Thursday, September 12, 2013

Soy Panna Cotta with Passion Fruits


Assalammualaikum dan Salam Sejahtera.....


Betul kata orang....

Bila dah lama tak update blog, memang ambil masa nak kembali aktif seperti dulu. Bukannya tak masak tapi rasa berat je tangan nak sediakan props dan nak ambil gambar.

Walhal dah plan pelbagai benda nak cuba especially bila tiba weekends. Even dah siap beli semua bahan, tapi bila sampai weekends, automatically jadi malas.

Tambahan kalau hari mendung dan hujan, lagilah malas dan lembab macam cuaca kat luar rumah.
( saje je nak salahkan cuaca la pulak kan.....)




Bila dah agak lama tak pegang kamera, gambar makin teruk la pula. Rasa macam goyang dan blur.

Memandangkan sudah agak lama tak buat dessert, semalam saya cuma buat simple dessert, Soy Panna Cotta. Kebetulan 2,3 hari lepas semasa merayap di Jaya Grocer terjumpa buah markissa atau passion fruit ni. Ingatkan nak buat jus saja, tapi ok juga makan dengan panna cotta cuma ia agak masam sedikit. Tetapi boleh tambahkan sedikit gula icing ke dalam isi buah markissa ini.


14 comments :

Gee® said...

Waaaa...dah lama teringin nk buat puding markisa... sedapnya Zila... yummeh!!

Cendana Kasih said...

salam Zila,,, waaaa...terasa rasa kemasyaman bijik markisa tu...ermmm...sedap

fazianbatrisyia said...

wahhh...time dah tebas pokok markisa ni lah ada yg mengiurkan utk dicuba....nak tanam semula la cam ni...tapi nak tanam di mana ye...

Qhaifa Nur said...

sedapnya...buah markisa

Bbwana adienia said...

sedap dan menarik guna markisa..masam2 manis..

Kengkawan said...

cantik je gambarnya...
tapi nak cakap, kita sampai sekarang x reti mkn buah markisa

ummiaisyah said...

rindu kak zila tawwww....jgn la xde mood...nnti jangkit kt kiter plakk...kiter ni mmg dh ada genetik xde mood manjanggg..heheheh
ni nk balik kampung nk ngorat markisa jiran dpn umah...aritu balik raya buahnya baru nk ranum....byk giler buahnya bergayut2...

Kak Nik Ja said...

gambo2 menten marbeles..KNJ sukah!...tak brapa gemar markisa..dia punya bau semacam minyak wangi pun ada..hihi

Rose Azadir said...

Hi…saya blogwalking kat sini. Jemput datang ke blog saya yer http://ibu2ahmad.blogspot.com

eyeyou said...

cantik ajer pic nya...

eyeyou said...

water mark pon cantekkk...

Rohah said...

betul la kak...kita pun dah mcm kurang nak mengupdate...semuanya MMD yg berperanan...uiii..sedap layan dessert mcm ni..tp mood masak main siap je sekarang ni...

sudipVSsenduk said...

masam + manis mmg terbaik.. telan sejuk2 pulak tu.



Hazila, saya dah tiru icecream pop awak tu.. tapi mmg pasti awak punya beribu-ribu kali lebih gojes. Tq bagi idea, anak2 suka :)

Norashdayanti Sani said...

assalamualaikum..nak tumpang tanya, tau x kat mana saya boleh dapatkan buah markisa ni..kat area taiping or kamunting, perak..kawan sy mengidam..tq yer