je tu, tak sabar akak nak tunggu resepi ni

mamabeauty said...

thanks for the recipe.. nampak macam sedap

aji nugraha said...

waw sedap sekali bikin perut keroncongan saja... saya lagi konsumsi Jelly Gamat Gold G Obat Kanker Lambung Tradisional apakan tidak apa apa makan makanan ini???

aji nugraha said...

waw enaknya.....

























Obat Herbal Jelly Gamat Gold G