Wednesday, April 20, 2016

Mango Cheesecake






Assalammualaikum dan Salam Sejahtera....


Wow lamanya dapur My Small Kitchen tidak berasap....
Aduhaiii kalau sudah lama tidak update, bila hendak mulakan kembali memang ambil masa dan mood. Tuan rumah kurang sihat sihat + kurang mood nak update blog. Bila umur makin meningkat, ambil masa yang lebih lama untuk kebah. Salah makan sikit pun boleh memberi kesan. Tambahan cuaca yang agak melampau menambah kepada keadaan kesihatan yang kurang memuaskan.

Selama sebulan berhibernasi ni bukanlah tidak masak, ada juga sesekali tetapi most adalah menu ulangan. Itupun kalau ada tetamu yang berkunjung ke rumah. Kalau tidak memang makan yang simple je.

Kebelakangan ini ramai kawan kawan FB menayang Mango Cheesecake. Maklum la sekarang musim mangga esspecially Mangga Harum Manis dari Perlis. Harganya sekilo ermmmm mengalahkan buah mangga import. Tak boleh tahan, saya buat juga. Lepas tu puas nak habiskan sebab my husband tak gemarkannya.


Selamat menjamu mata...

Bahan A ( Base )
70 gms butter - cairkan
20 keping biskut Digestive - hancurkan

Cara cara
1. Campurkan kedua dua bahan kemudian bahagikan sama rata untuk 4 bekas seperti di dalam gambar. Tekan hingga mampat. Kalau suka boleh masukkan ke dalam peti sejuk sementara menunggu proses selanjutnya.

Bahan B ( Cheese Filling )
250 gms TATURA Cream cheese atau yang sesuai
80 gms gula pasir
100 ml cream - Saya guna Nestle cream dalam tin
1 biji mangga - ambil isinya dan potong dadu
15 gms gelatin dicampurkan dengan 50 ml air panas sehingga sebati.

Cara cara
1. Masukkan cream cheese dan gula pasir ke dalam mangkuk. Pukul hingga sebati.
2. Masukkan pula gelatin yang telah dilarutkan tadi. Gaul sebati.
3. Kemudian masukkan kiub mangga. Gaul sebati.
4. Tuang adunan cheese ke dalam bekas yang berisi base tadi. Ratakan.

Bahan C ( Puree Mangga )
1 biji mangga
1/3 cawan air
1 sudu besar gula pasir - jika mangga kurang manis, lebihkan kuantiti gula.

Cara cara
1. Kisar isi mangga bersama sama gula dan masukkan air hanya sekdar untuk membolehkan isi mangga dikisar sehingga halus.
2. Tuang puree mangga ke atas adunan cheese tadi.
3. Simpan di dalam peti sejuk sekurang kurangnya 4 jam.

Untuk hiasan mangga seperti bunga ros

- Kupas buah mangga dan bahagikan kepada 2 bahagian.
- Ambil sebelah/ sebahagian dan hiris nipis.
- ambil hirisan yang paling kecil dan letak dibahagian tengah.
- Kemuadian ambil satu hirisan dan susun seperti kelopak bunga ros.
- buat sehingga kelihatan seperti bunga ros.


6 comments :

Pesanan Ibu buat diri ini dan anak-anak said...

Salam Sis,

Please share the recepi and how to make it. Nmpk sgt kemas dan menyelerakan.

Thank you

sis azrina

hazila said...

Wasalam,

InsyaAllah sekejap lagi saya update resepinya.

IeRA said...

sedapnya...boleh share resepi sis?

Nuqman Harris Sharmizi said...

cantik sgt ni sis.. good job

NedLi Sakurai said...

sedapnya.. nanti nak trylah. TQ sbb kongsi resepi (^_^)

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)