Monday, November 2, 2015

Pad Kra Pao @ Stir Fry Beef with Thai Basil



Assalammualaikum dan Salam Sejahtera..

Saya search resepi menggunakan daun Thai basil gara gara saya ternampak pokok ini begitu subur, di tanam di dalam bekas di hadapan sebuah restoren masakan Thai. Khusyuk betul tengok pokoknya yang hijau dan subur. Walaupun saya selalu nampak ia dijual di pasaraya tapi tak terlintas nak beli dan menggunakannya. Sebab saya rasa baunya agak kuat.

Tapi sabtu lepas, terdetik nak mencuba menggunakannya. Bagaimana rasanya bila sudah dimasak dengan bahan lain. Sejujurnya, walaupun setelah dimasak, bau dan rasanya agak dominan jadi kepada sesiapa yang kurang menggemari baunya boleh mengurangkan kuantiti daun Thai basil ini.
 
 Bahan bahan
400 gms daging lembu - hiris nipis
3 ulas bawang putih - dihiris
1 labu bawang merah - dimayang
1/2 biji lada capsicum/bell pepper- dipotong nipis
1 sudu makan kicap pekat
1 sudu teh kicap cair
1 sudu teh sos tiram
1 sudu makan sos ikan
1/2 sudu teh gula
1/2 cawan daun Thai Basil
Sedikit daun ketumbar - untuk hiasan
2 sudu makan minyak

cara cara
1. Panaskan minyak, goreng daging separuh masak, keluarkan.
2. Tumis bawang putih dan bawang besar hingga layu, kemudian masukkan daging tadi.
3. Masukkan kicap pekat, kicap cair, sos tiram, sos ikan dan gula. Gaul rata.
4. Kemudian masukkan lada capsicum/bell pepper dan daun Thai basil. Kacau sebati dan perasakan dengan garam jika perlu.
5. Hidang bersama sama nasi putih.
 


No comments :