Assalammualaikum dan Salam Sejahtera....
Gara gara terpandang resepi Kerabu Nangka Muda yang dikongsikan Kak Gee Hut dalam majalah SAJI, terus cari bahan. Sebenarnya plan nak masak untuk dinner semalam tapi last minute tukar menu. So malam tadi baru terlaksana niat nak makan kerabu nangka muda. Tapi saya buat versi saya.
Kerabu Nangka Muda dengan Perut
Bahan bahan
3 potong nangka muda - dipotong kecil dan direbus hingga empuk. Toskan.
1 1/2 cawan perut lembu yang telah direbus hingga empuk
1 labu bawang besar - dihiris nipis
2 biji lada besar
4 biji cili padi
1 inci lengkuas
1 inci belacan
2 sudu makan kerisek
1/4 cawan santan - anggaran
Jus limau nipis/kasturi
Garam dan gula secukup rasa
Cara cara
1. Tumbuk lada besar, cili padi, belacan dan lengkuas hingga lumat.
2. Masukkan nangka muda, perut lembu, bawang besar dan bahan yang telah ditumbuk ke dalam bekas. Kemudian masukkan kerisek dan santan. Gaul sebati.
3. Perasakan dengan garam, gula dan jus limau kasturi.
1 comment :
kecur air liur, tengok kerabu ini..
Post a Comment