Wednesday, October 15, 2008

Pulut & Kelapa Manis

Bahan bahan

2 cawan pulut - dicuci dan tos.
Sedikit garam halus
3 sudu makan santan pekat
1 biji kelapa parut
2 sudu makan gula pasir
3 sudu makan gula merah
1/2 cawan air - lebih kurang

Cara cara
  • Masukkan beras pulut yang telah direndam semalaman ke dalam bekas yg sesuai. Masukkan santan pekat dan sedikit garam halus. Gaul biar sekata.
  • Masukkan ke dalam kukusan yang telah dipanaskan terlebih dahulu dan biar sehingga pulut masak. Sejukkan.
  • Untuk inti/kelapa manis, masukkan gula pasir,gula merah dan air ke dalam kuali.
  • Masak hingga mendidih/gula hancur. Masukkan kelapa parut dan gauk biar air gula dan kelapa parut sebati.
  • Masak hingga agak kering dan tutup api. Biarkan sejuk seketika.
  • Kepal sedikit pulut dan letakkan kelapa manis di atas. Kalau ada daun pisang, bolehlah dibungkus.

1 comment :

infogue said...

artikel anda bagus dan menarik, artikel anda:
Artikel kuliner terhangat
Artikel anda di infogue

anda bisa promosikan artikel anda di http://www.infogue.com/ yang akan berguna untuk semua pembaca. Telah tersedia plugin/ widget vote & kirim berita yang ter-integrasi dengan sekali instalasi mudah bagi pengguna. Salam!