Sunday, August 9, 2009

Pulut Kuning & Kari Ayam

Since hari acara memecahkan dara gadget yang dibeli, saya merasmikan periuk kukus yg baru dibeli bulan lepas. Buat pulut kuning, mula nak lawan dengan rendang ayam. Tapi ada permintaan nak makan pulut kuning dengan kari ayam pulak. Jadi layan je lah....



Ini gambar pulut kuning baru lepas kukus/dalam kukusan tu. Masih berasap lagi masa ambil gambar. Tapi saya suka sebab pulutnya berderai.

12 comments :

ummi said...

Hazila, cantiknya kukusan, mcm dr ayaman tikar gitu eh? Tradisional betuiiii..

geraugebang said...

Syioknya kita tengok tempat kukus tu. macam dolu dolu je.

blogresipi said...

Kalo lah kite boleh mkn pulut kuning tu kan best... ada gulai ayam plak tue... huhhuhu.. psst, kak cantik la tempat kukus tue.. unik betol.moncong gitew ek.

hazila said...

Kak Ummi,
Ni kukusan dari buluh. Siam mari.

hazila said...

Kak gerau,
ye lah kak. Macam zaman nenek moyang dulu.

hazila said...

Ijan,
Syok pula guna pengukus tu. Memang cam tu. Kalau cari kat google pun dia akan tunjuk gambar yg lebih kurang sama.

kucingorengemok said...

tekak kita teringin nak mkn roti jala dgn kari ayam, kalau dekat boleh hantar request :)

Am-flora said...

minatlah tengok periuk kukus tu.. senangkan nak kukus apa2. tapi nak gi beli jauh sgtlah..

hazila said...

lee lin,
dah terfikir nak buat roti jala pagi tadi, tapi TERMALAS pulak. OK tak alasan tu....

hazila said...

Kak Am,
Kalau ada kawan kawaqn kat sebelah Utara boleh kirim belikan. Kalau saya balik Perlis, nanti saya hello hello kat Kak Am ye.

Ms AiReEn MoHd said...

salam kakak...tgk pulut tu mak oiy selera jap...emm nakwat tak tau...kite ni bru nak lajo hah...kak mkn pulut ngan rendang pun sedap kan...

pastu eryn tgk akak nyer mangkuk putih tu amat tertarik di hati manekaha aku rembat kat ikea kah?huhuhu sile nyatakan ataua pun kat ikano kah?kat mane kah kak?let me know...nak gak yg mcm bekas agar agar akak tuh

dZana said...

pulut kuning.. sedap ni.. biasa tunggu klau ada org byr niat .. sedekah pulut kuning..