Thursday, February 7, 2013

Strawberry Frozen Yogurt


Assalammualaikum dan Selamat Pagi...

Alahai, awal pagi dah tayang something yang sejuk kan. Tak apa, sejukkan mata sikit.

Actually tiada plan nak buat Strawberry frozen yogurt pun tapi sebab masa cari barang lain tetapi terjumpa barang lain. Masa saya mengemas peti ais, saya tergerak nak kemaskan bahagian frozen yang saya cuma letakkan barang barang yang jarang saya guna, entah bagaimana perasan satu bungkusan plastik yang dah keras. Bila buka baru tahu yang itu ialah strawberries yang saya bekukan beberapa ketika dulu.


Memang strawberries tu semua dah keras, so terfikir nak buang atau nak buat something else. Jadi yang paling senang tentulah buat ala ala ice cream.

Saya pernah buat dulu, tapi kali ini saya tidak gunakan madu tetapi gula pasir. Rasanya lebih manis dan sedap. Seperti biasa, saya gunakan Greek Yogurt dalam resepi ini.


STRAWBERRIES FROZEN YOGURT

Bahan bahannya

3 cawan frozen strawberries
3/4 cawan gula pasir
1 sudu teh perahan lemon
1 cawan Greek Yogurt
Secubit garam
1/2 cawan susu segar ( resepi asal guna cream )

Cara cara
1. Masukkan semua bahan dalam pengisar ais, kisar hingga halus.
2. Masukkan kedalam bekas tin, sejukkan di dalam tempat sejuk lebih kurang 2 jam atau sehingga keras.
3. Sedia untuk dinikmati.


12 comments :

Najihah Shafie said...

selamat pagi akak..
wahh, pg2 tayang eskrem mmg terus terliur ni..hee

Gee® said...

Wah!! wallaaaa....

Marsita yahya said...

Zila,,,hari ni bukak freezer ada strawberi...kuar menu sedap ni...pas ni bukak lagi ada apa lah pulak gamaknyer ye...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

aduh duh duh... tak tahan tgk yogurt tu... mmg heaven lah kalau dpt semangkuk.. hihi..

Asyifa Mustaffa said...

terasa sedap masuk tekak ni....!

Ayu said...

Assalam zila,
wah baru semalam kita nampak zila clear!!..Kat majalah rasa..heheh
Gosh you are much younger than me..hehehe..:)

Liza said...

fuhhh, meleleh ayaq liuq akk...

Sue @ Nenie said...

Salam Kak...Akhirnya .... Sib baik tak sempat masuk Tong.... ^__^

mama sara nur said...

sejukkk ni yg sedap he he
yogurt memang kesukaan mak dan anak2 kat umah tak sempt nk simpan yogurt
rasa masam manis strawbery lglah sedap kan

sabar dubai said...

Alamakkkk terliur sudahhhh

☆♥L@dy @yU♥☆ said...

Kaka rinduuuuuuu
Lama x terjah cini
Sedap ni mkn masa summer nnt

Rohah said...

sejukkkkk tekak kak...tapi nyamannya klu dapat menikmatinya...makan ngan roti ke kan...