Tuesday, January 7, 2014

Chocolate Moist Cake With Ganache




Assalammualaikum dan Salam Sejahtera.....

Back to normal hectic life. Pagi pagi dah mula sesak dan jammed. Ohhhhhh serabut rasanya especially bila umur makin nak masuk kategori "Antik" ni....

Bilalah duit nak berkepok kepok dalam bank kan... bolehlah duduk bersantai sambil layan pokok bunga ke, pokok tanam tanaman ke, anak kucing ke...oppssss ahkak alergik kat bulu kucing dan seumpama dengannya...



Agak lama juga tak buat choc cake kat rumah, bukan setakat kek je, banyak benda dah jarang masak sekarang ni. Ingatkan tahun 2014 ni bolehlah jadi lebih rajin dari tahun lepas...

Insya Allah sedang memotivasikan diri supaya lebih rajin untuk mencuba resepi resepi yang menarik dan sekaligus rajin untuk update blog ni. Kira macam azam la juga kan...


 Resepi Chocolate Moist Cake ni saya ambil dari internet cuma saya lupa dari mana sebab lepas nampak resepinya yang agak senang, saya terus copy dan print out. Lepas tu simpan kadang kala cari pun tak jumpa. Ini pun lepas kemas barang dalam laci kat tempat kerja, baru terjumpa.

Lagipun saya nak merasmikan bundt pan yang saya beli awal tahun lepas rasanya. Itulah....selalu kena tegur dengan my husband, beli je tapi tak guna.



Nanti saya update resepinya sebab ia memang senang dan tidak memerlukan mixer. Saya cuma gunakan egg whisk.

Sumber: diethood.com

Bahan bahan
2 cawan gula - saya kurangkan kepada 1 1/2 cawan gula tebu perang
1 3/4 cawan tepung gandum - saya guna unbleached flour
3/4 cawan serbuk koko
2 sudu teh baking soda
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh garam
2 biji telur - large size
1 cawan kopi segera yg dibancuh pekat
1/2 cawan minyak sayuran
1 sudu teh vanilla extract
1 cawan buttermilk

Ganache/Chocolate frosting
12 ounces chocolate masakan - dicincang halus
1 1/2 cawan heavy whipping cream
125 gms butter

1 bundt pan - oles dengan butter

Cara cara
1. Masukkan heavy whipping cream dan butter ke dalam periuk. Panaskan dengan api sederhana sehingga mendidih. Masukkan coklat masakan, kacau hingga larut.
2. Matikan api, tuang ke dalam bekas sesuai dan simpan dalam peti sejuk lebih kurang 1 jam.

3. Panaskan oven.

4. Masukkan semua bahan kering ke dalam mangkuk pengadun atau bekas yang sesuai.

5. Kemudian masukkan pula semua bahan cecair satu persatu ke dalam mangkuk yang berisi bahan kering tadi.

6. Gaul semua bahan dengan sebati. Kalau gunakan electric mixer, pukul adunan pada kelajuan sederhana selama 2 minit. Saya cuma gunakan egg whisk, gaul adunan sehingga menjadi sebati.

7. Tuang adunan ke dalam bundt pan, bakar selama lebih kurang 30 - 35 minit atau sehingga bila kita cucukkan lidi, lidi keluar tidak melekat.

8. Sejukkan sebelum di tuangkan coklat frosting/ganache ke atasnya.





9 comments :

Umie Jazz said...

Assalamualaikum Hazila,nnti jgn lupa update resepinyer yer..aduh mgancam sokmo..rasa cam nk jer ngendeng sepotong...

Gee® said...

nyum nyum... terlior nyaaaa

Nuridah said...

Assalamualaikum Zila,

Ish rindu nya lama kak Nur tk dpt msk sini utk lihat mskan Zila....hmmm menyelerakan kek tu...nk sepotong..u sihat?

Qasey Honey said...

asslm kak
lama xsinggah ke sni
sudah terasa2 pulak kesedapan kek ni kt tekak..nk kena buat ni..

zila norazila said...

Terliur zila...sedapnyee

ummiaisyah said...

salam kak zila...bestnya kek cekelat..sy dh lama x buat kek cekelat..tringin sangattttt!

MamaFaMi said...

Waahhh cantiknya kek Zila ni. Nanti kalau mama buat kek cekelat lagi, mama ikut stail Zila buat ni eh. Ce cepat sket post resepi. Dah kata senang tu, macam teruja lak... hahaha....

fatimatuzzahra said...

Thanks for sharing dear..harus cuba ni.nampak sedap sgt.dah lame tak baking ni sampai anak dara kecik dah tuntut nk buat cake bersama...



Vitamin Semulajadi

Yasir said...

Hello, my name is Chris, with Dawn Star Press. We recently published an eBook that seems like it would be a good topic for your blog, and I was wondering if you would be interested in a free copy in return for a mention or entry in your blog. If so, please respond to chris@dawnstarpress.com with what format you would prefer to receive it in. The book is KNOW ENOUGH: Ethnic Cuisines, a common man's guide to food from around the world and the cultures that created them.