Tuesday, October 7, 2008

Ketam bercili Songkran

Kenapa nama resepi ni ada "Songkran"?, saya sendiri pun tak tau. Tengok dalam resepi tu memang namanya begitu.

Bahan bahan
2 ekor ketam - dicuci dan di kukus
2 cm halia
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sudu besar serbuk kari
3 sudu besar cili kisar
1 tangkai daun kari
Sedikit jus limau kasturi
Sedikit garam dan gula
Cara cara
  • Halia, bawang merah dan bawang putih di tumbuk halus.
  • Pijarkan minyak didalam kuali, tumiskan bahan yang telah ditumbuk hingga naik bau. Masukkan cili kisar dan masak hingga naik minyak.
  • Masukkan serbuk kari, daun kari,garam,gula dan jus limau kasturi. Gaul rata dan masukkan ketam yg telah dikukus terlebih dahulu.
  • Gaul hingga sekata. Setelah masak, bolehlah diangkat.

No comments :