Aduhai..... Plum Clafoutis yang tak berapa nak jadi gamaknya.
Saya dah plan nak buat ni beberapa hari lepas sebab dah siap beli buah plum pun. Tapi biasalah, ada saja yang menghalang. Dan ada kalanya malas yang lebih.....
Tapi tak puashati dengan finished productnya. Mungkin sebab bekas tu kecil dan buah plum agak besar. Bila buah plum sedikit berat menyebabkan ia sedikit terbantut.Patutnya kena potong plum kepada saiz yang sedikit kecil atau saya gunakan bekas yang lebih besar. Next time nak cuba dengan buah yang lain pulak, nak guna raspberry, alahai mahal sangat buah tu.Mungkin boleh gunakan buah cherry pulak.
Bahan bahan ( hasilkan 2 bekas seperti di atas )
4 biji plum - belah 2 dan buang bijinya
3 biji telur
1 cawan gula
1 sudu teh perasa vanilla
1/2 cawan tepung serba guna
1 cawan susu segar
Sedikit garam
Icing sugar - for dusting
Cara cara
1. Panaskan oven, sapukan butter pada baking dish atau ramekin.
2. Susun buah plum dengan bahagian di belah menghadap ke atas.
3. Pukul telur, gula, tepung dan garam hingga kembang. Masukkan susu segar dan vanilla.
4. Tuang ke dalam baking dish, dan bakar selama 30 - 40 minit atau sehingga masak.
5. Taburkan dengan icing sugar sebelum menghidang.
2 comments :
mesti yummy ni..rupa tak penting janji isi sedap!!.
cik kak cantik dimata kite,apa-apa pun janji sedap,pinggan kita serupa
Post a Comment