Tuesday, March 1, 2016

Pulut Dakap


 Assalammualaikum dan Salam Sejahtera...

Makin hari makin liat nak update blog. Tapi tuan rumah macam bagus je save resepi yang lintas depan mata. Bila nak buat tu... tolak ke tepi dulu. Lama lama resepi yang dikumpul tu pun tak ingat simpan di mana.

Hari tu terasa nak makan Pulut Dakap, walaupun senang saja nak sediakannya tetapi asyik bertangguh. Memandangkan semua bahan dah ada, rajinkan diri ke dapur. 



Pulut Dakap

Bahan bahan
2 cawan beras pulut - rendam lebih kurang 2 jam.
Santan 
Secubit garam
Pisang Awak
Daun pisang - layur dan potong saiz sesuai
Tali untuk mengikat

Cara cara
1. Cuci beras pulut dan toskan. Masukkan ke dalam loyang. Tuang santan ke dalam loyang berisi beras pulut separas dengan beras pulut. Sekadar menutupi beras pulut. Masukkan secubit garam dan gaul sekata. Kukus pulut sehingga masak. Sejukkan sebentar.
2. Jika pisang bersaiz besar potong 2 @ 4 bergantung kepada saiz pulut yang kita kehendaki.
3. Ambil sehelai daun pisang, letakkan pulut dan ratakan. Ambil sepotong pisang ( jika suka boleh gaulkan dengan sedikit gula )dan letak dibahagian tengah pulut. Tutup daun pisang seperti kita sediakan lepat. Buat hingga selesai.
4. Ambil 2 bungkus dan kapit. Ikat di bahagian atas dan bawah.
5. Panaskan kukusan, kukus anggaran 15 minit.



Jumpa lagi.


2 comments :

Qhaifa Nur said...

X pernah mkn lg...ada pisanglah dlmnya...sedappp

Hungers Zone said...

What a delicious recipe!! Before I have not visited your site but now am decited that regular visit site!! coz of great recipes!
I also have a food blog but still didn't try dis type of recipe.thanks for sharing!!
http://hungerszone.com/