Bahan-bahan
5 cawan tepung pulut
2 cawan santan pekat (guna cawan yg sama utk sukat tepung tadi)
1/2 cawan gula merah
8-10 sudu makan gula pasir
1/2 sudu garam
daun pisang secukupnya untuk balut.
2 cawan santan pekat (guna cawan yg sama utk sukat tepung tadi)
1/2 cawan gula merah
8-10 sudu makan gula pasir
1/2 sudu garam
daun pisang secukupnya untuk balut.
Cara-cara
- Masukkan santan, gula merah, gula pasir dan garam dalam bekas. Kacau hingga semua bahan larut.
- Tapiskan ke dalam tepung yang telah tersedia dalam bekas lain.
- Gaul dan uli sampai sebati menjadi doh.
- Ambil sedikit dan gentel (utara- gelinte) menjadi panjang. Letakkan atas daun pisang.
- Lipat macam tepung bungkus. Pastikan bahagian selisihnya kemas, bimbang apabila dikukus ianya akan membuak keluar.
- Susun dalam pengukus dan kukus untuk 25-30 minit.
No comments :
Post a Comment