Monday, January 19, 2015

Talam Kacang Merah



Assalammualaikum dan Salam Sejahtera...

Agak lama juga tidak menjengah ke sini untuk update new entry. Agak malas sebenarnya untuk mencuba resepi di dapur. Kebetulan kebelakangan ini saya jarang masak untuk makan di rumah jadi tiada yang menarik untuk dikongsi di sini.

Tetapi bila nampak blog sunyi sepi tanpa entry baru, rasa macam serba salah pun ada. Yalah bila pengunjung datang asyik menu yang dah lama tidak ditukar. Harap tidak serik untuk berkunjung lagi ke sini.

Kebelakangan ini sering berbual dengan kawan kawan lama dan ramai dari mereka yang membuat kuih muih tempahan dan ada yang khusus dalam pembuatan talam. Ada masanya sampai berbelas belas bekas tempahan talam diterima dalam satu hari. Seronok bila mendengarnya. Ada yang setiap malam tidur pukul 2 dan bangun semula pukul 4 pagi untuk memenuhi permintaan pelanggan. Walaupun penat, tetapi itulah sumber rezeki untuk membantu menyara keluarga.
 


Tiba tiba terasa macam nak buat talam juga. Kali ini saya mencuba Talam Kacang Merah dari buku Talam Klasik Malaysia oleh Hasma Noor Basir.

Saya buat separuh dari adunan asal tetapi nanti saya akan beri resepi seperti yang di dalam buku.

Lapisan Bawah
Bahan A
200 gms tepung beras
250 gms gula pasir
1000 ml santan cair
1 sudu teh tepung keledek atau 2 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu teh garam

Bahan B
50 gms kacang merah
800 ml air
1 sudu besar minyak masak 
( rebus sehingga empuk )
Kalau nak senang beli saja kacang dlm tin

Lapisan Atas
1000 ml santan pekat
80 gms tepung beras
2 sudu makan tepung kacang hijau
2 sudu makan tepung pulut
1 sudu teh garam
Sedikit pewarna merah

Cara cara
1. Sediakan adunan lapisan bawah. Satukan semua bahan di dalam periuk, gaul sebati. Masak di atas api sederhana kacau hingga pekat. Matikan api dan masukkan kacang merah.
2. Tuang ke dalam loyang berukuran 12 X 12 yang telah disapu sedikit minyak. Kukus selama 20 mimit.
3. Sementara itu sediakan adunan Lapisan Atas/Kepala. Satukan semua bahan dan gaul sebati. Masak di atas api sehingga pekat. Gores  permukaan lapisan bawah dengan garfu dan tuang adunan lapisan atas. Kukus selama 20 minit.
4. Sejukkan sebelum dipotong.

5 comments :

Kak Vit said...

wah.. sedapnyaa.. kaler pun menarik.. hihi..

mamabeauty said...

aduhhh sedapnya kak..

adda syuhada said...

sedapnyer...

Sue said...

nampak sedap.. saya penggemar kuih talam :) tak sabar nak tunggu resepi

Rosdi Eunos said...

cantik warnanya..