Friday, December 18, 2015

Hokkien Noodles



Assalammualaikum dan Salam Sejahtera...

Cepat saja masa berlalu... sedar tak sedar sudah sampai hari Jumaat, rasa seperti baru saja bercuti. Oppss lupa pulak minggu lepas Selangor cuti panjang, itu yang rasa macam baru saja hujung minggu.

Kadang kala pening juga memikirkan apa yang hendak di masak untuk makan malam. Sekarang memang jarang makan nasi untuk dinner, entahlah mungkin bila usia meningkat selera makan pun makin berkurang.

Malam tadi saya sediakan Hokkien Noodles. Mee nya agak tebal dan hampir bentuk 4 segi panjang dan kenyal. Saya tengok kebanyakkan resepi Hokkien Noodles tak pedas jadi untuk memenuhi tekak melayu saya tambah cili kisar. Jadilah Hokkien Noodles Ala Melayu...
Aduhaiiiii nasib baik tak masukkan sambal belacan.


HOKKIEN NOODLES

Bahan bahan
500 gms Hokkien Noodles - rendam seketika dengan air panas dan cuci bersih
Sedikit sayur Bok Choy - potong kecil
1/2 biji carrot - hiris seperti batang mancis
3 ulas bawang putih - ditumbuk
1 sudu makan cili kisar
150 gms udang - dibuang kulit
150 gms sotong - dipotong kecil
150 gms ayam - dipotong kecil
1 sudu makan sos tiram
3 sudu besar kicap pekat - tambah jika mahu lebih gelap
Chicken stock
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara cara
1. Panaskan minyak, tumis bawang putih dan cili kisar hingga naik bau. Kemudian gula anggaran 1 sudu teh dan juga masukkan ayam. Biarkan hingga ayam masak.** Saya gunakan gula perang, untuk dapatkan rasa karamel dan menggelapkan warna mee.**
2. Masukkan udang dan sotong, kemudian masukkan sedikit stok ayam. Masukkan mee dan carrot, gaul sebati.
3.Masukkan sos tiram dan kicap pekat. Gaul supaya sos sebati dengan mee. Masukkan sedikit lagi stok ayam. Kemudian masukkan sayur bok choy dan perasakan dengan garam.
4. Setelah cukup rasa dan mee masak, boleh lah dimatikan api dan dihidangkan bersama hirisan cili yang diletakkan kicap cair.
5. Jika sukakan mee yang agak berkuah, boleh lebihkan kuantiti chicken stock yang digunakan.



5 comments :

l!zs said...

assalamualaikum,hokkien noodle tu beli yang kering ke?susah la nak dapat kan mee tu.dah lama tak mkn hokkien mee ni...aa terliur tengok.

hazila said...

Waalaikumusalam,
Saya beli yang basah ada dijual dipasaraya.

Zana said...

Assalam. Kegemaran my boy tu Hazila.

Zana said...

Assalam. Kegemaran my boy tu Hazila.

Gee® said...

Wow! mengancam...!!