Wednesday, August 13, 2008

Kek Chiffon Pisang & Oren

Resepi dari Majalah Saji. Rasanya lain sedikit dari kek pisang yg biasa dibuat.

Bahan bahan

2 cawan tepung naik sendiri
3/4 cawan gula castor
1 sudu kecil garam
5 biji kuning telur
5 biji putih telur
1/2 sudu besar krim of tar tar
1/2 cawan minyak jagung
Jus oren dari 1 biji
3 sudu parutan kulit oren
3 biji pisang berangan yg masak

Cara cara
  • Panaskan ketuhar pada suhu 175C.
  • Campurkan semua bahan kering di dalam satu bekas dan gaul rata menggunakan senduk kayu.
  • Masukkan kuning telur, minyak jagung, jus oren dan parutan kulit oren serta pisang yg telah dilenyek. Gaul hingga sebati.
  • Dalam mangkuk berasingan, pukul putih telur bersama krim of tartar sehingga kembang dan putih.
  • Masukkan putih telur ke dalam adunan dan kaup balik adunan tetapi jgn terlalu lama.
  • Tuang adunan ke dalam loyang pembakar dan masak selama 45 minit atau sehingga masak.
  • Sejukkan pada suhu bilik dan keluarkan daripada acuan. Boleh ditaburkan icing sugar jika suka.

No comments :