Lama dulu pernah masak sotong masak hitam ni, tapi masa tu guna dakwat sotong yg hitam tu. Tapi kali ni tak guna, tapi sebab warnanya dah hitam, kita boh jer sotong masak hitam.Bahan bahan
200 gms sotong ( lebih kurang )
2 cm halia - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1 labu bawang besar - dipotong bulat
1 sudu makan lada hitam - ditumbuk
2 sudu makan kicap pekat
3 biji buah tomato petit/kecil
3 biji cili merah - dibelah 2
Garam
Asam keping
Sedikit air
Cara cara
- Sotong dibersihkan dan ditos. Tumis bawang putih,bawang besar dan halia. Masukkan sotong.
- Masukkan sedikit air, kemudian masukkan kicap dan lada hitam. Gaul sebati.
- Masukkan asam keping dan perasakan dengan garam. Kemudian masukkan cili merah dan buah tomato.
- Biarkan seketika ata sehingga sotong masak.
1 comment :
selamat pose hazila
Post a Comment