Assalammualaikum dan Salam Sejahtera....
Wow lamanya dapur My Small Kitchen tidak berasap....
Aduhaiii kalau sudah lama tidak update, bila hendak mulakan kembali memang ambil masa dan mood. Tuan rumah kurang sihat sihat + kurang mood nak update blog. Bila umur makin meningkat, ambil masa yang lebih lama untuk kebah. Salah makan sikit pun boleh memberi kesan. Tambahan cuaca yang agak melampau menambah kepada keadaan kesihatan yang kurang memuaskan.
Selama sebulan berhibernasi ni bukanlah tidak masak, ada juga sesekali tetapi most adalah menu ulangan. Itupun kalau ada tetamu yang berkunjung ke rumah. Kalau tidak memang makan yang simple je.
Kebelakangan ini ramai kawan kawan FB menayang Mango Cheesecake. Maklum la sekarang musim mangga esspecially Mangga Harum Manis dari Perlis. Harganya sekilo ermmmm mengalahkan buah mangga import. Tak boleh tahan, saya buat juga. Lepas tu puas nak habiskan sebab my husband tak gemarkannya.
Selamat menjamu mata...
Bahan A ( Base )
70 gms butter - cairkan
20 keping biskut Digestive - hancurkan
Cara cara
1. Campurkan kedua dua bahan kemudian bahagikan sama rata untuk 4 bekas seperti di dalam gambar. Tekan hingga mampat. Kalau suka boleh masukkan ke dalam peti sejuk sementara menunggu proses selanjutnya.
Bahan B ( Cheese Filling )
250 gms TATURA Cream cheese atau yang sesuai
80 gms gula pasir
100 ml cream - Saya guna Nestle cream dalam tin
1 biji mangga - ambil isinya dan potong dadu
15 gms gelatin dicampurkan dengan 50 ml air panas sehingga sebati.
Cara cara
1. Masukkan cream cheese dan gula pasir ke dalam mangkuk. Pukul hingga sebati.
2. Masukkan pula gelatin yang telah dilarutkan tadi. Gaul sebati.
3. Kemudian masukkan kiub mangga. Gaul sebati.
4. Tuang adunan cheese ke dalam bekas yang berisi base tadi. Ratakan.
Bahan C ( Puree Mangga )
1 biji mangga
1/3 cawan air
1 sudu besar gula pasir - jika mangga kurang manis, lebihkan kuantiti gula.
Cara cara
1. Kisar isi mangga bersama sama gula dan masukkan air hanya sekdar untuk membolehkan isi mangga dikisar sehingga halus.
2. Tuang puree mangga ke atas adunan cheese tadi.
3. Simpan di dalam peti sejuk sekurang kurangnya 4 jam.
Untuk hiasan mangga seperti bunga ros
- Kupas buah mangga dan bahagikan kepada 2 bahagian.
- Ambil sebelah/ sebahagian dan hiris nipis.
- ambil hirisan yang paling kecil dan letak dibahagian tengah.
- Kemuadian ambil satu hirisan dan susun seperti kelopak bunga ros.
- buat sehingga kelihatan seperti bunga ros.
9 comments :
Salam Sis,
Please share the recepi and how to make it. Nmpk sgt kemas dan menyelerakan.
Thank you
sis azrina
Wasalam,
InsyaAllah sekejap lagi saya update resepinya.
sedapnya...boleh share resepi sis?
cantik sgt ni sis.. good job
sedapnya.. nanti nak trylah. TQ sbb kongsi resepi (^_^)
Sedapnya Ya Allah. Cantik. Terliur dibuatnya.
▶️ Kepada sahabat-sahabat yang masih menanti jodoh, memang benar jodoh dan pertemuan itu sudah tertulis. Namun, adakah anda telah berusaha sebaik mungkin untuk mencari?
▶️ Mungkin anda sebenarnya buntu di mana haruskah untuk mencari, dan bagaimana. Oleh itu, DAFTAR SEKARANG DI Jom Dating Malaysia atau www.jomdating.my secara PERCUMA dan sudah ramai juga yang berjaya menemui jodoh.
I was diagnosed as HEPATITIS B carrier in 2013 with fibrosis of the
liver already present. I started on antiviral medications which
reduced the viral load initially. After a couple of years the virus
became resistant. I started on HEPATITIS B Herbal treatment from
ULTIMATE LIFE CLINIC there website is www.ultimatelifeclinic. com) in March, 2020. Their
treatment totally reversed the virus. I did another blood test after
the 6 months long treatment and tested negative to the virus. Amazing
treatment! This treatment is a breakthrough for all HBV carriers.
Post a Comment