Wednesday, August 6, 2008

Kari Ayam Pekat

Kalau ikut resepi, namanya Ayam Masak Merah, tapi bila dah masak, cam kari pun ada, cuma kuahnya pekat dan kering. Bolehlah tu.......

Bahan bahan

300 gms ayam - dipotong kecil
1 tangkai daun kari
2 sudu makan rempah masak merah ( saya beli cap Che "O")
1 sudu makan cili kering kisar
2 cm halia
2 ulas bawang putih - dimayang
3 ulas bawang merah - dimayang
1 keping asam
1 batang kulit kayu manis
2 biji bunga lawang
Beberapa biji bunga cengkih
50 ml santan pekat
Sedikit air
Garam dan gula

Cara cara
  • Halia, bawang putih dan bawang merah dibahagi 2 bahagian.
  • Satu bahagian dikisar halus dan campurkan dengan rempah masak merah dan cili kering kisar/boh. Satu bahagian lagi untuk menumis.
  • Tumiskan halia, bawang merah, putih, bunga lawang, cengkih dan kayu manis hingga naik bau. Masukkan campuran yg diatas dan masak hingga pecah minyak. Masukkan daun kari.
  • Kemudian masukkan ayam. Gaul sebati dan biarkan seketika. Masukkan santan dan air separas ayam sahaja. Biarkan ia mereneh seketika.
  • Masukkan asam keping dan perasakan dengan garam dan gula. Masak sehingga ayam empuk dan kuahnya agak pekat.

No comments :