Saturday, April 27, 2013

Som Tam


Assalammualaikum dan Selamat Petang...

Actually tak berapa ada idea nak masak apa, masih mencari cari mood dan angin rajin yang hilang entah ke mana. Bandingkan dengan tahun tahun yang lepas, boleh dikatakan setiap hari ada saja entry dalam blog. Tapi makin lama makin kurang, kadang kala masak menu yang sama atau lebih kurang jadi rasa macam malas pula nak ambil gambar dan upload dalam blog.




Rasanya agak lama juga tak buat som tam kat rumah.  Lagipun ada beberapa bahan yang sudah kehabisan, maklumlah sudah lama tak balik Perlis. Bahan bahan penting biasanya saya beli bila ke Padang Besar.

Tetapi rasa hari ni rasa macam teringin nak makan somtam, so saya buat dengan bahan yang ada dan gantikan apa yang tiada dengan yang seakan akan rasanya.


Ini ialah lesung kayu yang biasa digunakan untuk menyediakan som tam. Kalau tiada boleh gunakan lesung batu biasa untuk menumbuk bahan bahan yang perlu.


Jemput rasa....



5 comments :

Bbwana adienia said...

nampak sedap dan menu yg sihat..

ummiaisyah said...

sedap ratah saja ni kan kak zila!

Gee® said...

Aduhai...terlior k.gee Zila...

Mori Said said...

Sedapnya tgok spontan nie...

rostina76 said...

salam hazila.....lamanya tak makan sm tam. kecur liur plak