Thursday, February 13, 2014

Loh See Fun @ Laksa Pendek Goreng



Assalammualaikum dan Salam Sejahtera...

Dalam process memanaskan apa yang perlu, so hari saya letak gambar menu makan malam saya beberapa hari yang lepas.


Loh See Fun Goreng.

Loh See Fun ialah sejenis mee beras yang menyerupai laksa tetapi saiznya sedikit pendek. Ada kalangan kawan kawan saya yang menggelarnya "mee ekor tikus" kerana ia agak menyerupai ekor tikus. Boleh didapati di pasaraya seperti TESCO dan Giant di bahagian barangan seperti laksa, mee, tofu dan sebagainya.

Loh See Fun ini boleh digoreng kering atau sedikit berkuah bergantung kepada selera masing masing. Kali ini saya menggorengnya seperti menggoreng mee goreng basah.

Saya pernah beberapa kali berkongsi resepi mee goreng basah sebelum ini. 


7 comments :

nasa mulia said...

salam...cina hokkien panggil mee ini sebagai "be tai bak".

hazila said...

Waalaikumussalam nasa mulia. Oh ye ke, thanks for the info.

Cendana Kasih said...

salam zila...saya kalo buat laksa mmg suka pakai laksa pendek ni..lebih sedap.. hehehe... (opsss..ekor tikus yer? bukan ke ekor tikus tu panjang? )

Bbwana adienia said...

nampak sedap tu..belum pernah try lagi makan laksa jenis ni..

hazila said...

Cendana Kasih,

hahahahaha biasalah kalau dah makan ramai ramai macam macam perumpamaan yg keluar.

hazila said...

Bbwana adienia,
Boleh tahan rasanya, itupun ikut selera masing masing juga. Maklumlah sekarang ni semua org sibuk gluten free lah, paleo dan macam macam lagi.

Gee® said...

K.gee belum pernah makan laksa goreng... nmpk menyelerakan bila digoreng berkuah mcm ni... bestnyaaa