Bahan bahan
1 ekor ikan siakap - sederhana besar, dicuci dan ditoskan
3 biji cili padi
3 biji cili merah
2 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
1 batang serai
2 cm kunyit hidup
1 kuntum bunga kantan
3 tangkai daun kesum ( agak agak )
* Kisar semua bahan diatas kecuali ikan.
Garam
2 sudu makan pati santan
Jus limau nipis/lemon
Cara Memasak
- Lumur ikan dengan garam dan biarkan seketika.
- Sediakan daun pisang atau guna aluminium foil, letakkan ikan ditengah.
- Campurkan bahan kisar dengan santan dan jus limau nipis, gaul rata dan curahkan ke atas ikan. Pastikan bahan kisar ni masuk juga ke bahagian perut ikan.
- Tutup foil tadi dengan kemas, letakkan ke dalam dulang pembakar.
- Bakar pada suhu 200 darjah celcius selama lebih kurang 30 minit.
- Sedia dinikmati.
No comments :
Post a Comment