Saturday, May 10, 2008

Sira Labu

Fuhhh..... dah agak lama tak update blog. The last past few days was a very buzy days for me. Banyak betul kerja yg perlu diselesaikan sampai terasa sengal seluruh badan. Jadi saya memang ler tak masak. Kalau tak makan dulu sebelum balik rumah, saya tapau jer. Nasib baik my husband is really understanding man, kalau tak, teruk juga dah sampai rumah pukul 8 pm, nak kena masak pulak. Rumah jgn ceritalah.... cam tongkang pecah. Jadi weekend ni memang nak kena buat spring cleaning. Semalam balik awal, buka peti ais tengok ada labu yg lebihan buat pumpin pudding, jadi tak tau nak buat apa, saya buat sira labu. Senang sangat cuma agak manis uth yg tak suka manis tu.

Bahan bahan

1 biji labu
300 gms gula
200 ml air
Daun pandan
4 biji bunga cengkih

Cara cara
  1. Labu di belah sedang dan direndam di dalam air kapur selama 2 jam. Toskan.
  2. Masak gula dan air, masukkan daun pandan dan bunga cengkih.
  3. Setelah gula cair, masukkan labu.
  4. Masak sehingga gula pekat dan menyaluti labu tadi. Tutup api dan boleh dihidangkan.

No comments :