Thursday, November 13, 2008

Tomyam Udang

Dah lama tak masak tomyam, so hari ni saya buat tomyam udang. Bahan bahannya pun tak susah sangat dan semuanya main rebus jer.

Bahan bahan

10 ekor udang - dibersihkan dan ditos
1 batang serai
1 labu bawang besar
1 biji tomato
2 cm lengkuas
2 helai daun limau purut
2 camca makan paste tomyam
Sedikit jus limau nipis
Sedikit cendawan tiram
Daun bawang
Daun ketumbar
4 biji cili padi
1 sudu makan sos ikan
Garam - jika perlu
4 cawan stok ayam/air rebusan ayam

Cara cara
  • Masukkan stok ayam ke dalam periuk, panaskan. Masukkan serai yang dipotong serong.
  • Masukkan lengkuas dan daun limau purut yang dikoyak dengan tangan. ( Jangan hiris halus). Kemudian masukkan bawang besar yang dibelah 4.
  • Masukkan paste tomyam, jus limau nipis dan sos ikan. Kacau biar ia sebati.
  • Masukkan cendawan tiram,cili padi dan tomato yang dibelah 4.
  • Biarkan ia mendidih sebentar dan masukkan udang. Masukkan pula daun bawang dan ketumbar.
  • Kacau dan biarkan ia mendidih sebentar dan bolehlah ditutup api. Jangan masak udang terlalu lama kerana hilang manisnya.

No comments :