Wednesday, November 18, 2015

Mee Kuah Cendawan


Assalammualaikum dan Salam Sejahtera...

Menu dinner malam tadi selepas terkandas akibat banjir kilat. Sekarang bila nampak langit dah gelap saja, masing masing sibuk "larikan" kenderaan ke tempat yang lebih selamat.

Kali ini kita share resepi Mee Cendawan Berkuah. Resepi yang agak simple dengan rasa kuahnya yang pedas menyengat. Sedap menghirup kuah apatah lagi suasana sejuk selepas hujan. Jika tak suka terlalu pedas boleh kurangkan penggunaan cili. Mee juga boleh digantikan dengan bihun atau campuran kedua duanya sekali.



Mee Cendawan Berkuah
- dari buku Selera Perdana

Bahan bahan
500 gms mee - dicelur dan toskan
500 gms udang - buang kulitnya. ketepikan.

Bahan untuk kuah
50 gms lada kering - rendam dan kisar halus
100 gms fucuk - rendam dan potong saiz sesuai
100 gms bunga kimcam - rendam
5 ketul cendawan hitam - rendam
5 ketul cendawan shiitake - hiris nipis ( jika gunakan yang kering, rendam terlebih dahulu )
5 cm halia
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cawan sos tomato
4 sudu besar taucu
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit minyak masak
Air secukupnya

Cara cara
1. Rebus kulit udang hingga mendidih. Tapiskan.
2. Tumbuk halia, bawang merah dan bawang putih hingga lumat.
3. Panaskan minyak, tumis bahan yang telah ditumbuk bersama sama lada kering kisar hingga pecah minyak dan wangi. Masukkan air rebusan kulit udang.
4. Masukkan fucuk, bunga kimcam dan cendawan. Masukkan juga sos tomato, taucu dan isi udang. Biarkan ia hingga mendidih.
5. Perlahankan api, masukkan garam dan dan gula secukup rasa. Biarkan ia mereneh sebentar. Matikan api. Sedia dihidangkan bersama sama mee atau bihun.



Jumpa lagi....


2 comments :

aima said...

Cam sedap jer....leh try

atie @ ejay said...

Menariknya....simpan dulu resepi ;)