Friday, December 4, 2015

Egg Curry


Assalammualaikum dan Salam Sejahtera...

Agak lama juga tak makan kari telur. Dulu masa kecil bila khatam Al Quran atau bertukar dari Muqaddam ke Al Quran selalu ada buat kenduri pulut kuning dengan kari telur. Itu pun sudah dikira makanan yang sedap sangat dan ditunggu. Mungkin once in a blue moon saja kalau dapat makan kari ayam atau daging. Tapi dulu makan ayam kampung sebab boleh bela di kawasan rumah. Kalau ada special occasion barulah tangkap dan sembelih. Sekarang harga ayam kampung boleh tahan mahalnya.

Okay berbalik pada resepi Kari Telur.

Bahan bahan

4 biji telur ayam - rebus dan buang kulitnya
1 biji kentang sederhana besar - potong dadu dan goreng sebentar
2 sudu besar serbuk kari daging
1 sudu besar ginger garlic paste
1 labu bawang besar - dihiris nipis
1 biji lada hijau - dihiris nipis
1 biji tomato - di potong dadu
1 tangkai daun kari
1 sudu teh halba campur
1 sudu besar minyak sapi
Anggaran 2 cawan air
Air asam jawa
Garam dan gula
Sedikit minyak masak

Cara cara
1. Ambil telur yang telah dikupas tadi, gunakan pisau kelar 2 @ 3. Lumur sedikit garam dan kunyit kemudian goreng sebentar hingga permukaan telur menggerutu sedikit. Ketepikan.
2. Di dalam periuk , panaskan sedikit minyak bersama sama minyak sapi. Tumis hirisan bawang besar, cili hijau, tomato, halba campur dan daun kari hingga naik bau. Kemudian masukkan ginger garlic paste,serbuk kari dan sedikit air. Masak hingga semua rempah pecah minyak.
3. Kemudian masuk baki air bersama sama air asam jawa. Biarkan ia merenih sebentar kemudian masukkan telur dan kentang yang telah digoreng tadi. Kacau sebati. Perasakan dengan garam dan gula.

*** Jika suka berkuah boleh tambahkan kuantiti air. kari ini tidak menggunakan santan.






3 comments :

Norma NML said...

Tak pernah msk Kari Telur..nampak mcm sedap..kalau kg akak dah khatam Quran biasanya akan buat pulut kuning & ayam percik...:)

Tanpa Nama said...

Sya suka kari telur hancur..ramuan sama je cuma yg ni..pecahkn telur dlm periuk n kacau..ermmm best

Tanpa Nama said...

Sya suka kari telur hancur..ramuan sama je cuma yg ni..pecahkn telur dlm periuk n kacau..ermmm best