Salam pagi rabu yang sedikit lembab selepas hujan pagi......
Beberapa hari takde entry, nak kata sibuk pun tidak juga tapi lebih kepada kemalasan yang begitu tinggi setinggi Menara Kuala Lumpur agaknya.
Entry pertama bagi Bulan Mei ini ialah Homemade Pineapple Jam. Dalam dua minggu lepas, punyalah banyak kami dapat bekalan buah nenas. Jadi terfikir nak buat jem supaya tidak membazir begitu saja. Tapi sebab pertama kali mencuba, saya cuma buat dalam kuantiti yang sedikit dulu. Alhamdulillah, tidak mengecewakan.
Bahan bahan
2 biji buah nenas - kupas kulit dan bersihkan.
200 gm gula pasir - adjust according to taste and amount of your pineapple.
1 batang kulit kayu manis
1 sudu tepung ubi
Cara cara
1. Kisar buah nenas hingga hancur.
2. Masukkan ke dalam kuali bersama sama dengan kulit kayu manis. Biarkan ia di atas api hingga jusnya hampir kering.
3. Masukkan gula dan gaul rata. Masak di atas api kecil hingga hampir kering dan pekat.
4. Boleh masukkan tepung ubi untuk memekatkan lagi jem.
5. Bila masak, sejukkan dulu sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara.
2 biji buah nenas - kupas kulit dan bersihkan.
200 gm gula pasir - adjust according to taste and amount of your pineapple.
1 batang kulit kayu manis
1 sudu tepung ubi
Cara cara
1. Kisar buah nenas hingga hancur.
2. Masukkan ke dalam kuali bersama sama dengan kulit kayu manis. Biarkan ia di atas api hingga jusnya hampir kering.
3. Masukkan gula dan gaul rata. Masak di atas api kecil hingga hampir kering dan pekat.
4. Boleh masukkan tepung ubi untuk memekatkan lagi jem.
5. Bila masak, sejukkan dulu sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara.
3 comments :
buat tart nenas pon sodap ni
diana pun pernah buat dulu... mmg best untuk buat tart nenas kalau yg d buat sendiri nie.. sedap...
hemmm sdp tu jem nenas..buat inti kuih atau sapu pada roti or pancake sdp ni
Post a Comment