Monday, January 5, 2015

Udang Goreng Masam Manis Daun Kesum


Assalammualaikum dan Salam Sejahtera.

Hari ini rajin sikit, sebab sudah agak lama tak update blog 2 kali dalam satu hari.

Kali ini saya masukkan gambar Udang Goreng Masam Manis Daun Kesum. Sebenarnya ini menu lunch ahad lepas. Pening kepala memikirkan apa yang hendak dimasak. Plan asal nak buat sambal udang tetapi akhirnya bertukar kepada resepi yang dimasak ikut suka hati. Masukkan saja bahan yang dirasa sesuai...

UDANG GORENG MASAM MANIS DAUN KESUM

Bahan bahan
6 ekor udang harimau - dibelah belakang, digaul garam kunyit dan digoreng separa masak. Ketepikan.
1 inci halia - dimayang
1 labu bawang besar - dipotong bulat
3 ulas bawang putih - dimayang
1 tangkai cili hijau - dipotong menyerong
1 tangkai daun kesum
1 batang serai - diketuk sedikit
1 sudu besar cili kering kisar
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili thai
garam dan gula secukup rasa
sedikit perahan limau
sedikit air

Cara cara
1. Panaskan minyak, tumis bahan yang telah dihiris dan dimayang bersama sama cili kering kisar. Masak hingga pecah minyak.
2. Masukkan sedikit air, biarkan sebentar kemudian masukkan semua sos, serai dan daun kesum. Biarkan hingga mendidih.
3. Perasakan dengan garam, gula dan perahan limau. Kemudian masukkan udang yang telah digoreng tadi. Gaul rata.
4. Matikan api dan hidangkan.

  

3 comments :

Amie said...

Bila sebut perahan limau tu.... aissshhh terus kecur kita dibuatnya! Daun kesum tu pulak naikkan aroma, tambah sedaplah gamaknya resepi udang gorengnya ni Zila.

mamabeauty said...

adoii terliur dengan resipi ni hehe.. sometimes when we improvise sket2 tu lagi best kan

Auwy Mohamad said...

You want to cook? I have recipes that are delicious and suitable according to your taste. Free!!

http://recipehatiku.blogspot.com/