Tuesday, February 5, 2013

Lemonade with Chia Seed


Assalammualaikum dan Selamat Petang...

Hari ini nak tayang gambar minuman pula, agak seketika juga tak ada resepi minuman.

Resepi yang simple dan sesuai dihidangkan waktu panas atau bersama hidangan yang "panas" seperti kari atau apa juga yang pedas.

Kebetulan hari itu saya menonton rancangan masakan Mexico dan salah satu resepi yang ditunjukkan ialah resepi minuman ini. Bahan yang digunakan tidak banyak dan mudah didapati.



LEMONADE WITH CHIA SEED

Bahan bahan

1/4 cawan jus lemon ( freshly squeezed)
1 sudu makan biji selasih - rendam hingga kembang
Air gula secukupnya
1 cawan air sejuk
Ais ketul secukupnya
Daun pudina

Cara cara

1. Masukkan semua bahan ke dalam gelas dan tambahkan daun pudina.

Saya excited sangat bila tengok pokok pudina yang ditanam oleh my husband hidup dengan suburnya. Padahal dah beberapa kali saya tanam tapi semuanya tidak lama. Tak sampai sebulan, habis semua pokok mati. Apa lagi, happy la orang tu bila kita puji yang dia pandai tanam pokok.......


13 comments :

Nuridah said...

Assalamualaikum Zila,

wah nie tadi waktu tengahari kalau Zila offer kak Nur dh pasti kak Nur terkam ngan tk malu2 tau!!! Hehehe...awesome picture...admire the 2nd picture...suka cara Zila walaupun gambar cantik2 tapi tk bangga diri sendiri...itu yg sebaiknya...low profile...Allah pun syg gitu!!Hehehe...byk colok pulak akak nie!!

ummiaisyah said...

slurpppp..tumpang teguk sikit yea...tak penah minum air limau +selasih...aritu sy minum air limau kt satu kedai ni..masya Allah sedapnya..airnya warna hijau..mmg terbaik..kalah aunt anne punya...kalo kak zila dtg sini sy blanja air limau best tu!

hazila said...

Ws kak nur.

Aduh!!!!!!! sayang kak nur. hehehehehe.... kalau dekat saya dah belanja akak. Thanks for the compliments.

hazila said...

ummiaisyah,
wah kalau macam ni nak kena cepat cepat pergi melawat ke sana.

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam hazila...nyaman jer bila air ni lalu kat anak tekak :D

ibundo said...

aduyai dahaganya nengok air nii...

Marsita yahya said...

aduss segarnya anak tekak ni bila tgk..tq fo sharing...

Cendana Kasih said...

aduh...terasa dahaga plak..lemon ada, selasih pun ada tu...bleh la buat

Amie said...

Sejuk tangan suaminya tu he he heh...
tumpang segelas ye Zila...teringat biji selasih dalam minuman sirap masa kecik2 dulu terutama time raya!

Hezrin Ahmad said...

tergoda saya tgk kak...mesti nyaman je tekak kan...

sudipVSsenduk said...

ilmu baru... chia seed aka biji selasih. Tq

KY Klase Boutique said...

Alhamdulillah saya taman pokok mint pun menjadi sangat. sekarang dah ada 8pasu kecil. Duduk townhouse je space tak banyak :)

naz21 said...

Ermm.. chia seed dgn biji selasih tak sama kan?