Tuesday, August 4, 2009

Qasidah

Kalau tengok kuih ni, mesti teringat kat arwah tok saya. Sebabnya dia suka buat kuih ni especially kalau bulan puasa. Dulu dulu saya suka pilih bahagian yang banyak bawang je. Memang dah lama tak pernah buat kuih ni, tapi mungkin sebab teringat kat dia kot, pagi tadi saya buat sikit. Sebenarnya saya buat tak ikut ukuran berapa gram tepung atau berapa banyak air sebab main agak agak je. tapi saya pernah nampak resepi ni dalam majalah, jadi saya akan bagi resepi berdasarkan dalam majalah tu ye.

Bahan bahan

500 gm tepung gandum
200 gm gula ( Ikut kemanisan yg disukai)
750 ml air
Sedikit garam
Bawang goreng ( Lebih sedap buat bawang goreng sendiri dari yg ready made)

Cara-cara
  • Larutkan tepung gandum, garam dan gula di dalam air.
  • Masak di atas api yg sederhana hingga tidak berketul dan licin. Seperti kita membuat pudding jagung tu.
  • Lapikkan bekas dengan plastik supaya senang untuk kita keluarkan nanti.
  • Masukkan bahan yang telah dimasak tadi ke dalam bekas, ratakan.
  • Taburkan hirisan bawang goreng di atasnya. Biarkan ia sejuk sebelum dipotong.
  • Sedia dinikmati.

12 comments :

kucingorengemok said...

o pakai tepung gandum je ke kuih ni... saya ingat lagi komplikated buatnya

Watierman said...

Salam Zila....arwah tok akak pun suka...kalau tak silap akak...Tok akak tumis bawang goreng tu dengan campuran minyak sapi...mengharumkan!!And diwarnakan tepung tu sedikit dengan warna kuning kekadang tu lah...ikut mood dia agaknya....dah rasa macam bulan puasa lak!!!

hazila said...

Lee lin,

Memang senang pun. Tapi biasalah, yg senang tu selalunya malas nak buat.

hazila said...

Kak Watie,
Ok gak kalau letak color sikit. Saya takde stok minyak sapi, goreng guna minyak bunga matahari je.

Chik Mi said...

a ahkan ni kue org tua2.dulu masa sy kat Dungun sll tgk kat pasar malam

hazila said...

Mimi, utk org yg takde gigi. hehehehe dan utk org yg malas dan nak cepat je.

INNA AB said...

salam...tgk kuih ni teringat aruah mrtua n my hubby...specialy bln posa!!
setiap bln posa wjb kena wat sekali @ 2x...kalu x muncung je...n..paling xtahan...huh..mengungkit...

Ainazli said...

nampak cam sedap, pakai tepung jer, yg lapis atas tu ingat serunding..gamaknya kalu tukar bawang ngan serunding sedap tak tuan rumah..?

blogresipi said...

tak pernah makan kuih nie... nampak sedap nye pulak... senang je ek nak buatnye... em..bile nak try neh...heheh

hazila said...

hehehe...kak inna, agaknya ni memang fav kuih org sebelah utara dalam bulan pose kot. Sebab selalu dalam bulan pose tok saya dok buat.

hazila said...

Ainazli, boleh kot tukar bawang goreng dengan serunding daging/ayam. Tapi tak pernah cuba lagi.

hazila said...

Ijan, memang senang dan not bad juga rasanya. Bergantung kat deria rasa masing masing kan.....