Tuesday, December 8, 2015

Kari Tulang Ikan Masin & Nenas



Assalammualaikum dan Salam Sejahtera....

Awal pagi saya dah buat tayangan amal " Kari Pekat Tulang Ikan Masin & Nenas". Makan dengan nasi panas cicah sambal belacan memang tak pandang kiri kanan... Tambahan masak kari dalam periuk tanah, ermmmm lagi naik aroma karinya. Lagi bagus kalau masak gunakan dapur arang. My husband cakap, kalau guna dapur arang, hari ini masak, esok belum tentu boleh makan lagi... "wink"

Saya lebih suka menggunakan tulang ikan talang masin tapi masa ke pasaraya hanya ada tulang ikan merah. Boleh la untuk lepaskan rasa nak makan kari tulang ikan masin dengan nenas. Selain kari sedap juga kalau masak lemak cili api.



Selalunya makan nasi tak bertambah, tetapi semalam memang lupa diri sekejap. Konon kononnya nak kurangkan pengambilan nasi di waktu malam, tapi memang terbabas.... Setiap orang ada cara tersendiri bagaimana untuk menyediakan setiap hidangan.

Kari Tulang Ikan Masin & Nenas

Bahan bahan
300 gms  - tulang ikan masin ( rendam sebentar )
1 packet kecil rempah kari - saya gunakan rempah kari utk ikan kering/ketam
1/2 biji nenas - dipotong saiz yang sesuai
1 labu bawang besar - dihiris nipis *
1 biji cili besar hijau - dihiris nipis *
1 biji tomato kecil - dihiris nipis *
1 tangkai daun kari *
1 sudu kecil halba campur *
1 sudu besar cili kering kisar
3 ulas bawang kecil
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 cawan santan pekat
2 cawan air
Garam
Sedikit air asam jawa
Minyak untuk menumis

Cara cara
1. Tumbuk halus bawang kecil, bawang putih dan halia. Satukan bahan tumbuk bersama sama rempah kari dan cili kisar. Tambahkan sedikit air untuk membentuk paste.
2. Panaskan minyak, tumis bertanda * hingga wangi. Kemudian masukkan bahan ( No. 1 ). Tumis hingga rempak masak dan pecah minyak.
3. Kemudian masukkan air dan air asam jawa. Masak sebentar, kemudian masukkan tulang ikan masin. Gaul dan biarkan hingga mendidih.
4.Masukkan santan pekat dan potongan nenas. Biarkan sebentar kemudian perasakan dengan garam. Biarkan sehingga mendidih, matikan api.
5. Jika suka boleh masukkan cili hijau dan merah tanpa dipotong ke dalam masakan ini. 


Jumpa lagi.



No comments :