Friday, April 4, 2008

Ketam Masak Kuning

Selalu masak lemak,gulai atau bercili. Jadi malam ni saya tukar masak kuning. Senang dan cepat, takde la asyik berlemak je. Ni resepi campak campak.

Bahan bahan

2 ekor ketam - disiang dan dibersihkan
1 batang serai
2 cm halia
2 cm kunyit hidup
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1 biji cili merah
3 biji cili padi
1 keping asam gelugor
Garam secukupnya

Cara cara
  1. Bawang besar dimayang, bawang putih,halia, cili padi dan kunyit dihiris halus.
  2. Cili besar dipotong serong.Serai diketuk sedikit.
  3. Panaskan minyak, tumis bawang besar, bawang putih,halia,kunyit dan cili padi hingga naik bau.
  4. Masukkan ketam, gaul rata. Masukkan sedikit air, kalau suka berkuah, boleh masukkan lebih air. Masukkan asam keping dan cili besar.
  5. Balik balikkan ketam dan tambah bahan perasa.
  6. Biarkan ia mendidih seketika. Bila ketam sudah masak, bolehlah ditutup api.

No comments :