2 cawan pulut - dicuci dan tos.
Sedikit garam halus
3 sudu makan santan pekat
1 biji kelapa parut
2 sudu makan gula pasir
3 sudu makan gula merah
1/2 cawan air - lebih kurang
Cara cara
- Masukkan beras pulut yang telah direndam semalaman ke dalam bekas yg sesuai. Masukkan santan pekat dan sedikit garam halus. Gaul biar sekata.
- Masukkan ke dalam kukusan yang telah dipanaskan terlebih dahulu dan biar sehingga pulut masak. Sejukkan.
- Untuk inti/kelapa manis, masukkan gula pasir,gula merah dan air ke dalam kuali.
- Masak hingga mendidih/gula hancur. Masukkan kelapa parut dan gauk biar air gula dan kelapa parut sebati.
- Masak hingga agak kering dan tutup api. Biarkan sejuk seketika.
- Kepal sedikit pulut dan letakkan kelapa manis di atas. Kalau ada daun pisang, bolehlah dibungkus.
No comments :
Post a Comment