Bahan bahan
500 gm tepung gandum
200 gm gula ( Ikut kemanisan yg disukai)
750 ml air
Sedikit garam
Bawang goreng ( Lebih sedap buat bawang goreng sendiri dari yg ready made)
Cara-cara
- Larutkan tepung gandum, garam dan gula di dalam air.
- Masak di atas api yg sederhana hingga tidak berketul dan licin. Seperti kita membuat pudding jagung tu.
- Lapikkan bekas dengan plastik supaya senang untuk kita keluarkan nanti.
- Masukkan bahan yang telah dimasak tadi ke dalam bekas, ratakan.
- Taburkan hirisan bawang goreng di atasnya. Biarkan ia sejuk sebelum dipotong.
- Sedia dinikmati.
12 comments :
o pakai tepung gandum je ke kuih ni... saya ingat lagi komplikated buatnya
Salam Zila....arwah tok akak pun suka...kalau tak silap akak...Tok akak tumis bawang goreng tu dengan campuran minyak sapi...mengharumkan!!And diwarnakan tepung tu sedikit dengan warna kuning kekadang tu lah...ikut mood dia agaknya....dah rasa macam bulan puasa lak!!!
Lee lin,
Memang senang pun. Tapi biasalah, yg senang tu selalunya malas nak buat.
Kak Watie,
Ok gak kalau letak color sikit. Saya takde stok minyak sapi, goreng guna minyak bunga matahari je.
a ahkan ni kue org tua2.dulu masa sy kat Dungun sll tgk kat pasar malam
Mimi, utk org yg takde gigi. hehehehe dan utk org yg malas dan nak cepat je.
salam...tgk kuih ni teringat aruah mrtua n my hubby...specialy bln posa!!
setiap bln posa wjb kena wat sekali @ 2x...kalu x muncung je...n..paling xtahan...huh..mengungkit...
nampak cam sedap, pakai tepung jer, yg lapis atas tu ingat serunding..gamaknya kalu tukar bawang ngan serunding sedap tak tuan rumah..?
tak pernah makan kuih nie... nampak sedap nye pulak... senang je ek nak buatnye... em..bile nak try neh...heheh
hehehe...kak inna, agaknya ni memang fav kuih org sebelah utara dalam bulan pose kot. Sebab selalu dalam bulan pose tok saya dok buat.
Ainazli, boleh kot tukar bawang goreng dengan serunding daging/ayam. Tapi tak pernah cuba lagi.
Ijan, memang senang dan not bad juga rasanya. Bergantung kat deria rasa masing masing kan.....
Post a Comment