Monday, June 24, 2013

Malay Crepes @ Lempeng



Assalammualaikum dan Salam Sejahtera.....

Adakah tempat anda dilanda jerebu? Shah Alam agak teruk menyebabkan saya terpaksa "mengkurantinkan" diri sendiri di dalam rumah. Habis semua planning nak ke pasar, nak pergi cuci mata dan yang seangkatan dengannya.....

Jadi terpaksalah duduk dalam rumah dan berebut remote control.... boleh gitu?



Hari sabtu dan ahad plan nak masak dan bolehlah shooting gambar kat luar rumah. Maklumlah hanya 2 hari ini saja saya boleh dapat cahaya semulajadi. Tapi memandangkan jerebu yang agak teruk, my husband cakap tak perlu bergambar, meh terus makan je. Kalau bergambar pun nampak kelabu asap nak buat apa.

Semalam agak teruja nak bergambar sebab terlebih rajin, masak makan tengahari menu ala ala kampung. 



Memandangkan masih ada berbaki kuah kari kepala ikan yang saya masak, saya buat lempeng @ nama glamournya Malay Crepes. Sedap weh!!!!! Kalau pelakon Korea lalu belakang pun confirm tak perasan.... ( ye ke? )



Bahan bahan nak buat lempeng ni pun tak banyak, cuma perlukan tepung gandum, sedikit garam, air dan telur. Kalau kita sukakan lempeng yang nipis, kita bancuh adunan itu sedikit cair. Begitu juga kalau sukakan lempeng yang tebal, kurangkan jumlah air.


Selamat Menyambut Nisfu Syaaban.



9 comments :

fazianbatrisyia said...

sedapnya lempeng...pulak disajikan dgn set pinggan tu...ala teringat bonda sy la...

Qhaifa Nur said...

bila ada kari sure ada lempeng..
sedapnya...

Ida Ariffin said...

Sedapnya..ptg2 cm nih dpt lempeng cicah kari..wallaweiii...

ummiaisyah said...

tu la...kak zila..teruk sgt jerebu ni...kena dok lm rmh je la kan..sy buat lempeng gak td..lempeng pisang tapi..budak2 terpaksa la mkn..nk lapik perot..depa tu nk naget eje..lempeng tak reti makan..ngada2

kasihredha said...

Bukan mak mertua yg lalu blkg ye tp pelakun korea...hahhaha
Nak lempeng

mama sara nur said...

assalam
memang bkn pelakun korea je , pelakon hindustan lalu pun x nampak he heee
sarapan time dulu2 zaman kanak2 lempeng ginilah cicah lebihan kuah kari, arwah tok2 dulu selalu buat hu huu rinduuuu nak makan
tp zaman skrg anak2 makn pengkek lebihkuranglah kan cuma gebus dulu sekeping

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

hidangan yg tak perlu lekang dgn masyarakat melayu... cicah dgn kuah kari ikan tu mmgla sedap..

cik cek said...

Memang suka lempeng...cecah ngan sambal tumis...minum secawan kopi...fuhhh....nostalgia sungguh...

zila norazila said...

Hrvhee hee..akk silap2 plkon korea pun join skli mkn..